• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Cyfrowy zestaw startowy roco

marbes

Aktywny użytkownik
Reakcje
398 2 0
Witam chciałbym zakupić zestaw startowy roco i teraz delemat czy wybrać starszy np. 51271 lub 41363 albo poczekać i kupić coś już z z21 nr 51284. Prosze o doradzenie z góry dziękuje za pomoc.

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.153 16 2
Wybierz taki zestaw który bardziej odpowiada twoim preferencjom . ( lokomotywa wagony/ epoka, przewoźnik)
Zestaw z z21 daje co prawda szersze możliwości sterowania np z telefonu czy tabletu, jednak ja uważam, że jest to mało wygodne.

Alana

Aktywny użytkownik
Reakcje
270 2 1
Jezeli kryterium wyboru ma byc "stara wersja vs z21" to sporo zalezy od tego co chcesz robic. Moim zdaniem z21 + smartfon sie nadaje do jazdy po lini ale bardzo slabo do manewrow i innych zadan wymagajacych precyzyjnego sterowania skladem a ja osobiscie wlasnie to lubie.

OP
OP
marbes

marbes

Aktywny użytkownik
Reakcje
398 2 0
Zestaw potrzebny do zapoznania sie z DCC a z drugiej strony do zabawy z synem, w przyszłości mam zamiar jakiś segmencik lub makiete zbudować. Decyzja zapadła starsza wersja bedzie kupywana :D teraz tylko troszke wolnego i wypad na zakupy.

OP
OP
marbes

marbes

Aktywny użytkownik
Reakcje
398 2 0
Zakupilem zestaw 41363 podłączyłem tak jak należy i lokomotywa jedzie i świeci w jedną stronę, nie można jej zatrzymać. Jak na sterownik zrobię w drugą stronę jedzie bez świateł a gdy zrobie na zero to rusza sama w przeciwna strone. Jaki jest tego powod czy jest to awaria.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.587 64 3
Niestety nie znam się na Roco Multimaus bo mam Prodigy ale może być tam ustawiony specjalny tryb obsługi. Proponuję skontaktować się z Kolegą Elvis na PW lub telefonicznie.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.163 504 30
Jakoś nie bardzo mam świadomość istnienia specjalnego trybu, który dawałby takie efekty. Wydaje mi się, że coś jest nie w porządku, albo dekoder, albo sterowanie. Czy tak się dzieje zawsze po włączeniu systemu i czy tylko z tą lokomotywą? Warto sprawdzić jak działa inny model z tym sterowaniem, a także jak pracuje ten model na innym sterowaniu (u znajomego, jeśli jest w pobliżu, może w sklepie?). Ale od soboty minęłó juz parę dni, może problem już jest rozwiązany...

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.587 64 3
Też mam takie podejrzenia. Ale nie wiem czy nowy Kolega ma możliwość skonfrontowania zaistniałej sytuacji z innym posiadaczem DCC . Dlatego zasugerowalem kontakt z ekspertem. Natomiast mój znajomy przez pomyłkę kiedyś na początku zabawy z DCC włączył jakąś funkcję w lokomotywie i model zaczął się dziwnie zachowywać. Dlatego warto na początku wyeliminować przyczyny błędnej obsługi.

B

bobby74

Gość
A mi to wygląda, jakby lokomotywa analogowa była sterowana manipulatorem w trybie dcc, tylko dcc w loku brak i lok głupieje...

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.163 504 30
Lokomotywa bez dekodera postawiona na torze zasilanym z MM (DCC) tylko bzyczy i nie reaguje na żadne polecenia. W lokomotywie nie ma co zgłupieć, bo tam nie ma żadnej elektroniki sterującej silnikiem, a z toru dochodzi prąd zmienny, na który silnik reaguje bzyczeniem.

B

bobby74

Gość
Nie mam MM, mogę się mylić. Ale w zabawie cyfrowej prąd na torach jest cały czas (?), lokomotywa z dekoderem czeka na komendę z MM i z regulatorem na 0 stoi, a z regulatorem na więcej niż 0 jedzie. Lokomotywa bez dekodera mając prąd w torach jedzie i jedzie i rozumiem, że żaden MM jej nie powstrzyma :) skoro lok nawet nie wie, że MM rękoma użytkownika chce jej coś powiedzieć.
Moje powyższe doświadczenia po próbach na LokProgrammer i z lokami w analogu.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.163 504 30
Ale lokomotywy mają najczęściej silniki prądu stałego i zasilane zmiennym tylko bzyczą. Nie spotkałem się z modelem, który bez dekodera sam by jechał. Być może są takie, z jakimiś specjalnymi silnikami, ale raczej nie te z zestawów startowych Roco (jak rozumiem).

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
447 8 0
Tak jak napisał kolega Andrzej, lokomotywa bez dekodera będzie tylko bzyczeć.
W DCC cały czas jest napięcie ale przemienne a nie stałe.
Silnik w lokomotywie jest na napięcie stałe.

B

bobby74

Gość
No to sorry...
Natomiast co sie w takim razie dzieje, kiedy stawiam loka w analogu na tory podpięte do ESU LokProgrammera, wchodzę w tryb testowy - prąd idzie na tory, w trybie DCC można wtedy potestować dekoder, np. włączyć/wyłączyć światła, ruszyć lokomotywą, sprawdzić dźwięki - i lokomotywa bez dekodera dostaje tzw. speeda i odjeżdża mi z torów :eek: mimo, że ją o to nie proszę. Zaobserwowałem na Husarzu od Roco, również na innych lokomotywach w analogu.
?

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.587 64 3
Kolega Bobby74 jest Marklinistą to być może jego modele całkiem inaczej się zachowują. Teoretycznie podobna sytuacja mogłaby zaistnieć gdyby postawić analogową lokomotywę w systemie Marklina na tor DCC (z silnikiem na prąd przemienny).
Wracając do sprawy Kolegi Marbes to istnieje duże prawdopodobieństwo że jednak coś jest nie tak z dekoderem w lokomotywie.

B

bobby74

Gość
Ale mój przypadek był w analogu i DC - jeszcze zanim Husarz dostał dekoder i stał się AC. Nie mam dzisiaj nic w DC i analogu na połce, żeby zrobić eksperyment jeszcze raz...
Nie zmienia to faktu, że u kolegi pewnie jest awaria i tyle.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dla początkujących 26
Dla początkujących 0
K
Dla początkujących 12
Dla początkujących 13
Dla początkujących 11