Fajnie to wygląda jednak mam kilka sugestii:
1. Gdy robisz bruk poruszaj się w trzech odcieniach o podobnym, stłumionym natężeniu koloru, tzn z jednej palety temperarurowej. Przebarwienia na bruku z czegoś wynikają. Np przy krawężnikach, wyjazdach, na pasach gdzie poruszają się koła. U ciebie wyszła przypadkowa panterka. Warto szmatką wcierać pastelę pigment lub wash właśnie w tych miejscach. Czyli ciemna nawierzchnia i jasne przebarwienia.
2. Aby makieta wyglądała realistycznie uwzględnij perspektywę malarską, tzn upływ natężenia barw wraz z odległością tak jakbyś chciał pokazać lekką mgłę. Czyli żywsze kolory od strony widza, delikatniejsze, bardziej złamane w głębi. W większości przypadków makiety oglądamy z lotu ptaka. Rzuć okiem jak wyglądają kolory z odległości np 3 czy 4 piętra. Kolor jest stłumiony przez barwę powietrza, lekko "zaniebieszczony" lub "zszarzony". Perspektywę malarską odkryto w renesansie i warto korzystać z tego odkrycia.
3. Nie przemawia do mnie dach z papy, jest trochę zbyt świecący, brak na nim zgrzewów z lepiku - świetnie sprawdza się wikol z dodatkiem czarnego pigmentu, dodatkowo podmalowany czarnym akrylem i lakierem półmatowym, lub czarną olejną. Przydałaby się obróbka z blachy i generalnie nieco grubsza płyta dachu, ta jest zbyt rachityczna i przy pierwszym śniegu może się połamać.
4. Prawy filar to chyba stawiali po 13-tej...
5. Kopara fajnie ubrudzona ale Kamaz i Tatra to nówki sztuki chyba. Jakoś z dzieciństwa nie pamiętam by na budowach jeździły takie czyste auta
6. Zrób koła skrętne: +20 pkt. do realizmu, -50 pkt. z budżetu domowego... Ale wkrótce zaprezentuje metodę na proste skrętne koła praktycznie bez kosztów. Jak mi się uda eksperyment to opiszę w dziale: Techniki modelarskie, albo gdzieś tam..
7. nie zapomnij o latarniach, śmietnikach, ludziach, przy wjeździe zrobiłbym kratkę dla deszczówki - poprawia realizm, a niewiele kosztuje. Dodałbym jeszcze (być może masz w planach) obrzeża dla bruku na łukach i uwaga - na wjeździe. Różne nawierzchnie z kostki brukowej oddziela się obrzeżami kamiennymi.
Pozdr.
PS. Fajnie się krytykuje cudze
Jak zrobię moją Skalistą dioramę, możesz się zemścić
Zapraszam...