• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama Diorama Wojciecha

saabal

Aktywny użytkownik
Reakcje
216 11 1
Prototyp plyt na wypadek, jeśli nie byłbym w stanie dopasować bruku.
Jak już drzewo jest, to spektrum kolorów zaczyna się tworzyć, będzie fajny klimat na dioramie ;)

Taka ciekawa dioramka, a szyny bezrowkowe...
Ty też o te rowki? :LOL:

Tak wiem, na śląsku zwykłe szyny kolejowe też są.
Cały rozjazd nawet jest, na mijane. Ale nie wiem czy zdjęcie nie pochodzi z Łodzi.
A z czarno-białych zdjęć też by było masę przykładów.

OP
OP
W
Reakcje
197 0 0
Taka ciekawa dioramka, a szyny bezrowkowe... Tak wiem, na śląsku zwykłe szyny kolejowe też są.
Nie będzie szyn rowkowych, bo w skali nie wygląda to realistycznie. Rowek w szynie tramwajowej w skali H0 odpowiada szczelinie o średnicy opony samochodowej w rzeczywistosci. Wygląda to po prostu nierealistycznie. Aby zachować skalę, rowek musiałby mieć pół milimetra.

Koła modelu tramwaju mają tak mały kołnierz, że jakikolwiek rowek jesr zbędny. Nawierzchnia będzie zatem zrobiona "na równo" z szynami.

Fisz

Aktywny użytkownik
H0e
GGM
Reakcje
90 0 0
Płyty betonowe w torze wyglądałyby chyba lepiej, przynajmniej tak mi się wydaje. A tor zdecydowanie zbyt prosty i w jednym kawałku. Dawniej tramwajarze mieli z tego niezły ubaw, że WPK opatentowało zygzakowanie toru zamiast sieci trakcyjnej, coby równo zużywać ślizgi. No i ludzie nie zasypiali z nudy na pokładzie.

Aaaa, nie dawaj silnikowi numeru 1167, ten numer jest dość pechowy :D

OP
OP
W
Reakcje
197 0 0
Na zakręty trochę za mało miejsca, długość dioramy to 57 cm. Postawiłem finalnie na bruk bo całkiem ładnie wyszedł i prosto.

Jakie proponujesz zatem numery dla obu wagonów?

Fisz

Aktywny użytkownik
H0e
GGM
Reakcje
90 0 0
Na zakręty trochę za mało miejsca, długość dioramy to 57 cm. Postawiłem finalnie na bruk bo całkiem ładnie wyszedł i prosto.

Jakie proponujesz zatem numery dla obu wagonów?
Odnośnie tego, że tor zbyt prosty - jest w zbyt dobrym stanie, jakkolwiek to nie brzmi. WPK nie słynęło z wybitnego dbania o infrastrukturę. Zresztą jeszcze do niedawna jeździliśmy po torach pamiętających ten okres z twojej dioramy.

Wierz mi, tak wyglądał niemal każdy odcinek sieci tramwajowej :D nie bez powodu uważano motorniczych z WPK za kaskaderów. Jazda składem eNów po takim torze szybciej niż na końcu szeregowej mogła powyrzucać ludzi przez okna. Sam miałem okazję sprawdzić. Jeśli zależy ci na estetyce wykonania drogi to jak najbardziej bym to zostawił jak jest, choć można spróbować tory mocniej zużyć. Model tramwaju jadący po takich torach wygląda całkiem zabawnie, i wcale nie brakuje mu przy tym realizmu poruszania się... :D

Co do samego pechowego numeru 1167:
1000001920.jpg

...to moja robota. A wagon miał wieloletnią historię opuszczania torów w losowych momentach. Już podobno rozwiązana, ale niesmak pozostał.

Z uwagi na typ składu najbardziej znanym obecnie przykładem byłby skład 1167-1263, czyli obecnie jeżdżące 4N-4ND. Po inne numery musiałbym zajrzeć do książki, bo numeracja eNów z tamtych lat to niespecjalnie mnie interesowała. Ogólnie samych 4N nie było zdaje się zbyt dużo. Większość to jednak stare poczciwe N.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.718 464 99
Pomalowałem to plastikowe drzewko, wygląda lepiej Zobacz załącznik 1149885
Może czegoś nie doczytałem, ale mam pytanie. Tabor na tej dioramie będzie ruchomy? Jeśli tak to czy będzie w torze miejsce na obręcz koła jezdnego taboru? (bo wygląda jak by góra główki szyny dotykała do jezdni (tej kostki) bez przestrzeni na wspomnianą obręcz).
Na obrazku widzę też jakby rowek na zewnątrz jednej z szyn. To jakieś "niedorobienie"?

nr.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
C
Planuję 5
Planuję 8
Planuję 15
Planuję 6
Planuję 20