• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama - górskie pastwisko

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Drugi projekcik mi się w głowie narodził. Tym razem w skali h0. Przeglądając ad9bis znalazłem:

...i zamarzyło mi się alpejskie górskie pastwisko pod skałą:

Tu co prawda Abruzja ale od bidy będziecie wiedzieć o co mi chodzi. Na dioramie przećwiczę budowę nasypu z rowami odwadniającymi i przepustem:

...a co za tym idzie mój pierwszy kontakt z "wodą". Zastanawiam się tylko czy nie spróbować zrobić trakcji dla elektrycznych lokomotyw bo święta idą i może się rodzina postara tym razem z prezentem trafić. Skarpet i szalików mam już dość do emerytury ;)

Dioramka dostanie wygodne nóżki bo tym razem nie ściana będzie jej miejscem docelowym. Plus minus plan:

półka.jpg

Wymiar półki 560x250 mm

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Część materiałów dotarła. Chałupka okazała się produktem Fallera... pozbyłem się trochę plastikowej poświaty:

chatka pasterza.jpg chatka pasterza 1.jpg chatka pasterza 2.jpg chatka pasterza 3.jpg chatka pasterza 4.jpg chatka pasterza 5.jpg

Trzeba jeszcze klamkę dorobić i kilka dodatków dodać, które zaobserwowałem na zdjęciach takich bawarskich bacówek.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Dojechał dzisiaj Br 118 z trasy Drezden-Munchen ;)

br 118 1.jpg br 118 2.jpg br 118.jpg

Ja wiem, że to stary i kiepskiej jakości modelik ale i tak mam frajdę. Postaram się zmienić mu oświetlenie ze standardowego na ledowe no i oczywiście odpowiednio przybrudzić. Na dioramie tory położą Włosi ;)

krzys.

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Część materiałów dotarła. Chałupka okazała się produktem Fallera... pozbyłem się trochę plastikowej poświaty:

Zobacz załącznik 251790 Zobacz załącznik 251791 Zobacz załącznik 251792 Zobacz załącznik 251793 Zobacz załącznik 251794 Zobacz załącznik 251795

Trzeba jeszcze klamkę dorobić i kilka dodatków dodać, które zaobserwowałem na zdjęciach takich bawarskich bacówek.
świetna ta chałupka, jaki to numer katalogowy Faller-a ??, z góry dzięki ;)

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
W końcu dotarł ...pędzel. Dwa tygodnie z podkarpacia do DG się wlekł. Byłem pewien, że zamówiłem więcej. Tak to jest jak się ogłoszeń na portalu nie czyta do końca. Widzę na zdjeciu kilka, czytam w tytule "pędzle", kupuję dostaję jeden...dopiero teraz widzę, że to jeden miał być to jeden przyjechał. No nic ważne że pasuje do szyn i mogę w końcu zacząć pracę.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Pierwsze próby:

br 118 1.jpg br 118.jpg

Zdjęcia zawsze ujawnią to czego na oko nie widać... Muszę kupić takie gąbeczki kosmetyczne do nakładania makijażu. W głowie urodził się mi już sposób wymiany oświetlenia. Oprócz przednich ciepło białych lamp ledowych dieselek dostanie jeszcze gratis czerwone.

ANAKIN

Aktywny użytkownik
Reakcje
3 0 0
no ale ten wyłącznik tyle możliwości a ty w budynku :( wyprowadź kabelki gdzie chcesz pod dioramkę z boku na pilota wyzwalane sms lub sterowane satelitą ale nie w oknie

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
:)

Czułem, że ktoś o tym napisze. To tak na chwilę w sumie bezsensu, że zdjęcia dałem :)

BTW okna tam i tak nie będzie bo by mi się światło na tle odbijało.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Mam problem z oświetleniem BR 118. Jedzie do przodu i pięknie świecą diody z przodu i czerwone z tyłu. Puszczę loko w drugą stronę te same diody delikatnie "mrygają" ale tylko wtedy gdy dochodzi między kółkami i szynami do delikatnych braków napięcia (coś jak przeskok iskry) ... no normalnie nie kumam kompletnie o co chodzić może. Oświetlenie oczywiście analogowe, a zasilanie podpięte do metalowej obudowy przewodzącej wewnątrz lokomotywy.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 13
Buduję makietę 1089
Buduję makietę 20
Buduję makietę 49
Buduję makietę 10