• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

domki

kotebi

Aktywny użytkownik
Reakcje
63 0 0
Znajdź stolarza w okolicy który robi z drewna nie z płyty, idź pogadaj a odpady dostaniesz różnej wielkości (czasami nawet formatu A5) i to za free lub za symboliczną złotówkę

Reakcje
0 0 0
Adam napisał(a):
ptasznik.1961 napisał(a):
nie odkształca tak jak brystol.
Nie zgadzam sie w parowozowni u siebie mam 2 okna i nic sie nie odkształca.....
Jasne, że się nie odkształca przecież jest przyklejone.
Chodzi o elementy z brystolu które np. przed przyklejeniem malujesz
farbami wodnymi czy też innymi. Brystol z racji swej struktury szybciej
i łatwiej nasiąka co powoduje, że przy schnięciu chciał czy nie chciał
zaczyna się odkształcać.

Adam

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
115 1 0
Brystol z racji swej struktury szybciej
zaczyna się odkształcać.
Bzdura, malowałem wyciete elementy humbrolami nic a nic sie nie wygieło.... co innego jak sie maluje farbami plakatowymi, ale kto takie elementy maluje plakatówkami ??:D

misiek57

Aktywny użytkownik
Reakcje
328 2 2
Adam napisał(a):
Brystol z racji swej struktury szybciej
zaczyna się odkształcać.
Bzdura, malowałem wyciete elementy humbrolami nic a nic sie nie wygieło.... co innego jak sie maluje farbami plakatowymi, ale kto takie elementy maluje plakatówkami ??:D
Nie mów kolego bzdura, :devil: bo albo w ogóle się nie znasz się na modelarstwie kartonowym, albo usiłujesz stworzyć nowe prawa w tej dziedzinie lub zaprzeczyć rzeczą oczywistym dla każdego starego wiarusa. Trzeba było od razu pisać że malowałeś Humbrolem. A nie wdajesz się w dysputę z gościem który, maluje starymi metodami i doskonale wie co i jak jest w takich przypadkach. :!:
Ogólnie panowie, zapomnieliście jeszcze uwzględnić przy malowaniu takiego czynnika jak grubość kartonu. Każdy kto naprawdę robi w kartonie będzie wiedział o co chodzi.

Adam

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
115 1 0
To widze, że kolega coś niezrozumiale przeczytał cały temat. Na początku była mowa o tym, że brystol sie "wygina" podczas malowania, ale nie było nic napisane o malowaniu "starymi sposobami". Dlatego zaprzeczyłem pisząc, że ja jak maluje humbrolem nic mi sie nie wygina....
Ale niestety ja nie robie w "kartonie" tylko w kuchni takze moge sie nie znać...ot taki mały żart...

Reakcje
0 0 0
misiek57 napisał(a):
Nie mów kolego bzdura, :devil: bo albo w ogóle się nie znasz się na modelarstwie kartonowym, albo usiłujesz stworzyć nowe prawa w tej dziedzinie lub zaprzeczyć rzeczą oczywistym dla każdego starego wiarusa. Trzeba było od razu pisać że malowałeś Humbrolem. A nie wdajesz się w dysputę z gościem który, maluje starymi metodami i doskonale wie co i jak jest w takich przypadkach. :!:
Ogólnie panowie, zapomnieliście jeszcze uwzględnić przy malowaniu takiego czynnika jak grubość kartonu. Każdy kto naprawdę robi w kartonie będzie wiedział o co chodzi.
Ależ panowie spokojnie. Każdy ma swoje doświadczenia z kartonem. I ilu nas tu jest na forum robiących w tym materiale to każdy może coś powiedzieć na ten temat i będzie miał rację. Powstało nie domówienie gdzieś w postach odnośnie kto czym maluje i stąd to małe za mieszanko. :D
Mieliśmy koledze pomóc, to mu pomóżmy swoimi radami, a nie starajmy się udowadniać, kto ma rację. Kolega sam sobie z porad wyciągnie wnioski. :D

misiek57

Aktywny użytkownik
Reakcje
328 2 2
Ależ panowie spokojnie. Każdy ma swoje doświadczenia z kartonem. I ilu nas tu jest na forum robiących w tym materiale to każdy może coś powiedzieć na ten temat i będzie miał rację. Powstało nie domówienie gdzieś w postach odnośnie kto czym maluje i stąd to małe za mieszanko. :D
Mieliśmy koledze pomóc, to mu pomóżmy swoimi radami, a nie starajmy się udowadniać, kto ma rację. Kolega sam sobie z porad wyciągnie wnioski. :D
Co racja to racja. Już milczę jak grób :|

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.237 30 1
Apropo domków:
Każdy buduje z tego w czym czuje się dobrze-ja wolę polistyren i plastik. Wcześniej Zbyszek napisał:
" Byle, nie kolejny magazyn drogowców z pewnego czsopisma ".Ja osobiście uważam,że prostsze budynki są dobrym poligonem przed budową np.stacji tak jak to pisał maciekk-zważywszy na fakt,że chce się zbudować model istniejącego budynku w rzeczywistości.
Poniżej mój "poligon doświadczalny" i jest to budynek odcinka drogowego stacji Piaski Wlkp
(niestety już wyburzony :devil: )

Załączniki

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
854 77 5
ZBINiu, budyneczek bardzo klimatyczny. Podoba mi się....
Właśnie konstruuję bardzo prosty przyrząd do obróbki ścian pod kątem 45*....wkrótce go zaprezentuję.
Izolatorki spraw sobie Kluby-ma takie pojedyncze. czasem nie warto się gimnastykowac, jak jest coś extra, za niewielkie pieniądze.