• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Czy istnieje konwerter PluX22 --> NEM652

Mikun

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Szukam informacji czy jest w sprzedaży konwerter Plux22 na NEM652. Mam lokomotywę na starsze złącze i zależy mi na dołożeniu dekodera DCC z dźwiękiem. Boję się że pozostanie lutowanie przewodów z nowszego na starsze złącze... nie boję się lutowania ale jeśli jest coś gotowego np jakiś kawałek PCB z gniazdami, pinami to chętnie bym kupił.

OP
OP
Mikun

Mikun

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Barman są dostępne masz rację, ale np na znanym portalu aukcyjnym NEM652 5 ofert Plux22 30 ofert. Na ebay nie znalazłem ani jednego dekodera z dźwiękiem. Myślałem że jest coś takiego do kupienia. Czy orientujesz się jak nazywają się gniazda, złącza plux22 i NEM652 tzn jaki to raster i nazwa pinów np do znalezienia w TME?

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.081 6 2
Na ebay nie znalazłem ani jednego dekodera z dźwiękiem. Myślałem że jest coś takiego do kupienia.
eBay:

https://www.ebay.de/sch/i.html?_fro...+nem652&_sacat=0&_odkw=esu+loksound&_osacat=0

Słabo szukałeś :) Bardzo słabo. Ja właśnie znalazłem kilka sztuk ESU 58410 w jednym ze sklepów w PL.

A w PL generalnie na dekodery, zwłaszcza dźwiękowe trzeba czasami chwilę poczekać, ale to nie znaczy że ich nie ma. Po prostu zwyczajnie jak się pojawiają to wyprzedają się dość szybko.

A jak bardzo się upierasz przy tej konwersji to ESU oferuje coś takiego, numer katalogowy 51958:

1730723076392.png

Przy czym to chyba trochę skóra za wyprawkę, ale można do tego normalnie dolutować wtyczkę NEM652 na drugim końcu.

Ostatnio edytowane:

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.470 39 7
Barman są dostępne masz rację, ale np na znanym portalu aukcyjnym NEM652 5 ofert Plux22 30 ofert. Na ebay nie znalazłem ani jednego dekodera z dźwiękiem. Myślałem że jest coś takiego do kupienia. Czy orientujesz się jak nazywają się gniazda, złącza plux22 i NEM652 tzn jaki to raster i nazwa pinów np do znalezienia w TME?
to kup w sklepie zamiast na allegro

OP
OP
Mikun

Mikun

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Kamilu postaraj się zrozumieć nowicjusza :) chodzi o cenę, dekoder z dźwiękiem na Plux22 jest tańszy niż NEM652 (chodziło mi o RB2300 poza tym ma WiFi i dźwięki można wgrywać bez programatorów). Ale chyba zmienię plany -dziękuję Misiek. Syn dostał lokomotywę BR189 i byłem pewny że tam będzie plux22 a tu zdziwienie... jednak po chwili jak zobaczyłem oświetlenie (żaróweczki) to zrozumiałem że polecieli po kosztach (cena mówi za siebie)

SzymonG

Aktywny użytkownik
Reakcje
150 1 0
"Postaraj się zrozumieć nowicjusza"

Postaraj się odpowiedzieć (sobie) na pytanie, ile razy, i czy w ogóle, bedziesz wgrywał jakieś dźwieki do dekodera? Kupując dekoder dźwiękowy, kupujesz go z myślą o jakimś konkretnym przeznaczeniu. Możesz kupić dekoder z wgranym już na gotowo dźwiękiem. Baza jest duża, dostępni są koledzy z forum, którzy prowadzą takie usługi. Pozostaje tylko pytanie, czy chcesz zapłacić więcej pieniędzy i mieć produkt uznanej i sprawdzonej firmy z bardzo dobrym jakościowo projektem dźwiękowym, czy tańszy, jeszcze nieco odstający poziomem jakości?
Nie chcę tu nikogo i niczego deprecjonować, ale można jeździć Syrenką, można Mercedesem.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.981 577 30
dekoder z dźwiękiem na Plux22 jest tańszy niż NEM652 (chodziło mi o RB2300
Nie znam w ogóle dekoderów tej firmy, ale wydaje mi się to co najmniej dziwne. Dekodery znanych firm, np. LokSound ESU, są dokładnie w tej samej cenie, niezależnie od wersji złącza (6-pinowe, 8-pinowe, MTC21, czy PluX22). Nieco droższe bywają specjalne wersje, jak ESU micro, czy ESU nano, no i oczywiście droższe są duże dekodery do modeli wielkości 0, I czy II. Wydaje mi się, że najprościej byłoby jednak kupić dekoder z odpowiednim złączem, a nie bawić się w przejściówki.

