• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama Diorama Wandzin - Linia nr 30, km. 89,2

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.833 444 99
Naklej kominy na "pape". Będzie łatwiej. A potem klej typu wokół zmieszaj z czarną farbą i delikatnie pomaluj połączenie kominami z papą. W oryginale na dole komina stosuje się blachę albo naddatek papy.

Zobacz załącznik 1103176

Zdjęcie z Internetu - modyfikowane.
No tak właśnie pomyślałem. Dzięki.

PS. Normalnie wiadomo.... papą okłada się komin od dołu, ale pomyślałem, że w tej skali będzie to trochę kłopotliwe, a komin wykonany przed położeniem papy będzie "przeszkadzał" w jej układaniu. Tu w zasadzie są na dodatek dwa kominy.

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.833 444 99
Myślałem nad papą (papier ścierny 2500), ale postanowiłem wykorzystać zwykłą kartkę papieru do drukarki i czarną plakatówkę, gdyż po wyschnięciu całość ma całkiem dobry kolor jak na papę.

Zaraz po pomalowaniu:

75b09b7c-990f-4c2b-b7b7-928ab18bad29.jpg

Po wyschnięciu:

eea12548-5217-41b9-b591-52b1c4d94bbc.jpg

Naklejanie "pasów papy" na dach:

31cff2f1-e9c5-4795-ab14-810866e1dd11.jpg

Oczywiście na zdjęciach widać krycie dachu w trakcie wykonywania, więc końcowy efekt pokażę jak już będą stały kominy oraz gdy zawieszone będą rynny. Łączenia papy będą "zasmołowane" czarną farbą Humbrol gloss.
Zobaczymy jak to wyjdzie.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.769 126 86
Co prawda dla skali 1/87 ale... może się przyda: "Modele z PCW". Artykuł w oryginale ukazał się w 'Świecie kolei" nr 2006/07 cz.1 i 2006/08 cz. 2.

Ostatnio edytowane:

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.585 19 9
Myślałem nad papą (papier ścierny 2500), ale postanowiłem wykorzystać zwykłą kartkę papieru do drukarki i czarną plakatówkę....
Znowu się wtrącę... ;) Ale podpowiem, że w skali TT papier do drukarki (80g/m2) jest za gruby na papę. W realu miałby grubość 10-12mm. A naszączony plakatówką staje się jeszcze grubszy (celuloza "ciągnie" wodę).
Jeśli mimo to chcesz/musisz pokryć dach papierem, to:
- farbuj go farbami bezwodnymi, np. rozcieńczonymi olejnymi.
- nie układaj papieru na zakładkę, a tylko odciśnij miejsca łączeń rylcem.

Kiedyś popełniłem taki daszek z papy i zapewniam, że "na żywo" wygląda bardzo naturalnie:

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.833 444 99
Znowu się wtrącę... ;) Ale podpowiem, że w skali TT papier do drukarki (80g/m2) jest za gruby na papę. W realu miałby grubość 10-12mm. A naszączony plakatówką staje się jeszcze grubszy (celuloza "ciągnie" wodę).
Jeśli mimo to chcesz/musisz pokryć dach papierem, to:
- farbuj go farbami bezwodnymi, np. rozcieńczonymi olejnymi.
- nie układaj papieru na zakładkę, a tylko odciśnij miejsca łączeń rylcem.

Kiedyś popełniłem taki daszek z papy i zapewniam, że "na żywo" wygląda bardzo naturalnie:
@t_domagalski dzięki za podpowiedzi.

W Weekend miałem trochę czasu to podciągnąłem co nieco. Budynek postawiłem na małych farbkach Humbrola do zdjęć, ale niedługo go zabuduję na dioramie. Na ta chwilę tak to wygląda:

por_wandzin.jpg

por_2_wandzin.jpg

b52cb029-fc7c-411c-b567-aadd5bccbebd.jpg

39e7e82b-29b9-4688-a2cc-b4f1eea35f77.jpg

7f1951d3-2aef-4584-b41a-a5f9247fc3b9.jpg

6ecfe979-f9bf-430d-b6da-45a4b44bb153.jpg

obraz_2025-02-16_155838109.png

Ostatnio edytowane:

kolejTT

Aktywny użytkownik
Reakcje
98 10 1
Znowu się wtrącę... ;) Ale podpowiem, że w skali TT papier do drukarki (80g/m2) jest za gruby na papę. W realu miałby grubość 10-12mm.

