• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dekoder do lokomotywy domowej roboty - programowanie

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
132 3 0
Ostatnio zacząłem budować dekoder do loka. Został on zlutowany zgodnie z opisami na stronie dcc24.eu , lecz mam problem z jego oprogramowaniem, dokładnie, jak mi się wydaje z prawidłowym ustawieniem bezpieczników, czyli: WDT, PWRT, CP. Czy ktoś korzystał z was z tych porad, działały mu te dekodery, ewentualnie mógłby mi zaprogramować PIC'a?

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
70 1 0
WDT-on, PWRT-on, CP-off i jeszcze oscylator HS.

A kod kompiluje się bez błędów ? Jakim programem programujesz PIC-a i czy weryfikacja przechodzi poprawnie ?

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Przed zaprogramowaniem odczytaj pusty układ, tam na końcu jest jakaś kalibracja zegara czy coś, w każdym razie ja miałem taki problem że jak nie odczytałem tego, to defaultowo było coś innego i mi się nadpisywało.

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
70 1 0
W PIC16F84 nie ma kalibracji, jest w 12F629 na przykład, poza tym kalibracja ma znaczenie przy wewnętrznym oscylatorze, a tu jest używany zewnętrzny kwarc.

OP
OP
paziu1000000

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
132 3 0
Że tak powiem (ew. napiszę :D ), problem został rozwiązany, zastosowałem układ ze strony Merg'a i ich software i takie pytanie do forumowiczów: Czy ktoś wspomógłby mnie i ustawił mi odpowiednie wartości dla CV w tym dekoderze. Sam korzystam z GbbKolejki Demo i jakoś jeszcze nie jestem pewien, więc bym już na dwóch lokach jednocześnie się upewnił i ew. po fakcie zakupił licencję, sorki GBB :razz: . Oczywiście koszt przesyłki na mnie :D

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Nic o tym nie wiem... W wersji demo można spokojnie programować CV w lokach. :roll:
Jeżeli nie można - podaj w którym miejscu, to się zmieni... :D

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
1. Tu nie ma żadnej róznicy między wersję demo a nie-demo.
2. Problem polega na tym, że bardzo długo ddw nie potrafiło programować dekoderów (do tego używano ProLoka). Zrobili to w którejś tam wersji, więc musisz zainstalować najnowszą wersję ddw serwera (mówię o wersji windowsowej)
3. W wersji najnowszej (z tego co pamiętam) włączyłem programowanie dekoderów poprzez ddw, ale nikt do tej pory mi nie potwierdził, czy to działa poprawnie (a jezeli niepoprawnie, to dlaczego). Możesz spróbować...

PS. Wersja 1.56 jest tutaj: http://download.gbbkolejka.pl/GbbKolejka_test.EXE

PS2. Jakby ci krzyczał przy uruchomieniu o "'ComponentModel.INotifyPropertyChanged'" to nie masz sp1 do .net: http://www.microsoft.com/downloads/deta ... 633f706ba5

OP
OP
paziu1000000

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
132 3 0
a nie wiesz od której wersji ddw to działa? bo aktualnie mam ver 0,78 i nie działa programowanie, a ver 0,8 jest problem z uruchomieniem.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 13
DCC 10
DCC 0
DCC 35
DCC 13