Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Jeżeli ma to być zwykłe przestawienie CV29 z 6 na 7 (przykładowo) to jest to jak najbardziej dopuszczalne. Gorzej, jak przy tym posypie się też ustawienie oświetlenia (jedzie do przodu ale świeci tyłem ;-) ). Ale to też powinno być do ogarnięcia. No, przynajmniej w normalnych dekoderach.
Nie, bo w cyfrze w torach jest prąd zmienny (dlatego lokomotywy bez dekoderów tylko bzyczą, a nie chcą jechać). Należałoby zamienić miejscami przewody doprowadzające prąd do silnika. Można też zmienić ustawienia dekodera, ale wtedy i model i dekoder nie będą w pełni zgodne ze standardem.
Nie zamieniaj przewodów do silnika - rozjadą się światła i kierunek jazdy. Sprawdź CV29, wartość domyślna powinna być 6. Ewentualnie sprawdź, czy poprawnie włożyłeś wtyk od dekodera, włożenie odwrotne powoduje właśnie odwrócenie kierunku jazdy+brak świateł.
Nie zamieniaj przewodów do silnika - rozjadą się światła i kierunek jazdy. Sprawdź CV29, wartość domyślna powinna być 6. Ewentualnie sprawdź, czy poprawnie włożyłeś wtyk od dekodera, włożenie odwrotne powoduje właśnie odwrócenie kierunku jazdy+brak świateł.
światła są w porządku,zgodne z kierunkiem jazdy-
Czekam teraz na moduł dźwiękowy,jak go podepnę zobaczę czy jest ok.Może się przyzwyczaję że ma być jazda na odwrót.Na razie nic nie tykam.
Podłączenie modułu dźwiękowego nie powinno niczego zmienić w kwestii kierunku jazdy. Ja najpierw sprawdziłbym kierunek jazdy w analogu (potrzebna typowa zaślepka do gniazda 8-pinowego). Ale spotkałem się z modelami lokomotyw spalinowych i elektrycznych, gdzie jako "przód" był ustawiony koniec z kabiną 2 (lub "B"), a nie 1 ("A").
To jest dobra rada, tu pin nr 1 jest oznaczony cyfrą 1 i tu powinien trafić pomarańczowy przewód dekodera. Ja osobiście starałbym się doprowadzić model do stanu zgodnego z normami i wtedy bym sprawdził, czy prawidłowo działa z dekoderem z fabrycznymi ustawieniami. Dopiero jeżeli to nie pomoże, zmieniałbym ustawienia dekodera.
@marco-marcus, gdzie jest "fabryczny" przód lokomotywy najlepiej sprawdzić organoleptycznie: zdejm obudowę i poszukaj odlanej "1" na jednym z końców korpusu. Przynajmniej powinna być Wg Twojego zdjęcia stawiam, że będzie po prawej stronie
@marco-marcus, gdzie jest "fabryczny" przód lokomotywy najlepiej sprawdzić organoleptycznie: zdejm obudowę i poszukaj odlanej "1" na jednym z końców korpusu. Przynajmniej powinna być Wg Twojego zdjęcia stawiam, że będzie po prawej stronie Zobacz załącznik 724152
Dzień doby-siemanko.
Moduł dźwięku założony i sam w to nie uwierzyłem.loko zmieniła zdanie i zaczęła jeździć zgodnie ze wskazaniem pilota-światła też w porządku.
I w tym momencie mogę stwierdzić że jednak się opłaciło.Podsumowując loko+wymiana kół+moduł dźwięku=869pln-ów.
Dzięki wszystkim za rady i pomoc.
Życzę zdrówka.