SzymonG

Aktywny użytkownik
Reakcje
150 1 0
Kolego Piotrze.
Jest cały, dosyć obszerny, wątek dotyczący dekodera RB. W tym produkcie widać potencjał. Jest sporo osób zadowolonych z jego działania. Jest też wiele uwag krytycznych, ale to początek drogi. Nie napisałem nigdzie, że ten dekoder jest zły. Nie napisałem, że nie warto go kupować. Zaznaczyłem w swojej wypowiedzi dla początkującego kolegi, że jeszcze RB nie osiągnął poziomu innych producentów.
Myślę, że nie ma o co "bić piany", nasz nowy kolega szuka podpowiedzi, rady. Dużo obszernych wątków ma do przeczytania i wyciągnięcia wniosków. Każdy, tu wypowiadający się, chce mu pomóc.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.206 47 1
W segmencie Hobby, jak wiadomo, Piko montuje jeszcze złącza 8pin.
Kolega Mikun jak napisał chyba szuka dekodera do BR189 w wersji Piko Hobby.
Budżetowo chce rozwiązać udźwiękowienie tej lokomotywy dekoderem Raibox. Nie dziwię się wcale takim podejściem.
Ale trudno będzie (o ile nie niemożliwe) jemu samemu skomponować i dostosować dźwięk pasujący do tej lokomotywy w tym dekoderze.
Wydaje mi się, że Mikun nie zdaje sobie z tego sprawy, że to nie jest kopiuj-wklej i będzie działać.
A dekoder Railbox ma duży potencjał. Jeździ i gra, ale tak jak napisał @SzymonG ma niestety jeszcze "niedociągnięcia".
Planuję zakup tego dekodera do Tp1.
Na targach HOBBY, na stoisku Railbox, chcąc odsłuchać na żywo dźwięk Tp1 poprosiłem o prezentację w modelu.
Stonka grała "budżetowo-stonkowo", ale ok. Trochę, no jednak więcej niż trochę brakowało płynności ruszania i zatrzymywania.
Później jak już jechała, to już jechała ok. Może korekta CV by coś pomogła, ale nic tam przy CV nie robiliśmy.
Przy EP08 lepiej, ale podobnie.
Przy dźwięku Tp1 natomiast, dekoder się wysypał i nie chciał w ogóle ruszyć z dźwiękiem Tp1. Zawiecha totalna.
Kolega @railbox robił co mógł, ale nic z tego, dekoder i model nie ruszył. ZONK!
Czasem tak się zdarza z programami. Szkoda, że akurat na HOBBY.
Obiecał to poprawić i znając jego zaangażowanie w sprawę wierzę mu, że za chwilę to zrobi.
Działają razem z miłą żoną. Zresztą on sam, to też młody i miły chłopak, który znalazł w Polsce swe nowe miejsce.
Pozdrawiam @railbox i życzę powodzenia.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Mikun

Mikun

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Melonowy, też byłem na targach hobby i na stoisku railboxa trochę tam postałem bo zaciekawiły mnie urządzenia. Na razie do testów chcę spróbować DCC EX. Mam arduino mega, czekam za motor shieldem i wifi shieldem. Jeśli syn się w to wciągnie to nie będzie kombinowania tylko kupię lokomotywę/y już razem z dekoderami jakiś normalny sterownik i centralkę.

Wydaje mi się, że Mikun nie zdaje sobie z tego sprawy, że to nie jest kopiuj-wklej i będzie działać.

Zdaję sobie sprawę :) Skoro sprzedawcy robią usługę wgrania dźwięków to domyślam się, że bez specjalnych programatorów tego się nie zrobi. Nie wiem jaką dużą trzeba mieć makietę żeby takie programatory kupować. Tak jak napisał Szymon (i wg mnie ma rację) to się wgrywa raz i zostaje, to nie jest odtwarzacz mp3 ani zabawka odpustowa.

Czy są jakieś tańsze proste dekodery jedno lub dwukanałowe dla wagonów żeby załączały światło(a) czy tam też ładuje się takie same jak do lokomotyw tyle że bez dźwięków?

