• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Cyfrowy zestaw startowy roco

OP
OP
marbes

marbes

Aktywny użytkownik
Reakcje
398 2 0
Czyżby szykowała sie jakaś wojna miedzy PIKO a Schlesienmodelle o SU45 moim zdaniem akurat niema co sie czepić przy SU45 od PIKO bardziej do EU07 można by było powiedzieć ze to wersja testowa była, czas pokaże jak będzie.

43domek12

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nie ma żadnej wersji testowej.Przynajmniej tak twierdzi przedstawiciel Piko-Polska.Ten sklep pobrał pieniądze od klientów tytułem zadatku na sprzedaż modelu SU45 nie posiadając umowy z Piko i teraz kiedy modele te sa już dostępne na polskim rynku już od marca nie wywiązuje się z zawartej z nami umowy.***NIEDOZWOLONA REKLAMA*** nie jest na liście Piko jak sklep autoryzowany,a to uniemożliwia mu zakup tych modeli od producenta.Jedna wielka ściema (kłamstwo)!

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.173 504 30
Czyżby szykowała sie jakaś wojna miedzy PIKO a Schlesienmodelle o SU45
A co ma z tym wspólnego Schlesienmodelle? I co to wszystko ma wspólnego z tytułowym cyfrowym zestawem startowym Roco? I przy okazji: może by ktoś z moderatorów czy adminów zmienił w tytule ten nieszczęsny zestaw stardowy na startowy?

jpyt

Aktywny użytkownik
Reakcje
3 0 0
Apropos multimousów i roco cyfrowych. Nie wiem skąd jest kolega od reklamowanego nieszczęsnego zestawu startowego, ale ja mieszkam w Sosnowcu naprzeciw giełdy. Biuro mam również w Sosnowcu, a w biurze aparaturę multimousa, tory, kilkanaście dekoderów i kilkanaście cyfrowych loków. Jak i cały sprzęt pomiarowo- diagnostyczny. Jak by co, to chętnie w takiej sytuacji ugoszczę i skonfrontuję z innym lokiem, inną centralką itp. a jakby kto chciał to doradzę, naprawię, światełka przerobię ...

OP
OP
marbes

marbes

Aktywny użytkownik
Reakcje
398 2 0
Panie Andrzeju racja nie miejsce na taki temat o SU45. Jpyt jestem z zabrza i dobrze wiedziec ze można liczyć na pomoc tym bardziej ze bywam na giełdzie ale mam nadzieje ze po reklamacji to juz problemów nie będzie.

przemek77

Znany użytkownik
Reakcje
1.158 7 0
Podłączę się do tematu. Od pewnego czasu nosiłem się z zamiarem zakupu jakiegoś zestawu cyfrowego. Moim typem stało się Roco 51265 ale zawsze było coś pilniejszego. Obecnie udało mi się odłożyć sumkę zbliżoną do ceny którą widziałem za ten zestaw. Niestety okazało się że zestaw nie jest już dostępny. Może ktoś z Was ma jakieś wiadomości czy gdzieś jeszcze można go kupić lub czy przewidywane jest wznowienie produkcji?

jpyt

Aktywny użytkownik
Reakcje
3 0 0
Ale po co?
Kolego. Spójrz na allegro, czy ebay. Wszyscy sprzedają pendasem loko z zestawów startowych, bo są naprawdę startowe. Bardzo szybko przestaną Ci wystarczać. Według mnie jedynym plusem jest cena, bo ciężko kupić w tej cenie tory, sterowanie i loko. Tylko to loko zazwyczaj nie jest tym "naszym" wymarzonym. Sterowanie rocowskie kupisz już za 350-400 zeta. Tory tskie jake chcesz, a loko... Cyfrowe Roco w bdb stanie kupisz za ok. 400-500 zeta. Taki jaki chcesz. A bardzo ciekawe modele dorwiesz już za 2-3 stówy. I skompletujesz powolutku wszystko, zamiast kupić coś, co będziesz później opychał i wciąż gonił króliczka ...

OP
OP
marbes

marbes

Aktywny użytkownik
Reakcje
398 2 0
Witam dzisiaj odebrałem zestaw po naprawie. Pani powiedziała że wszystko zostało naprawione a ona jeszcze raz sprawdziła czy wszystko jest ok - wszystko działa prawidłowo. (info przez telefon)
Na miejscu sprawdziliśmy jeszcze raz i okazało sie że lok jedzi prawidłowo tak jak powinien ale oświetlenie niedziała prawidłowo :ostrozny:( świeciła tylko w jednym kierunku). Zakończyło sie tym ze pani podmieniła loka z innego zestawu startowego (taki sam) abym dalej nieczekał na naprawe a ona sobie to załatwie. Ponoć stwierdzili że winna leżała po stronie multimausa, który był rozregulowany - wgrano nowe oprogramowanie, a widocznie loka nikt niesprawdził widocznie również dekoder był uszkodzony.

