• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dioramka na polke

OP
OP
mattia

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
83 1 0
hugwa
Hubert , to powiem tak po prawdzie to z głowy , bo właśnie taką pamiętam z lat kiedy nosiłem jeszcze tekturowy tornister na plecach idąc pobierać nauki , przechodziłem koło podobnego budynku . Niestety czas leci i poleciał także budynek jak i cała baza transportowa .A do dnia dzisiejszego pozostało tylko to , niestety nie mam swoich zdjęć .
https://www.google.pl/maps/@51.1419...ata=!3m4!1e1!3m2!1sq8tlDt6JxuhOCa5JDN3eWQ!2e0
Natomiast jeżeli masz coś , to jestem chętny .:)

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
Na budynek jednopiętrowy, niski to faktycznie można drabinkę na ścianie zrobić, ale klamry nie powinny być od samej ziemi, tylko od dwóch metrów. BHP. W dodatku powyżej trzech o ile pamiętam drabinka powinna mieć zabezpieczenie przed upadkiem - taką rurę z płaskowników. Taka jest zresztą najefektowniejsza :)
Jeśli budynek ma więcej niż jedną kondygnację to zdecydowanie łatwiej i bezpieczniej zrobić wyłaz w dachu na najwyższej kondygnacji - chyba oczywiste jest że lepiej popylać normalnymi schodami i kawałek po drabinie niż całą wysokość budynku nagniatać jak pająk po ośnieżonych prętach.
Na Twoim budynku raczej powinien być wyłaz na dachu nad klatką schodową, natomiast drabinka przydałaby się na kominie, dostępna z dachu jeśli to możliwe. Trzeba na niego czasem wleźć. Powinna mieć klatkę, ale coś jak przez mgłę kojarzę widok takiego komina z samymi klamrami. Kominiarze to kosmici. Teraz robi się inne systemy asekuracji - na przykład stalową linę z bloczkami z hamulcami - jesli delikwent odpadnie od drabiny to sfrunie nie więcej niż dwa metry, chyba że się nie przypnie.

Gdyby to był jakiś tajny budynek laboratorium ochrony radiologicznej czy coś takiego to można przyjąć że dekarz czy kominiarz nie powinien się kręcić w budynku i wtedy faktycznie mogłaby być drabina na zewnątrz, ale na pewno z klatką powyżej tych trzech metrów. Uff. Tyle na ten temat w tej chwili sobie przypominam.

OP
OP
mattia

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
83 1 0
Hubert , fajnie zaraz coś wykombinuję . Jeżeli chodzi o komin to klamry będą i na galeryjce barierki , tylko nie bardzo wiem czym zakończyć komin ? też jakąś galeryjką ,czy zostawić klamry do samego szczytu ?

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Gdyby klamry były od samej ziemi to by każdy mógł wleźć na dach, a tak delikwent musi najpierw pobrać drabinę od ciecia. Cieć patrzy czy koleś wygląda na kominiarza i wydaje mu drabinę. Jak koleś wygląda na taliba czy samobójcę, cieć drabiny nie wydaje. I to jest BHP;)

BTW - w moim czteropiętrowym bloku wejście na dach z klatki schodowej jest też tak zrobione, że klamry są od trzech metrów (co najmniej). Od ciecia trzeba pobrać drabinę i kluczyk od kłódki, zamykającej klapę na dach

Ostatnio edytowane:

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
Nie chce sie madrzyc, ale o ile pamietam tego typu budynki z roznych podrozy po Polsce w "dawnych czasach kolonijnych" to takie "klatki" byly nie zawsze. Podobnie jezeli chodzi o klamry. Rzeczywiscie wiekszosc budynkow mialo klamry od pewnej wysokosci, ale bywaly tez budynki gdzie te klamry zaczynaly sie nisko, co bylo czesto atrakcja dla dzieci na koloniach :) ,dlatego Mattia sie tym specjalnie nie przejmuj.(y)

