• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Czasopismo modelarskie

Zabkret

Znany użytkownik
Reakcje
1 0 0
Witam,

Najbardziej kieruje to zapytanie do dolnej połowy „piramidy modelarskiej”. Dla tych, którzy jej nie znają tutaj jeszcze raz.

kundenpyramide.jpg

Jak według was miałoby wyglądać dla was idealne czasopismo o modelarstwie kolejowym?

1. Tylko PRINT, tylko online, albo oba?

2. Jeżeli PRINT, to gdzie byś szukał lub kupił czasopismo najchętniej?

3. Wolisz abonament czy sobie kupować z doskoku?

4. Jakie tematy Cię interesują?

5. Co byś chciał na środkowej stronie do wyjęcia? Kalendarz, Poster, lub schematy stacji do zbierania?

6. Czy twoim zdaniem mają miejsce w czasopiśmie artykuły o prawdziwych kolejach, jeżeli nie są związane z modelem albo makietą przedstawianą w tym samym wydaniu?

Wszelkie inne (merytoryczne) uwagi są mile widziane.

Ostatnio edytowane:

Maslo

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
PKMK
Producent
Reakcje
419 4 0
Ad.1 Raczej print
ad.2 empik, wydawnictwa typu : kolpress, eurosprinter albo sklepy modelarskie.
Ad3. Raczej abonament ( prenumerata)
Ad.4 przede wszystkim kolej waskotorowa w polsce. Opisy polskiego taboru waskotorowego. Wszelkie parowozy w Polsce. dzial techniki modelarskiej ze szczególowym opisem i bogata ilustracją.
Ad.5. Chcialbym zwymiarowany tabor waskotorowy zwlaszcza wagony, z opisem i danymi technicznymi na odwrocie. Ewentualnie budynki kolejowego przeznaczenia z naszej polskiej kolei.
Ad.6 jak najbardziej tak.

Ostatnio edytowane:

ManMania

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
1. Tylko PRINT

2. Kioski, małe sklepy handlujące tylko gazetami (ukłon dla osób mieszkających w małych mieścinach)

3. Z doskoku

4. Nowinki z kolejowego 1:1, techniki modelarskie, nowinki z kolejowego 1:87, wywiady z autorami świetnych makiet, modułów, modeli

5. Poster

6. Tak

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Opisy i metryki taboru w 1:1 jak najbardziej, to jest doskonała baza do przygotowania modelu. Coś takiego jak często było w KMiD, łącznie z rysunkami w skali 1:87.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.145 65 5
1.Print
2.Empik,Kolporter,Ruch, inmedio itd
3.z doskoku
4.zdjęcia makiet w połączeniu z ich planami + opis
zdjęcia makiet zbudowanych na podstawie realnych obiektów + zdjęcia oryginałów w porównaniu + opis
opis taboru 1:87 i 1:1 w porównaniu + zdjęcia i opis (jak w ŚK)
5.Poster na zmianę z planami stacji - kompromis :D
6. tak

Uważam, że dobrze byłoby wzorować się na czasopiśmie MIBA/MIBASpezial, pod względem prezentacji makiet. To mój ulubiony magazyn modelarski :)

Baranek

Moderator Grupy BGM
BGM
Reakcje
54 0 0
ad 1: oba
ad 2: Empik, salony z prasą
ad 3: abonament, jeśli w dobrej cenie :)
ad 4: recenzje modeli, relacje z imprez, prawdziwa kolej, relacje z podróży, wydarzeń zw. z koleją
ad 5: kalendarz raz w roku byłby fajny, coś do klekcjowania też
ad 6: zdecydowanie tak

OP
OP
Zabkret

Zabkret

Znany użytkownik
Reakcje
1 0 0
Tak tylko niestety te rysunki w KMD czasem miały błędy i to duże (SN61).
Owszem takie opisy są fajne, ale jak 10 ludzi z tego zrobi model od podstaw to to już będzie dużo! Takimi artykułami się zachwyca górna część piramidy. Grupa odniesienia to raczej przeciętny zjadacz chleba, który ma inne pytania w modelarstwie. I do tej grupy papieskie kazania o minimalnych promieniach 1200mm i rozjazdach o kącie sześciu stopni nie dociera, bo kto już ma miejsce w domu na takie fanaberie. Dla tej grupy już jest czasopismo sterowane właśnie przez tego jednego piksela na szpicu tej piramidy I ten koncept właśnie kategorycznie nie jest chciany w tym nowym czasopiśmie.