Zamiast papieru do drukarki (80g/m2) można użyć pergaminu, kalki technicznej lub papieru do pieczenia. Są grubości po niżej 0,01 mm i nie nasiąkają. Wystarczy pomalować i pociąć na paski szerokości 8,3 mm i mamy papę w TT :)

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.833 444 99
Zamiast papieru do drukarki (80g/m2) można użyć pergaminu, kalki technicznej lub papieru do pieczenia. Są grubości po niżej 0,01 mm i nie nasiąkają. Wystarczy pomalować i pociąć na paski szerokości 8,3 mm i mamy papę w TT :)
Dzięki. Może innym razem wypróbuję. Takie wątki mają tą zaletę, że czasem wrzucacie od siebie ciekawe patenty (y)

Na tą chwilę zabudowałem budynek na dioramie i ukształtowałem teren przy nim (do tej pory była tu dziura widoczna na wcześniejszym zdjęciu).

Wieczorem wrzucę jakąś fotkę. Kolejny etap to będzie zazielenienie terenu wokół zabudowanego budynku, oraz dostawienie widocznego na poniższym zdjęciu /fragmentu/ ogrodzenia wraz z furtką:

ogr.jpg

Furtkę i ogrodzenie (elementy fototrawione) pozyskałem od OSTAHN'a. Niestety furtka jest za wysoka. Będę musiał coś pomyśleć i zrobić ją z fragmentu fototrawionego ogrodzenia z wykorzystaniem elementów ze wspomnianej modelowej, ale za wysokiej furtki..

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.833 444 99
Widok na tylną krawędź dioramy po zabudowaniu budynku i zaszpachlowaniu otworów....

IMG_20250218_150829.jpg

IMG_20250218_164222.jpg

Oraz po pomalowaniu...

IMG_20250218_164157.jpg

Trzeba będzie uważać na krawędzie dachu przy przenoszeniu, ale jak pisałem... Musiałem tak "obciąć" z uwagi na głębokość planowanej gabloty.

Cdn...

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.833 444 99
Mam tu mały dylemat odnośnie słupów teletechnicznych....

Na dioramie znajdą się dwa słupy teletechniczne...:

dd.jpg

Słup opisany jako "Słup2" to ten:

98d18353-b20e-4d94-8c0b-3737409997e2.jpg

Zaś słup opisany jako "Słup1" to ten:

c98fa5b3-f012-40f1-b8f1-5639846e90d8.jpg

Co tu mamy.... Słup2 jest betonowy, a słup1 jest drewniany, przy czym obok stoi fragment słupa betonowego.... reszta jakby złamana była? Zastanawiam się co tu się zadziało, że tak to wygląda (co złamało betonowy słup) i zasadnicze pytanie.... wcześniej były słupy drewniane czy betonowe,,,, (zakładam, że betonowe bo np. na przystanku Ciecierzyn są betonowe)....
Biorąc pod uwagę te dywagacje własne, wykonam dwa słupy betonowe,

Słup zlokalizowany przy budynku dworca w rzeczywistym terenie zlokalizowany jest tak, że na dioramę się nie załapał.

Poprzeczki do słupów wraz z odlanymi izolatorami pozyskałem z firmy OSTBAHN.

Ostatnio edytowane:

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.585 19 9
Ten drewniany słup nr 1. wygląda na (bardzo trwałą ;) ) prowizorkę. Krzywy, nieobrobiony, bez betonowego szczudła.
Możliwe więc, że było tak, jak przypuszczasz - wcześniej był słup betonowy, który się złamał.

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.833 444 99
Niestety furtka od Ostbahn TT okazała się za duża w stosunku do tego co z przeliczenia wymiarów wynika jeśli chodzi o tą z Wandzina. Widać ją na zdjęciu z prawej strony (nie wycięta z ramek). Wykorzystując ogrodzenia fototrawione tej firmy wykonałem mniejszą. Jeszcze bez klamki i przed malowaniem...

IMG_20250228_113126.jpg

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.833 444 99
Mała aktualizacja.
Zieleń wokół budynku zasadzona. Furtka też na miejscu. Ciężko było ją pomalować bo oczka zarastały farbą. Czekam na resztę ogrodzenia gdyż to, które mam jest nieodpowiednie.
W międzyczasie powstały płotki widoczne na wcześniej opublikowanym zdjęciu oryginału z tej strony budynku.
Na fotce widać też pęsetę i fragment kombinerek.... One trzymają w pionie latarnie, które właśnie się kleją...
Co do latarni, zyskają one potem skrzynki przyłączeniowe charakterystyczne dla latarni peronowych na tej linii w tamtym czasie.

IMG_20250308_105205.jpg

Chyba zajmę się teraz słupami tele-technicznymi.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Makieta i moduł TT 9
Makieta i moduł TT 141