• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dekoder do lokomotywy domowej roboty - programowanie

OP
OP
paziu1000000

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
132 3 0
dziś miałem troszkę czasu, więc posprawdzałem wszystkie kombinacje ustawień HS, WDT, PWRT I CP. Ciągle mam ten sam problem, wszystko sprawne, poza regulacją prędkości.
I tu pytanie do karol_mar
Mógłbyś mi przesłać na maila program i schemat jaki używałeś przy składaniu swoich deków?

paziu1000000@gmail.com

OP
OP
paziu1000000

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
132 3 0
nie wiem, tak mnie naszło...
ciągle mam układ Mergowski, ale używam PIC 16F84A, a w układzie jest PIC 16F84-10/SO. Czy to może powodować jakieś problemy?

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
70 1 0
kwarc, którego używasz (prawdopodobnie 8MHz). I teraz pytanie, czy kod, którym programujesz mikrokontroler jest właśnie skompilowany dla takiej częstotliwosci.

OP
OP
paziu1000000

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
132 3 0
winą tego całego mojego problemu było program. Dekod10d.hex ma najprawdopodobniej błąd odpowiadający za niezmienianie prędkości. W ZIP'e który teraz jest do ściągnięcia z Merg'a jest program mbit105.hex, który ma ten błąd skorygowany. Prawda jest że jeden z mbit'ów miał błąd palący IRFY ale pojawiał się w mbit104.hex. Jednakże korzystając a mbit105.hex nie są zmieniane F'ki...Co może być tego przyczyną? Ponownie błąd w programie, czy może źle coś zlutowałem. W dekod10d.hex f'ki działały prawidłowo. Jeszcze sprawdzę, czy dobrze zostały wyjścia F przylutowane.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 13
DCC 10
DCC 0
DCC 35
DCC 13