jpyt

Aktywny użytkownik
Reakcje
3 0 0
A na wątku który napisałem o Pendolino, udowadnia się, aby kupować N A J T A N I E J , choćby ze sklepu wysyłkowego we Włoszech, bo w Polsce drożej. Tylko co w przypadku takiego przypadku? Czy też sumarycznie byłoby taniej?
Dobrze że się udało. Kompetencje sklepu to jedno, grunt że loko już w domu i jeździ

Arti2811

Moderator
Reakcje
2.538 79 2
Słuchaj każdy szuka oszczędności nawet ryzykując . Nie jest sztuka przepłacać. Mi kolega Arturoo z forum zarezerwował w sklepie niemieckim dwa zestawy H0e z fajną bonifikatą no to idąc tym tokiem powinienem z nich zrezygnować tylko kupić je o wiele drożej w Polsce. Niedawno kupiłem dwie L45H w polskim sklepie z czego jedna była uszkodzona.Tyle dobrego że mogłem ja odesłać do sklepu za parę groszy i bym czekał 1.5miecha na zrobienie. Ale wspomniany kolega Arturoo podjął się naprawy i więcej dodatkowo spalił swój dekoder testowy montując dekoder dzwięku tak było pomieszane w tym loku!Tak że gdzie się nie kupi jak się trafi dobry model można spać spokojnie.

jpyt

Aktywny użytkownik
Reakcje
3 0 0
Ryzyko, które trzeba skalkulować. Ja też kilka razy uzdrawiałem coś, co nie za bardzo można było odesłać. W ubiegłym tygodniu klient przyniósł mi 2 fabrycznie nowe pika ( tx logistic i metronoma) bo kupił okazyjnie i okazały się 3 szynowymi marklinowcami, a sklep zapadł się pod ziemię

Arti2811

Moderator
Reakcje
2.538 79 2
Więc jak sam widzisz czasami potrzebne jest szczęście w zakupie modelu albo dobry fachowiec żeby go naprawił jak jest uszkodzony :D

jpyt

Aktywny użytkownik
Reakcje
3 0 0
Przyjazny sklep w pobliżu i uczciwy sprzedawca też nie zawadzi. Chociażby nie był najtańszy.

OP
OP
marbes

marbes

Aktywny użytkownik
Reakcje
398 2 0
Ja wybrałem opcjie zakupu w sklepie stacjonarny dlatego ze chciałem zobaczyć jak wyglada to na żywo, wiadome są uproczenia w zestawie startowym dlatego lepiej widzieć naco sie 1000zł wydaje. W innym sklepie internetowym był w tej samej cenie wiec zadne oszczędności czy przepłacenie, a co do serwisu ROCO to też niewiem czy wina leży po ich stronie bo w opisie usterki ta pani napisała ze "ze lok niereaguje prawidłowo na multimausa" wiec przypuszczem ze wgrali oprogramowanie sprawdzili czy jeżdzi i sio odesłali, a ona sama przyznała ze tylko tak sprawdziła, że niesprawdziła oświetlenia.
A tak z innej beczi sam lok jak na zestaw startowy to ładnie zrobiony przestrzenne poręcze metalowe, dodatki do samodzielnego montażu, wyposażenie budki maszynisty w atrape pulpitu, porównyjąc ją do SM42 od piko stwierdzam że jest o + lepsza odniej niewiem czy malowanie jest 100% pełne i poprawne.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.587 64 3
Tak poogladalem zdjęcia zestawu który kupiłeś i przyznam że lokomotywa to najlepszy model z tego setu. Jest prawidłowo pomalowana i oznaczona. Lokomotywy serii 202 i 204 to dawne DR serie 110, 112 i 114. Roco wykonało ten model bardzo dobrze i myślę że długo Ci posłuży. Wagony szutrowka i platforma to starsze modele także epokowo i do epoki V można ich użyć w bardzo naciagany sposób. Żuraw kolejowy choć bardzo atrakcyjny do zabawy nie ma nic wspólnego z czymkolwiek co używano na kontynencie europejskim. Jest to ostatni relikt z modeli amerykańskich jakie na siłę europeizowano w celu zwiększenia asortymentu. Nie mniej oferuje całkiem fajną zabawę. Ja też mam taki model sprzed 40-tu lat i zostawiłem go sobie na pamiątkę a do zabawy obecnie używam żurawi europejskich innych firm.

OP
OP
marbes

marbes

Aktywny użytkownik
Reakcje
398 2 0
Mi najbardziej zależało właśnie na loku i elektronice, a z dźwigu to frajde ma syn akurat.;)

Mateusz M

Znany użytkownik
SKMK
Reakcje
18 0 0
Może po prostu musisz przeczyścić tory rozpuszczalnikiem??(nakładasz na patyk do uszu rozpuszczalnik i przejeżdżasz po wszystkich torach)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dla początkujących 26
Dla początkujących 0
K
Dla początkujących 12
Dla początkujących 13
Dla początkujących 11