Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
No nie do końca. Cokół wykonany jest jako odlew betonowy, natomiast litery z nazwą miejscowości zrobione są z blachy "nierdzewki". Tylko jakiś "artysta" jakiś czas temu litery od frontu pomalował białą farbą. Boki liter do dziś są w kolorze metalicznym.
Trudno powiedzieć kiedy litery pomalowano. Na zdjęciach z okresu katastrofy już raczej były zamalowane, więc mówimy o okresie przed 1986r. Niemniej z boku są zachowane oryginalne blachy (przynajmniej jeszcze 2 lata temu jak odwiedzałem strefę były).
Stąd różnica w odcieniach na zdjęciach i moje zastanawianie się odnośnie malowania. Informacja cenna, ale już zbyt późno żeby to poprawić. Musi ostać się w takiej wersji jaką zrobiłem
Wersja druga, poprawiona witacza. Litery zrobione na nowo. Front i tył pomalowany z delikatną fakturą natomiast boki oklejone folią aluminiową imitującą blachę. Na zdjęciach wyszła biała, ale w rzeczywistości jest srebrna zmatowiona.
Podstawka pod dioramę już z uformowanym terenem. Pozostaje zapiaszczyć i zazielenić. Płyty pod witaczem jeszcze bez patyny. Jeden z BRDMów stanie pod witaczem. Drugi na kolejnej dioramie będzie stał w wiosce razem z Ziłem 131 strażackim.
Wyżej wspomniany Ził 131. Producent trochę zaszalał ze scenką i malowaniami do tego wozu bo taki pojazd według zapisów nie był na wyposażeniu jednostki 2 i 6 z Prypeci. Były pod reaktorem Ziły 130 oraz Ural natomiast 131ki owszem brały później udział w akcjach w całej zonie.
Witam. Świetny pomysł na Czarnobyl Widzę, że interesuje cię ta tematyka, więc polecam dwie książki, które mogą ci pomóc w tej tematyce. Jedna to Likwidatorzy Czarnobyla (o jednostkach i sprzęcie, które brały w tym udział), druga zaś to O Północy w Czarnobylu (katastrofa widziana z perspektywy zwykłych ludzi). Tu masz całkiem nie złą fotkę witacza: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pripyat,_the_city_limit_sign.JPG
Pozdrawiam.
W ostatnim czasie sięgnęła mnie niemoc modelarska i wolny czas spędzałem na tępym patrzeniu w laptopa zamiast coś pokleić.
Ten weekend wolny od żony postanowiłem wreszcie przeznaczyć na coś bardziej produktywnego.
Oba BRDM-2 sklejone i przygotowane do malowania. Może w tygodniu porobię wnętrza żeby można było je zakleić do końca.
nie,
Зил-131 Kомандно-штабная машина Taki kaprys, gdyż pod koniec roboty z takim Uralem w 1/72 zapragnąłem sprawdzić jak to wygląda w 1/35. Trafił się Ził z ICM.
Ural chyba też był z ICM, ale kupiony 20 lat temu. Ale to osobna historia.
Dzisiaj taka moda na Księżyc i Marsa to można było by pomyśleć o STR-1. Maszyny, które się 'poświęciły' i nie poleciały na Księżyc. Pracowały tam takie dwie. Jedna nadal stoi w 'parku' maszyn.