• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model własny Cysterna Limanowa

OP
OP
K

kolighyt

Znany użytkownik
Reakcje
945 5 0
Cześć,
tu dyskutowaliśmy o jakości druku 3D: https://forum.modelarstwo.info/threads/px48-w-2024-piotr66.59390/page-12#post-1210122
Stwierdziłem, że musze sam trochę poeksperymentować z ustawieniami druku. Oto efekty - po lewej ostatnia iteracja, po prawej jeden z pierwszych wydruków sprzed kilku miesięcy. Żywica i drukarka te same. Nic nie było szlifowane.

Tak wyglądają wydruki z różnymi ustawieniami:

Zastanawiają mnie takie jakby słoje drewna, które powstają czasem na wydrukach:

Zauważyłem, że ich pozycja zależy od orientacji, w jakiej był eksportowany obiekt do pliku stl (gdy eksportowałem walec w poziomie były po bokach walca, a po wyeksportowaniu walca w pionie pojawiły się u góry. Zastanawiam się czy to nie błędy slicera, bo przy wydruku powyższego modelu pod kątem równo 45 stopni zniknęły (Wydruk na zdjęciu powyżej był drukowany pod kątem 35 stopni). Czy ktoś może wie co to jest i jak tego uniknąć? Na razie nie jestem pewien, czy ich zniknięcie to nie przypadek, bo na pierwszych wydrukach drukowanych w poziomie tez ich na początku nie było, a później się pojawiły.

OP
OP
K

kolighyt

Znany użytkownik
Reakcje
945 5 0
Co ciekawe, mam taki plik stl, który po wydruku miał identyczne słoje po bokach walca niezależnie czy drukowałem go w poziomie czy pod kątem 45 stopni. Dlatego zacząłem kombinować z eksportem i wtedy słoje zmigrowały na górę a potem zniknęły. Po lewej wydruk pod katem 45 stopni, po prawej w poziomie:

TORONCIAK

Aktywny użytkownik
Reakcje
618 25 3
Co ciekawe, mam taki plik stl, który po wydruku miał identyczne słoje po bokach walca niezależnie czy drukowałem go w poziomie czy pod kątem 45 stopni. Dlatego zacząłem kombinować z eksportem i wtedy słoje zmigrowały na górę a potem zniknęły. Po lewej wydruk pod katem 45 stopni, po prawej w poziomie:
Możesz używać wygładzenia, możesz zmieniać kont, ale do puki nie zmienisz wielkości warstwy 0,5 do załóżmy 0,1 będziesz miał widoczne linie przejścia pomiędzy warstwami.

OP
OP
K

kolighyt

Znany użytkownik
Reakcje
945 5 0
Cześć,
może trochę nie po kolei, ale najpierw odniosę się do wpisu kolegi @TORONCIAK :
Możesz używać wygładzenia, możesz zmieniać kont, ale do puki nie zmienisz wielkości warstwy 0,5 do załóżmy 0,1 będziesz miał widoczne linie przejścia pomiędzy warstwami.
Widoczność warstw druku nie zależy tylko od wysokości warstwy. Zależy również od prędkości druku, czasu naświetlania, naprężenia folii, wielkości obiektu, jego przekroju, wagi i orientacji w jakiej drukujemy. Wynika to z tego, że warstwa żywicy rozciąga się przy odklejaniu od folii w zbiorniku i te powyższe parametry wpływają na siłę działającą na odklejaną warstwę. Przykładowo gdy mamy nagłe przejście z przekroju o małej powierzchni do przekroju o dużej powierzchni (jak przy wydruku cylindra w poziomie) powstaje jedna bardzo widoczna rozciągnięta warstwa. Widać to np. tutaj:

i tutaj nawet bardziej po malowaniu:

Dodatkowo niżej, na bocznej powierzchni widać "schodki" wynikające z rozdzielczości wyświetlacza. Czyli rozdzielczość druku w poziomie również uwidacznia niektóre warstwy (te z boczną powierzchnią bliską do pionu), a w mojej drukarce wynosi ona około 0,05 mm. Co do stosowanych grubości, to zejście do 0,1 mm nic nie da. Standardowa grubość warstwy w mojej drukarce to 0,05 mm, a wydruk na powyższym zdjęciu był wykonany z warstw 0,04 mm. Czasami stosuję wysokość nawet 0,01 mm. Drukowałem tak "dekle" zbiornika cysterny i tabliczki na parowozy, które możesz obejrzeć w tym i innych moich wątkach. Turbogenerator do TKh5 drukowałem warstwą 0,02 mm. To, co naprawdę pomaga na widoczność warstw, to pochylenie drukowanego obiektu np. o 45 stopni. Wtedy wyrównujemy przekroje w każdej warstwie i mniej się one rozciągają przy odklejaniu. Oba wydruki na poniższym zdjęciu to warstwa 0,04 mm, ale pod różnym kątem:

Widać, że schodki po bokach wyglądają podobnie, bo wynikają z rozdzielczości wyświetlacza, na którą nie mam wpływu.
To co widać w cytowanym przez Ciebie wpisie to nie są warstwy druku.
Rozmawiamy o artefaktach na wydruku w kształcie słojów drewna (paraboli), o takich,

a nie o warstwach.
Artefakty te są położone na wydruku identycznie niezależnie w jakiej orientacji jest wydruk, więc nie mogą być tworzone przez drukarkę. Z tego wywnioskowałem, że powstają one na etapie eksportu do stl lub w samym slicerze przy przygotowaniu pliku dla drukarki. I tu przechodzimy do prośby:
Opiszesz eksperymenty z eksportem?
Eksperymenty z eksportem zacząłem jeszcze przed budową cysterny. Już wrzucając pliki do slicera zauważyłem, że widać na nich krawędzie, których nie ma na modelu źródłowym:

Model wyglądał, jak poskładany z trójkątów, co się zgadza bo plik stl to właśnie grupą trójkątów w przestrzeni. Trójkąty, te były jednak zdecydowanie zbyt duże na powierzchniach o dużym promieniu krzywizny. Wyglądało to nieładnie. Zagłębiłem się więc w ustawienia eksportu w IronCADzie, którego używam:

Jest tu podgląd efektu i można ustawić wyjścia jako zgrubne lub dokładne. Najpierw spróbowałem tylko zmienić wyjście na tryb dokładny, ale efekt nie był jeszcze zadowalający. Nadal widać niepotrzebne krawędzie.

W kolejnym kroku użyłem więc opcji "Dostosuj" i zmieniłem suwak "Powierzchnia" z 72 na 200"

Tak wyeksportowany plik wygląda już dobrze:

Z takiego pliku drukowałem elementy do modeli zaprezentowanych w tym wątku i byłem w miarę zadowolony z efektu. Jedyna wada to rozmiar: plik stl ma 1,76 GB i potrafi zawiesić slicer, mimo tego, że uruchamiam go na stacji roboczej do projektowania w 3D.
Ostatnio przeczytałem jednak ten poradnik: Poradnik druku 3D. Stwierdziłem, że powalczę trochę jeszcze o jakość: zmieniłem czasy naświetlania, prędkość druku i obróciłem model o 45 stopni. Efekty były całkiem spektakularne jeśli chodzi o widoczność warstw, ale "słoje" pozostały. Ponieważ wyglądały one tak samo na wydruku w poziomie i pod kątem, wróciłem do ustawień eksportu. Zastanawiałem się czy duży plik nie powoduje generowania błędów przez slicer. Zmniejszyłem jakość eksportu z powrotem do opcji "dokładne", ale efektem był tylko kanciasty wydruk z identycznymi słojami po bokach :) Już go wyrzuciłem do śmietnika, więc nie pokażę.
W kolejnym kroku zmieniłem orientację obiektu w IronCADie przed eksportem. Teraz walec zamiast na boku, był wyeksportowany w pionie:

Oczywiście normalnie orientacja obiektu przy eksporcie nie ma znaczenia bo i tak trzeba ustawić obiekt w odpowiedniej orientacji w slicerze:

Wracając do "słojów": teraz efekt jakiś był, bo słoje zmigrowały z boków zbiornika na górę i dół:

Dodatkowo, gdy słoje były po bokach to były potęgowane przez zaokrąglenia wynikające z rozdzielczości wyświetlacza, a u góry były zdecydowanie płytsze. Ponieważ wydruk pod kątem 45 stopni zajmował około 7 godzin, to przy okazji walki ze słojami spróbowałem wydruku pod kątem 35 stopni. Na powyższym zdjęciu wydruk ze słojami u góry to 35 stopni i warstwa 0,03 mm, a ze słojami po bokach 45 stopni i warstwa 0,04 mm. Oczywiście migracja słojów nie wynikała ze zmiany kąta czy grubości warstwy bo już to wcześniej sprawdziłem drukując model ze słojami po bokach kilka razy w poziomie i pod kątem 45 stopni z tym samym efektem. Kolejnym krokiem było wydrukowanie jeszcze raz modelu ze słojami na górze pod katem 45 stopni i z warstwą 0,04 mm, i tu nastąpiła niespodzianka - słoje zniknęły:

No i teraz nie wiem o co chodzi. Co ciekawe, na moich pierwszych wydrukach, które robiłem jeszcze testowo kilka miesięcy temu słojów również nie ma chociaż były drukowane w poziomie:

To tyle, kto doczytał ten przydługi wywód może się teraz chwalić wiedzą bezużyteczną z internetu, a jak pisał Abraham Lincoln, wszystko, co w internecie to prawda ;) A jeśli ktoś już to wszystko wiedział, to może rozwiąże moją zagadkę znikających słojów.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 4
Tabor 1
Tabor 55
Tabor 24
Tabor 6