• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Czy istnieje konwerter PluX22 --> NEM652

Mikun

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Szukam informacji czy jest w sprzedaży konwerter Plux22 na NEM652. Mam lokomotywę na starsze złącze i zależy mi na dołożeniu dekodera DCC z dźwiękiem. Boję się że pozostanie lutowanie przewodów z nowszego na starsze złącze... nie boję się lutowania ale jeśli jest coś gotowego np jakiś kawałek PCB z gniazdami, pinami to chętnie bym kupił.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.175 46 1
Aaa, to sorki źle zrozumiałem. Ale nawet, jeśli masz do dyspozycji tylko pełną krzywą złożoną, (bo nie można normalnie aktywować zwykłej) to nie wpiszesz żadnej wartości do CV2 i CV5 bo działa tylko pełna tabela.
Tak myślę, bo na szczęście nie mam do testów żadnego ESU>:)

Ostatnio edytowane:

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.430 146 0
że opisywany problem dotyczy tylko najnowszej generacji dekoderów,
...oraz jednego użytkownika tego forum :)
bez obrazy.
albo kilku modeli, tzw renowowanego producenta ;)

Większość pozostałych użytkowników zapewne nie ma pojęcia co jest fajnego w ustawieniach jakie stosuje kol @melonowy
Gorzej. JA właśnie dopiero teraz zauważyłem, że ESU 5.0 nie ma ustawienia CV6 :) Normalnie w pozostałych kilkudziesięciu innych dekoderach coś tam ustawiam w CV6
W tym przypadku wystarczyło mi CV5 i w razie czego możliwość ustawienia krzywej prędkości. (ale po co?, skoro bez tego model jeździ płynnie)

Załączniki

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.081 6 2
Aaa, to sorki źle zrozumiałem. Ale nawet, jeśli masz do dyspozycji tylko pełną krzywą złożoną, (bo nie można normalnie aktywować zwykłej) to nie wpiszesz żadnej wartości do CV2 i CV5 bo działa tylko pełna tabela.
Tak myślę, bo na szczęście nie mam do testów żadnego ESU>:)
Aaa, dobra, teraz chyba zrozumiałem... Czyli z myszki nie da się w ogóle zmienić niczego w trybie prostym? Myślałem, że to dotyczy tylko CV6... Ale masakra :p

OP
OP
Mikun

Mikun

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Melonowy - co do do wyboru dekodera, to lokomotyw planuję mieć kilka, więc na pewno skuszę się na jakiś ZIMO (poczytam na forum jaki) i sam sobie wyrobię zdanie. Druga planowana rzecz, to ogarnąć CV jak to się ustawia co się z tym robi bo czytając forum wyrobiłem sobie zdanie że to "postrach" . Póki co, bawię się w programie LokProgrammer i wyszukuję dla syna trójtonowego gwizdka, pobierając darmowe paczki, może trafię jaka lokomotywa ma taki gwizdek :)

Mały offtop ale muszę się pochwalić - uruchomiłem DCC EX ze sterowaniem na telefonie. Na analogu nigdy tak płynnie nie jechała powoli (nie nagrałem tego na filmie) To na razie testy, więc wszystko w pająku. Podpiąłem ekran OLED żeby zobaczyć co tam wyświetla. Wszystko pójdzie do zgrabnej obudowy. Teraz zajmę się wymianą żaróweczek w tej czerwonej lokomotywie na diody LED smd 1206, dam 3 białe i 2 czerwone z każdej strony. Dołożę oświetlenie kabiny maszynisty, bo piko zaszalało przy tej taniźnie i dali figurkę do środka. Jak rozumiem z opisu dekoderów, + zasilania jest stały a dekoder steruje minusem(AUX)?

Radość moja i syna - wielka... niby nic, ot sterowanie... ale to moje pierwsze DCC zawsze był tylko analog. Teraz lokomotywa z pełnej prędkości zatrzymuje się 6 sekund po funkcji zatrzymanie. w analogu było to od razu, rozpędza się podobnie. Nie wiem czy ktoś byłby zainteresowany spróbować sił ,w wolnej chwili zrobiłbym spis co jest potrzebne, jak to wgrać itp, oczywiście w nowym temacie. Dużo nie ma, najwięcej problemów miałem z wgraniem firmware do ESP8266 bo do DCC ma być konkretnie NonOS_AT 1.7.4 i nie umiałem poustawiać adresów dla plików bin, ale udało się i chętnie się tym podzielę. Nie wiem czy podawać tu na forum tylko co kupić, czy linki też, (co gdzie ja kupiłem) żeby nie zostało uznane za reklamę.