• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

domki

SD

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
1.477 2 0
Kpt.Nemo napisał(a):
SD napisał(a):
(sztywność, lub jak kto woli, moduł Younga)
Śmiała teza.
Moduł Younga to nie to samo co sztywność, jest to wielkość określająca sztywność.
No chyba że w wytrzymałości i mechanice tez była rewolucja.
Ponieważ porównuję sztywność dwóch materiałów o tej samej grubości, a sztywność zarówno ściskania, rozciągania, jak i zginania jest iloczynem modułu Younga i odpowiedniego wskaźnika geometrycznego (pola przekroju lub momentu bezwładności przekroju), w tym porównaniu niezmiennego, to wystarczy porównać moduły Younga tych materiałów - piszą o tym w każdej książce do wytrzymałości. I gdzie tu jakaś rewolucja...?

Tak nawiasem, dla polistyrenu moduł Younga wynosi 3.0 do 3.5 GPa, dla laminatów kartonowo-żywicznych moduł Younga właściwy dla zginania może być nawet kilka razy wyższy.

Adam

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
115 1 0
Zbyszek napisał(a):
Byle, nie kolejny magazyn drogowców z pewnego czsopisma :p ;)
Otóż ja ze swej strony proponowalbym właśnie tn obiekt... a dlaczego? a no dlatego, że jak na początkującego modelarza jest on dość prosty w budowie...

Uriel

Znany użytkownik
Reakcje
17 0 0
Adam napisał(a):
Zbyszek napisał(a):
Byle, nie kolejny magazyn drogowców z pewnego czsopisma :p ;)
Otóż ja ze swej strony proponowalbym właśnie tn obiekt... a dlaczego? a no dlatego, że jak na początkującego modelarza jest on dość prosty w budowie...
Dokładnie :D

a gdy się nabierze wprawy to coś trudniejszego: (wersja testowa)

Adam

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
115 1 0
maciekk napisał(a):
nie ja myśle o wykonaniu budynku stacyjnego
Odradzałbym, chyba, że masz już "wprawe" w budowie takich budynków(ale sądząc po 1 poście chyba nie) także budowa od razu budynku stacyjnego może zakończyć sie "kichą"...

Adam

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
115 1 0
Niezbędne do budowy budynków z kartonu jest metalowa linijka, ostre skalpele (nożyk do tapet),odpowiednia podkladka do cięcia (np.gruba deska) i dobrej jakości karton...

OP
OP
maciekk

maciekk

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.376 10 0
a dziękuje za rade

za budynek zabiorę się dopiero po 11 października bo mam wystawę makiety więc muszę troch podłubać ale spokojnie na pewno zacznę coś robić