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.206 47 1
Czy są jakieś tańsze proste dekodery jedno lub dwukanałowe dla wagonów żeby załączały światło(a) czy tam też ładuje się takie same jak do lokomotyw tyle że bez dźwięków?
Są. Nazywają się "dekodery funkcyjne". Nie służą do jazdy i do dźwięków, tylko do obsługi głównie świateł, czy ewent. serw.
Są tańsze od dekoderów jazdy.
Ale jeśli masz jakiś tani dekoder jazdy, to też możesz go wykorzystać, wsadzić do wagonu i sterować światłami.
Skoro sprzedawcy robią usługę wgrania dźwięków to domyślam się, że bez specjalnych programatorów tego się nie zrobi.
Tak, każdy producent ma swój programator. Nie ma uniwersalnego.:(
Dlatego dobrze jest zdecydować się na jednego procucenta dekoderów i ewentualnie wówczas zakupić do nich programator..
Ale dekoder Railboxa działa inaczej. Tam nie musisz nic kupować, żeby zaprogramować go.
Musisz za pomocą udostępnionych przez Railboxa programów (link niżej) i "zdobytych" w sieci, czy gdzieś sampli dźwiękowych skomponować i zaprogramować na swym komputerze plan dźwiękowy zsynchronizowany z jazdą.
Później za pomocą Wi-Fi łączysz się bezpośrednio komputerem z dekoderem Railboxa i przesyłasz do niego skomponowany plan.
W dekoderze jest miejsce na wgranie 3 takich planów.
Doceniam Twój zapał i nie ujmuję chęci, można próbować i się uczyć.
Ale dlatego właśnie napisałem, że przygotowanie przez Ciebie takiego planu dla Railboxa może okazać się niemożliwe.
Na stronie Railboxa jest kilka gotowych planów do pobrania i wgrania, ale jest ich tylko kilka i na pewno nie ma tam BR189.
TU STRONA Z DŹWIĘKAMI I NARZĘDZIAMI DO SKOMPONOWANIA PLANU DŹWIĘKOWEGO
A czym sterujesz DCC?

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Mikun

Mikun

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Melonowy - Dla próby i poznania sygnału DCC przetestuję system DCC EX z wersją WiFi czyli póki co za sterownik będzie robił telefon lub tablet. Na tym forum nie znalazłem nic o tym sterowaniu, jedynie DCC++. Dokumentacja DCC EX jest całkiem ok - https://dcc-ex.com. Jak na razie koszty około 45zł za skompletowanie tego (Arduino mega mam dokupiłem tylko płytkę motor shield i wifi shield. Dekoder do zabawy kupiłem taki

DCC.jpg

Jest bez dźwięku ale na początek wystarczy. Kupiłem za lekko ponad 100zl najwyżej wrzucę do wagonu. Jeśli wszystko ruszy to będę myślał czy zostać przy DCC EX czy kupić np PIKO WLAN Smart Controller bo podoba mi się Roco Z21 ale nie będę kupował autobusu dla 4 osobowej rodziny. Makieta nie będzie duża - jakaś stacja kolejowa max 2m x 1m dlatego nie chcę szaleć z kasą bo żona mnie wyrzuci do garażu :)

SzymonG

Aktywny użytkownik
Reakcje
150 1 0
nie chcę szaleć z kasą bo żona mnie wyrzuci do garażu :)
Chłopie!!! Ty to masz szczęście! Korzystaj póki możesz. Daj się już teraz wyrzucić do garażu. Tam będziesz miał zapewne więcej miejsca niż w domu. Jeśli żona zobaczy waszą zabawę, to może jej też się spodoba i chciałaby makietę w domu. A tam może być mniej miejsca... ;)

A tak na poważnie:
Zwykły/podstawowy dekoder akcesoriów z sześcioma wyjściami to koszt ok. 120 złotych (przykładowy sklep),
Tutaj inna oferta, ale dekoder ma aż 13 wyjść i cena ok. 80 złotych (inny przykład)
Nie są to duże pieniądze, ale pozostajemy w zakresie ogólnodostępnych urządzeń o rozpoznawalnej marce. System sterowania i programowania szeroko stosowany i popularny. Dużo łatwiej uzyskać pomoc.
A samo sterowanie? Może pomyśl o kupnie cyfrowego zestawu startowego. To koszt ok. 1200 złotych. Wiem, że nie jest to mało, kiedy nie wiesz czy syn połknie bakcyla. Jednak masz gotową zabawkę. Trochę podłogi lub stołu, zasilanie i... Jazda! Wszystko proste i działa "od ręki".
Początkowy koszt jest jednorazowo największy. Potem będzie łatwiej dokupić pojedyncze elementy (oświetlenie wagonu, dekoder dźwiękowy do lokomotywy, inne akcesoria)
Później okaże się, że żona dobrze zrobiła, że cię do garażu wyrzuciła, bo makieta spokojnie może się rozrastać. Tym bardziej, że sprzedasz samochód - przecież i tak w garażu będzie makieta, a za zdobyte pieniądze kupisz kolejny parowóz/lokomotywę lub inne akcesoria :D

