• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dekoder Piko XP 5.1 w Su46-009

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
801 87 8
Czy mógłby kolega wyeksportować 5.1 z ustawieniem fabrycznym, następnie zmienić ustawienie na inną wartość i wyeksportować ponownie?
Jest rozwiązanie trochę pokrętne ale działa , po prostu przed ruszeniem wyłączyć dźwięk i jak lokomotywa ruszy załączyć .
Z tym, że wyłączenie dźwięku to również opóźnienie, ponieważ dekoder „odegra” zatrzymanie napędu, jak w realu. Ja bym reklamował dekoder, prosząc o zwrot kasy, potem zaopatrzył się w coś wyżej jakości.
Swoją drogą PIKO ma dokumentację techniczną niżej krytyki. Pomyłki, braki, coraz dłuższy czas oczekiwania na odpowiedź pomocy technicznej, do tego zdarzają się „porady” zupełnie nie na temat.
Coś tak trywialnego i podstawowego, jak dodatkowe części przewidziane na statyczny model. Elementy do wymiany na wystawowe, zostają przyklejone na stałe w czasie produkcji, uniemożliwiając zamianę bez zniszczenia oryginału.
Kontrola jakości zjechała z pieca na łeb w ciągu ostatnich 10 lat.

kareks

Aktywny użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
286 10 2
Jeżeli jest to Piko 4.1 to inacej jest to Uhlenbrock, przejrzałem instrukcje i tam jest cos takiego CV57 "regler offset" domyslnie ustawiony na 6 czego nie wiem tylko tyle tam napisali. Może zmienić ta wartośc na 1 i zobaczyć czy pomogło.

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
801 87 8
Każdy autoryzowany sprzedawca wyrobów PIKO powinien to wyjaśnić. Mając dużo łatwiejszy dostęp do tech support niż zwykły klient.
Dałem się skusič na dwie listwy oświetleniowe do Y-ków z dekoderem funkcyjnym (ten z milionem kabelków), czekam od ponad miesiąca na odpowiedź, gdzie podłączyć przewody końcowego oświetlenia na listwie. Oczywiście instrukcja tego nie podaje, a także zastosowania całego szeregu „zworek”. Zobaczymy ile to potrwa.

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
801 87 8
Pisząc do Piko w Niemczech, odpowiedź jest prawie zawsze na drugi dzień. Postaram się jutro napisać do nich w sprawie Su46. Osobiście czas 8sek by lokomotywa ruszyła osobiście mi nie przeszkadza, ale sam temat mnie zaciekawił.
Jeśli się pisze po niemiecku. Mój niemiecki jest na poziomie Google Translate. Na zapytania po angielsku, to dłuuuuugo nic, a jak jest odpowiedź to czasem się zastanawiam, co autor miał na myśli.

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
425 2 1
Dałem się skusič na dwie listwy oświetleniowe do Y-ków z dekoderem funkcyjnym (ten z milionem kabelków), czekam od ponad miesiąca na odpowiedź, gdzie podłączyć przewody końcowego oświetlenia na listwie. Oczywiście instrukcja tego nie podaje, a także zastosowania całego szeregu „zworek”. Zobaczymy ile to potrwa.
Ja swego czasu chcąc wykorzystać w pełni możliwości tych listew zamiast zadawać wiele pytań poprosiłem o schemat elektryczny, i o dziwo po kilku dniach taki schemat dostałem bezpośrednio od serwisu Piko Polska :)