• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama Diorama Wandzin - Linia nr 30, km. 89,2

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.282 450 99
Może coś przegapiłem (czytałem dzisiaj wątek od początku) ale chyba nie ma podanych wymiarów tej dioramy. Na początku jest skala (1/120), kilka wymiarów budynku, otoczenia (słupki, słupy, etc.) ale całości jako takiej nie ma. Hmmm...
Jeśli to takie istotne info to podaję że jakieś 90x22cm... Całość wykonana jest w skali 1:120.

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.282 450 99
Ponieważ diorama ta powstaje w celu zaprezentowania na niej składu pociągu z wagonami Bhp i lokomotywą, postanowiłem wykonać nową lokomotywę do planowanego tu składu "Bipy" czterowagonowej. Wstępnie planowałem pokazywany wcześniej parowóz Pt47-157 z MD Lublin, ale doszedłem do wniosku że jest on na tyle długi, że postawienie go ze wspomnianym składem na makiecie zasłoni budynek. Chciałbym jednak, aby ten budynek był widoczny od strony peronów, a więc koniec składu wypadał już za nim. Umożliwi to podczepienie do "Bipy" lokomotywy typowej dla tej linii w tamtym czasie - SP45.

Postanowiłem więc wykonać nową lokomotywę w skali TT, mianowicie SP45. Poniżej bardzo wstępnie rozpoczęta budowa modelu (postawiony obok SP45-127 PIKO w H0).

Zobacz załącznik 1119739
Biorąc pod uwagę powyższy mój wpis z wcześniejszego czasu, mała aktualizacja. Prace nad SP45 posuwają się powoli do przodu. Chcę postawić skład na dioramie (SP45 +"Bipa"), a przecież nie będę do tego celu kupował nie taniego modelu z blach, albo MTB :)
Generalnie buda karton, z elemantami Plexi (oszklenie), "kilogram" szpachli i rzeźba. Dojdą blaszki fototrawione od OSTBAHN (np. pomosty dachowe, czy kratki wentylacyjne). Generalnie zależy mi by nie utracić charakterystycznego kształtu budy i czoła. Robiąc to często spoglądam na model PIKO w H0. Wózki też w całości wykonanie własne będzie. Zobaczę jak to wyjdzie. Na razie działam dalej. W międzyczasie jeden z kolegów z forum kakomanie drukuje. Będzie to SP45-019 z MD Lublin. I tu mam kwestię.... robić ten model z reflektorami wbudowanymi czy wystającymi? Nie wiem szczerze czy dokonano modyfikacji w czasie eksploatacji SP45-019 (a data dioramy to ma być mniej więcej 1986-1987 rok).

482b3da3-358a-4e65-8dd9-b5bbb342a5a8.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Makieta i moduł TT 9
Makieta i moduł TT 141