Poczytaj trochę o sterowaniu firmy PIKO, Roco. Są różne opcje, każda ma swoich zwolenników i przeciwników.
Ja mam sterowanie Roco z21 z zestawu startowego uzupełnione o ruter i częściej używałem podłączonego przez WIFI telefonu niż myszki z zestawu. Takie moje "widzimisię"
Pozdrawiam. Szymon.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.206 47 1
Jeśli wszystko ruszy to będę myślał czy zostać przy DCC EX czy kupić np PIKO WLAN Smart Controller bo podoba mi się Roco Z21 ale nie będę kupował autobusu dla 4 osobowej rodziny.
No nie wiem, czy 45zł starczy.
Patrząc na linki do sprzętu na Amazonie może to być ok.250zł, ale może w Polsce kupi się taniej. Nie wiem.
Jak będzie działać, to spoko. Nie znam tego, może zda egzamin.
Jeśli chodzi o sterowanie Piko, czy Roco, to tak jak przed chwilą napisał kolega Szymon. Każdy lubi co innego.
Ja też używam i lubię Roco, ale jeszcze w starszej wersji MultiMaus z "czarną skrzynką 10764".:)
Mówisz, że Z21 to autobus dla paru osób. To nieprawda (częściowo:)).
Z21 fakt jest drogie, ale z21, czy z21Start, czy MM z boosterem 10764 można już kupić za bardzo przyzwoite pieniądze
(ok.600zł OLX).
A na początek może trochę starsze, prostsze sterowanie z LokMaus za 300zł (Allegro).
Na naszym forum w dziale giełda można też dać ogłoszenie typu "kupię z21" i na pewno ktoś się odezwie.
Ewentualnie, tak jak też Kolega wyżej pisał wybrać jakiś zestaw startowy ze sterowaniem DCC.
Ten dekoder, jak działa, to jest dobry.:D

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Mikun

Mikun

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Chłopie!!! Ty to masz szczęście! Korzystaj póki możesz. Daj się już teraz wyrzucić do garażu. Tam będziesz miał zapewne więcej miejsca niż w domu. Jeśli żona zobaczy waszą zabawę, to może jej też się spodoba i chciałaby makietę w domu. A tam może być mniej miejsca... ;)
Chciałbym żeby tak było, ale garaż jest teściowej i jak w nim jest auto, to może jest po pół metra z każdej strony :) Młody bardziej upodobał sobie makietę robienie drzewek, spodobało mu się elektrostatyczne sadzenie trawy, wydrukowałem mu z żywicy figurki ludzi, zwierząt i tak zwanego stuffu makietowego jak worki z cementem, hydrant na którego sika pies, skrzynkę energetyczną przydomową itp. Na początek chce parowóz i to nie byle jaki hehe BR01 bo zrobił dochodzenie i na pudełkach dworca, domku dróżnika i peronu taki występuje. Parowóz trochę kosztuje i rodzina będzie się składać na święta. Kupiłem od Oczosia rogatki, sygnalizatory i razem z synem malowaliśmy wyszło super. Wkręcił się chłopak i widzę w nim siebie, jak byłem w jego wieku i miałem świra na punkcie kolejek, moją perełką był BR212 granatowy - tego na pewno też kupię i spróbuję ucyfrowić.

Panowie póki co to są tylko "testy" z tym DCC EX, może być tak, że to nie ruszy i płytki pójdą do szuflady, jak ruszy pochwalę się na forum, jednak jak zobaczę że modelarstwo u młodego się rozwija a nie nudzi, pójdę bez ogródek w porządne sterowanie jak napisał Szymon roco Z21 lub piko. Chcę żeby młody się wkręcił bo mam parę lokomotyw do kupienia i uzbrojenia w dźwięk i oświetlenie. Dzięki Szymonie za linki do dekoderów dzisiaj je zamówię bo o takie coś mi chodziło, przyda się do testów czy komunikuje się z DCC EX.

Melonowy te 45zł to już wydałem i czekam na elektronikę mam już wszystko żeby to uruchomić. Jak zadziała napiszę na forum może ktoś kto trochę ogarnia arduino i chce wejść w modelarstwo skorzysta a potem jak ja kupi co co macie Wy Panowie :)