Dany, jak widzisz w tej „elicie” też jest zielony pasek. Wiec sporo miejsca na twoje stonki. Ale jak widać nie długo trwało aż ktoś odbiega od tematu. Niestety w ogóle nie zrozumiałeś o co w tej piramidzie chodzi. Dlatego skończmy to tu i teraz bo to będzie niepotrzebna dyskusja o niczym.

Ostatnio edytowane:

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.145 65 5
Może by ktoś wydzielił powyższy komentarz na odpowiedni tor? Bo aż mnie świerzbi, żeby nakarmić trolla.... :devil::ostrozny:

Janeks

Użytkownik
Reakcje
16 0 0
1. Print
2. Kioski, empiki itp.
3. Raczej z doskoku.
4. Techniki modelarskie typu "jak to jest zrobione", opisy modeli (recenzje), zapowiedzi i relacje z imprez tych modelarskich jak i 1:1.
5. Poster
6. Tak

Grzes

Moderator forum Sterowanie oraz Mikro-producenci.
Zespół forum
Donator forum
BGM
SMK Katowice
Reakcje
644 7 0
Nie wiem jak mam siebie umieścić w tej piramidzie, ale się wypowiem :)

1- Jeśli chodzi o mnie, to wolę papier, ale jeśli to czasopismo ma być skierowane do młodych adeptów modelarstwa kolejowego, to Oni raczej będą preferowali online :niepewny:
2- Tak jak wcześniej pisali użytkownicy Forum - najlepiej, jakby było dostępne w każdym przysłowiowym kiosku "RUCHU" - wiem, że łatwo nie będzie ;)
3- Jednak jestem przyzwyczajony do kupowania u " zaprzyjaźnionego sprzedawcy " :cool:
4- Do tego co napisali Karol oraz Kris dołączył bym jeszcze :
a) Jeśli opis np. jakiegoś modułu/makiety, to szczegóły techniczne - montaż, elektryka itd. ( duuuużo zdjęć )
b) Dział "warsztat" - jakieś ulepszenia, modyfikacje, poprawienia niedociągnięć producentów masowych :LOL:
c) Mój ulubiony - elektronika do makiet i taboru :D
5- Ja mam inną propozycję ( oczywiście, jeśli dojdzie do wersji PRINT :) ) to może zrobić wkładkę z jakimś prostym modelem z tektury - jakiś dodatek do makiety typu mały budynek czy coś w tym stylu ( nawet naciętą laserowo ? ) ... :)
6- Oczywiście prawdziwa kolej jest sednem modelarstwa - TAK

Życzę Robertowi powodzenia w realizacji projektu
Krzysiek

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
1. online
2.----
3. z doskoku, zależy od tego czy zawiera treści dla mnie istotne.
4. tabor kolejowy poruszający się po Polsce. Technika, elektryka na makiecie, budowa makiety.
5. nie konieczne
6. raczej nie

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.443 552 30
Nie bardzo rozumiem celu tej piramidy, ale to chyba nie jest temat tej dyskusji. Jeśli chodzi o pismo, to moje odpowiedzi na ankietę są następujące:

1. Wersja papierowa jako podstawa, on-line też, jeżeli "business case" to uzasadni. Jeżeli treść pisma będzie na bieżąco dostępna w sieci, automatycznie spadnie sprzedaż wersji tradycyjnej. Dlatego wydawnictwa z reguły nie oferują bezpłatnie wersji elektronicznej czasopism, a jeśli mam płacić, to wolę paier.

2. Szukałbym chętnie wszędzie, ale w praktyce to niemożliwe. Przede wszystkim specjalistyczne sklepy: modelarskie, z prasą fachową, sieci jak Empik, sklepy i kioski dworcowe. Zresztą doświadczenia niemieckie są tu chyba bardzo przydatne.

3. Abonament, bo i tak staram się mieć wszystkie numery.

4. Wszystko związane z koleją i transportem szynowym i modelarstwem, z zachowaniem właściwych proporcji materiałów bliskich nam, w kolejności: transport szynowy w Polsce, w Europie, na świecie.

5. Nie mam życzeń, może nie być nic (to w końcu zwiększa koszty, a więc i cenę).

6. Oczywiście tak.

OP
OP
Zabkret

Zabkret

Znany użytkownik
Reakcje
1 0 0
Andrzej dziękuję za uwagi. Co do piramidy. Wyobraź sobie na górze siedzi sobie Pan L.L., a na samym dole są Ci, którzy mają pierwszą swoja kolejkę na dywanie. I teraz porównać ilość tych osób. Jeden L.L. vs. paru set, lub może tysięcy? „Straty” w gronach modelarzy są w Polsce o wiele większe w drodze to szpicu tej piramidy niż w Niemczech. No i tu właśnie chodzi o to, aby te straty zminimalizować.

