• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Spotkanie Cykliczne spotkanie przy makiecie BGMu

krakowiak

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
1.059 23 0
Tak, mieszkam w Krakowie, zatem odległość do Was nie jest żadnym problemem :)
Ta sobota na spotkanie w Kozach chyba odpadnie, bo mam zaplanowany przegląd auta. Do której zwykle trwają Wasze spotkania?
W pierwszy weekend czerwca bardzo chętnie - choć to tuż po Bożym Ciele. Postaram się mimo długiego weekendu nie pojechać nigdzie indziej, tylko w sobotę, 6 czerwca, zaglądnąć do Was :)
Jeśli dogadam się z żoną, to optowałbym za tym, żeby przyjechać do Bielska-Białej na Warsztaty w sobotę (niedzielę zostawimy sobie na NCK). Wziąłbym ze sobą rzeczoną SD70Ace i dwa zestawy, każdy po 6 sztuk, węglarek :)

Ostatnio edytowane:

Baranek

Moderator Grupy BGM
BGM
Reakcje
52 0 0
Zwykle tak do 13:00 - 13:30 jesteśmy.
W czerwcu mamy wystawę w Kozach, więc spotkanie będzie bardziej w niedzielę 7go - szczegóły jeszcze podamy.
Kompromis z małżonką mile widziany :)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.711 51 5
Hello BGM :) Czy na tym waszym jutrzejszym spotkaniu będzie możliwość posterowania jakimś taborem?
Jestem pod Pszczyną i zastanawiam się czy jak przyjadę z Młodym, to się nie będzie nudził :)

Abarth

Znany użytkownik
Reakcje
234 5 0
Tak, mieszkam w Krakowie, zatem odległość do Was nie jest żadnym problemem :)
Ta sobota na spotkanie w Kozach chyba odpadnie, bo mam zaplanowany przegląd auta. Do której zwykle trwają Wasze spotkania?
W pierwszy weekend czerwca bardzo chętnie - choć to tuż po Bożym Ciele. Postaram się mimo długiego weekendu nie pojechać nigdzie indziej, tylko w sobotę, 6 czerwca, zaglądnąć do Was :)
Jeśli dogadam się z żoną, to optowałbym za tym, żeby przyjechać do Bielska-Białej na Warsztaty w sobotę (niedzielę zostawimy sobie na NCK). Wziąłbym ze sobą rzeczoną SD70Ace i dwa zestawy, każdy po 6 sztuk, węglarek :)
No to sie przygotuj bo mi dzis nie przeszło przeglądu i wieczór na garazu spędziłem, mam 12 dni na usuniecie usterki :D

kera220

Znany użytkownik
Zespół forum
SMK Katowice
Reakcje
43 0 0
Wystawa jest częścią Dni Kóz, a my odpowiadamy za projekt pod nazwą Koleją przez Kozy i główna część imprezy odbywa się 7.06. w godz. 10:00-18:00
A 06.06 to czas na przygotowanie i złożenie modułów. Z tego co mi wiadomo to ekipa z waszego klubu ma się pojawić w oba dni.

Arek001

Użytkownik
Reakcje
3 0 1
Wystawa jest częścią Dni Kóz, a my odpowiadamy za projekt pod nazwą Koleją przez Kozy i główna część imprezy odbywa się 7.06. w godz. 10:00-18:00
A 06.06 to czas na przygotowanie i złożenie modułów. Z tego co mi wiadomo to ekipa z waszego klubu ma się pojawić w oba dni.
Ponieważ nie wybieram się z klubem, proszę o podanie adresu gdzie odbędzie się ta impreza.

King

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
284 1 0
Dominik bardzo dobrze opisał o co chodzi z krosowaniem w modułach PMM. Niestety proste podejście banankowe, narzuca nakład czasowy przy podłączaniu modułów (konieczność sprawdzenia polaryzacji). Moduły 100% FREMO są wygodniejsze w podłączaniu, bo w zasadzie, nawet ślepy może je łączyć bez możliwości pomylenia się jeśli chodzi o polaryzację. Po prostu szyna jest z jednej strony podłączona do wtyku męskiego, a z drugiej strony do gniazda żeńskiego. Jest to zilustrowane obrazkowo w normie, a słownie opisać to można w ten sposób:
Patrząc na profil czołowy szyna lewa jest podłączona do wtyku, a prawa do gniazda.

W ten sposób nawet jak będziesz obracał moduł to nie będzie problemu. W PMM można było problem rozwiązać przez sformułowanie połączeń w stylu:
Patrząc na profil czołowy szyna lewa jest podłączona do kontaktu 1, a prawa do kontaktu 3. Do połączeń między modułami używa się wyłącznie kabli krosujących.

I tyle wystarczyło, by nie było cudów z różnymi rodzajami kabla.

koledzy proszę sprawdzić czy wszystkie skrzynki mają tak wykonane przyłącza banankami
pozdrawiam King

krakowiak

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
1.059 23 0
Abarth, mój wóz przeszedł przegląd na szczęście bez większych problemów ;) zatem jesteśmy z żoną gotowi do przyjazdu do Kóz. Możemy na to wygospodarować jeden dzień. Ponieważ mam już swoją MM i opanowałem z grubsza jej działanie, chciałem zapytać czy przyjeżdżać w sobotę, 6 czerwca i "przeszkadzać" Wam w montażu modułów, czy też przyjechać w niedzielę, 7 czerwca? i "wprosić" się niejako z moim amerykańskim składem na jazdy? ;)

Baranek

Moderator Grupy BGM
BGM
Reakcje
52 0 0
W sobotę będzie tylko (albo aż) podłączanie i próba generalna. Jeśli masz czas, siłę i chęci przyjechać oba dni, albo jakiś nocleg w górach na oku, to oczywiście zapraszamy. W niedzielę będziemy się od rana prezentować. Z samym taborem jest szansa w niedzielę sprawę ogarnąć od rana.

krakowiak

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
1.059 23 0
Przyjedziemy zatem do Was z żoną w sobotę :) będzie spokojniej ;) pomożemy / "poprzeszkadzamy" w ustawianiu modułów, a jeśli przy okazji pozwolicie, w ramach próby generalnej, to chętnie wypróbujemy SD70Ace wraz ze składem węglarek :)

Abarth

Znany użytkownik
Reakcje
234 5 0
Ja jeszcze dam Wam znac bo moja córka jakos niechce przyjść na swiat i upiera sie jak tylko idzie i tylko sie przeciaga to w czasie ;)