Reakcje
1.645 14 6
Kult patologi - 3 pierwsze zdjęcia przedstawiają budynki wybudowane w 1972 roku, pozostałe w latach od 1888, były przebudowywane po zniszczeniach wojennych. Komin kwadratowy został wybudowany w latach 90 ubiegłego wieku. Kominy okrągłe to wstawie póżniej.
Zdjęcie-0348.jpg
Zdjęcie-0362.jpg
Zdjęcie-0349.jpg
Zdjęcie-0343.jpg
Zdjęcie-0346.jpg
Zdjęcie-0334.jpg
Zdjęcie-0339.jpg
Zdjęcie-0340.jpg
Zdjęcie-0351.jpg
Zdjęcie-0355.jpg
Zdjęcie-0360.jpg

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
Dobry materiał na donosy do PINB :)
Z tej przedostatniej jeszcze da się w miarę bezpiecznie wejść na dach, ale wczesniejsza i późniejsza to naprawdę jakaś paranoja. Zwłaszcza w czasach kiedy administrator może zdrowo beknąć jak z tej drabiny spierdzieli się robotnik albo jakiś dzieciak.

Reakcje
1.645 14 6
Kominy okrągłe, ten niski został rozebrany do połowy w pod koniec lat 80 z tego powodu że był przechylony i groziło to jego upadkiem. Niestety nie został odbudowany. Ten wysoki został skrócony od góry o około 2 metry z powodu rozpadu cegieł. Klamry na obydwu kominach nie mają żadnych zabezpieczeń, oba kominy obecnie są pod opieką konserwatora zabytków i nie można ingerować w ich wygląd. Wysoki komin był używany do2000 roku, ten niski do 1978r . Cały teren oraz budynki znajdujące na tym terenie są pod opieką konserwatora zabytków. .
Zdjęcie-0337.jpg
Zdjęcie-0338.jpg
Zdjęcie-0353.jpg
Zdjęcie-0354.jpg
Zdjęcie-0357.jpg

Ostatnio edytowane:

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
Zabezpieczeniem są te większe klamry.
Co do ochrony konserwatora to nie przesadzaj, skoro nie przeszkadzało mu zamontowanie odgromnika funkiel nówki całkiem nie według starych kanonów (jeśli to faktycznie jest to na co wygląda) ani ulepienie imitacji cegieł z różowej zaprawy to nic by nie mógł mieć do montażu zabezpieczeń gdyby naprawdę były potrzebne. A nie muszą być, skoro byle łachmyta na pierwszy stopień nie wlezie.

Reakcje
1.645 14 6
Ja przedstawiłem te zdjęcia jako dowód na to, że dawniej tak budowano, według wtedy obowiązujących przepisów.Drabiny ze zdjęć 6,7,8 będą wymienione na takie jak na kominie kwadratowym za zgodą konserwatora zabytków. Ale kolega Mattia pokazał budynek umownie z lat ubiegłych i te klamry były zamontowane prawidłowo. Po prostu tak się wtedy budowało. Zdjęcia robione dzisiaj rano przy nie najlepszym świetle i może dlatego ta zaprawa jak i część cegieł podstawy tego wysokiego komina wyglądają jak różowe. Co do odgromnika na tym mniejszym kominie to zwieńczenie jego jest czapa wykonana z blachy stalowej i musi posiadać taki odgromnik. Te prace remontowe zatwierdzał oraz nadzorował przedstawiciel ze strony konserwatora zabytków.I to by było tyle z mojej strony w tym temacie.

OP
OP
mattia

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
83 1 0
No dobra moi Panowie , skoro dyskusja się tak rozwinęła to w takim razie ja też wcisnę parę fotek na temat klamr na budynkach i kominach .(robione w dniu dzisiejszym )
005.jpg

007.jpg

006.jpg

zdjęcia kiepskie , bo i pogoda kiepska .
008.jpg

010.jpg

OP
OP
mattia

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
83 1 0
Mattia
to teraz masz już przekonywujący materiał zdjęciowy i możesz spokojnie kończyć projekt :D
Ja tak czułem, że Mattia wycieczkę z aparatem po Wrocku zrobi :)
Noo !
Mała aktualizacja :) i chyba tak zostanie , kolor będzie poprawiony bo ten to tylko jako podkład .
011.JPG
012.JPG
013.JPG

Dodatkowo wyschły już " luksfery " które będą zamontowane w kotłowni nad bramą .
014.JPG

015.JPG

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
J
Buduję makietę 23
Buduję makietę 9
Buduję makietę 4
Buduję makietę 51
Buduję makietę 5