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.436 5 0
1. Tylko Print.
2. Sklepy modelarskie, Empik.
3. Z doskoku.
4. a) Modelarstwo -recenzje modeli taboru, porównania: model - oryginał, pomysły na ulepszanie modeli, prezentacje makiet, relacje ze spotkań "przy makiecie",
b) Oryginał (przyda się z marketingowego punktu widzenia, bo przyciągnie osoby nie zainteresowane jedynie modelarstwem) - prezentacje i opisy serii lokomotyw oraz wagonów (w pierwszej kolejności PKP), Analogicznie prezentacje i opisy ciekawej infrastruktury kolejowej.
5. Nie potrzeba, podniesie cenę.
6. Tak.

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
368 2 3
Andrzej dziękuję za uwagi. Co do piramidy. Wyobraź sobie na górze siedzi sobie Pan L.L., a na samym dole są Ci, którzy mają pierwszą swoja kolejkę na dywanie. I teraz porównać ilość tych osób. Jeden L.L. vs. paru set, lub może tysięcy? „Straty” w gronach modelarzy są w Polsce o wiele większe w drodze to szpicu tej piramidy niż w Niemczech. No i tu właśnie chodzi o to, aby te straty zminimalizować.
Niestety przeceniasz wielkość polskiego rynku modelarskiego (w zakresie modelarstwa kolejowego). Sam to też kiedyś też niestety zrobiłem. Tak samo było z Empikiem i kilkoma wydawcami prasy np. Koleje Wczoraj i Dziś, magazyn o wąskotorówkach, etc. Niestety kultura techniczna w naszym społeczeństwie nie stoi na wysokim poziomie, nawet dużo mniejsze Czechy mają dużo większy rynek. Gazeta dla modelarzy kolejowych w Polsce to większe ryzyko niż EU07.

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
Wydaję mi się że @corwin ma rację.
Moje przemyślenia są takie - minimalizacja kosztów - maksymalizacja treści, tak jak z EU07 ;-)
Gazeta jako taka w formie papierowej nie ma większego sensu - patrze istniejące periodyki. Ja jakoś nie za bardzo mam ochotę je kupować. Wersja elektroniczna z subskrypcją to już więcej sensu ma.
Treść przede wszystkim musi się różnić od tego co można zobaczyć i znaleźć na forach takich jak np to - żeby klient chciał za te treści zapłacić.
IMHO - nie ma się co w to pchać - lepiej skupić się na następnym modelu. Nie chciałbym żeby nieudana próba z gazetą zaważyła na tym że nie będzie nowych fajnych modeli polskiego taboru.

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
A ja myślę, że taka gazeta może być udanym projektem. Pod warunkiem, że cena będzie odpowiednia i więcej będzie treści o modelarstwie kolejowym aniżeli o prawdziwej kolei. Poradniki czy planu makiet przyciąganą większą ilość osób(laików kolejowych), aniżeli opisy polskiego taboru. Takie jest moje zdanie laika. I tylko wersja papierowa! Papier ma duszę!!! w przeciwieństwie do artykułów elektronicznych.

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
368 2 3
A ja myślę, że taka gazeta może być udanym projektem. Pod warunkiem, że cena będzie odpowiednia i więcej będzie treści o modelarstwie kolejowym aniżeli o prawdziwej kolei. Poradniki czy planu makiet przyciąganą większą ilość osób(laików kolejowych), aniżeli opisy polskiego taboru. Takie jest moje zdanie laika. I tylko wersja papierowa! Papier ma duszę!!! w przeciwieństwie do artykułów elektronicznych.
Jak nie będzie nic o kolei tylko o modelarstwie to dopiero będzie problem. Tak to chociaż trochę mikoli kupi. Niestety polski rynek modelarstwa kolejowego nie jest potęgą, co widać też w ilości sklepów.

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
Jak nie będzie nic o kolei tylko o modelarstwie to dopiero będzie problem. Tak to chociaż trochę mikoli kupi. Niestety polski rynek modelarstwa kolejowego nie jest potęgą, co widać też w ilości sklepów.
Nie mówię, że nic. Napisałem po prostu, że więcej materiału z zakresu modelarstwa niż kolei. I Zabkret napisał na początku, że pytanie kieruje "do dołu piramidy". Mnie się wydaje, że tacy ludzie bardziej pragną oglądać zdjęcia makiet niż dworców.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dla początkujących 3
Dla początkujących 6