• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dekoder Piko XP 5.1 w Su46-009

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.275 88 0
po załączeniu dźwięku kiedy lokomotywa już pracuje chcąc ruszyć przekręcam manipulatorem a lok jeszcze 8 sekund czeka i namyśla się.
To mi wygląda na celowo zaprogramowaną sekwencję startu. Rzeczywista lokomotywa też nie działa na zasadzie "pstryk i jedzie". Spotkałem to w kilku modelach, chociaż 8 s to bardzo długo jak na cierpliwość użytkownika. Czy przez te 8 s dochodzą jakieś dźwięki, np. rozruchu silnika, przełączania jakichś przekaźników, albo komunikaty radiowe?

Jak lokomotywa zachowuje się z wyłączonym dźwiękiem? Czy wtedy rusza od razu?

Do opóźnienia startup i hamowania są CV3,4
To jest regulacja przyspieszenia i hamowania, ale z opisu Kolegi @Astro100 rozumiem, że przez 8 s lokomotywa w ogóle nie rusza.

OP
OP
A

Astro100

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Lokomotywa rusza od razu tylko wtedy gdy nie ma załączonych dźwięków.
Po załączeniu F1 zaczyna się smarowanie następnie rozruch silnika.
Po rozruchu lok stoi aż do momentu poruszenia pokrętła prędkości. (Powinien już reagować jak dla mnie) Wtedy zwiekszają się obroty silnika spalinowego a lok jeszcze 8 sekund stoi i dopiero po tym czasie rusza od najmniejszej prędkości określonej CV2.
Mam nadzieję, że napisałem zrozumiale.

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
797 87 8
Czy nie posiada, to trudno powiedzieć. W instrukcji nie znalazłem.
W aplikacji może to być tak niezrozumiale opisane przez Niemców po polsku, że po prostu nie wiadomo czego dany opis dotyczy.
W tej aplikacji jest bardzo dużo takich opisów, które choćbyś chciał, to nie zakumasz czego dotyczą.:)
Instrukcja do 5.1 nie tyle z błędem, co nie obejmuje opisu CV65. Co w sumie też można z pewnego punktu widzenia uznać za błąd.

Zobaczymy, czy odpiszą.
Instrukcja 5.1 jest z błędem. CV65 jest użyty w aplikacji Smart Programmer, ale w instrukcji (niemieckiej) nie podano żadnej wzmianki, co jest błędem.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.669 31 1
Astro Tak, opisałeś wszystko jak trzeba. U mnie jest tak samo.
@PP1970 spójrz wyżej, najlepiej od początku. Opisałem dokładnie co i jak.
W aplikacji do dekodera 5.1 znalazłem opisane CV65 odpowiedzialne za tą zwłokę. W instrukcji nie znalazłem.
W 4.1, który "po cichu" nam wsadzili do lokomotywy zamiast 5.1,
nie mogę nigdzie znaleźć opisanej CV odpowiedzialnej za ustawieni tej zwłoki.