• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama CPN

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.121 387 20
Heniu. Nie pogodzisz nas. Po pierwsze masz rację, bo źle to nie wygląda, co więcej, jako nawierzchnia z kostki brukowej granitowej czy też granitowo-bazaltowej wygląda do bardzo dobrze, natomiast nie jest to bruk z kocich łbów. Sorry, że powstał w Twoim temacie taki off-top i jak chcesz to go usunę, ale kocie łby, jak sama nazwa wskazuje, to bruk z kamieni przypominających głowę kota, czyli z otoczaków.

OP
OP
jestrabh

jestrabh

Znany użytkownik
Reakcje
2.820 40 1
Lubię dyskusję, więc nic nie musisz usuwać, ale np. na Śląsku skąd pochodzę nierówną powierzchnię najczęściej właśnie wykonaną z kostki brukowej potocznie nazywano „ kocimi łbami”...:::,

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.121 387 20
ale np. na Śląsku skąd pochodzę nierówną powierzchnię najczęściej właśnie wykonaną z kostki brukowej potocznie nazywano „ kocimi łbami”...:::,
No i widzisz... To dla mnie nowość. Tego nie wiedziałem. Ja pochodzę z centralnej Polski i u nas kocie łby, to była nawierzchnia z otoczaków, a bruk, to była nawierzchnia z kostki granitowej albo ze wstawkami z kostki bazaltowej. Taka kostka miała z reguły kształt zbliżony do sześcianu. Natomiast kocie łby to były zwykłe polne otoczaki.

Maverick

Znany użytkownik
Reakcje
396 37 5
OK, dla Ciebie będę pisał bez skrótów. Powinno być napisane "kształtem przypomina polbruk", to wtedy byś dobrze zrozumiał mój wpis.
Napisałeś tak jak napisałeś i takie tłumaczenie mnie nie przekonuje. Ja natomiast pisząc "kocie łby" miałem dokładnie to samo na mysli co teraz Ci Heniu również napisał. Tak, więc dogadać i zrozumieć to mogą się zawsze wszyscy jeśli tylko tego chcą a Ty Maciek masz zapędy do pouczania mnie za każdym razem gdy jest to możliwe i starasz się to udowodnić na każdym kroku jak widzę.
Lubię dyskusję, więc nic nie musisz usuwać, ale np. na Śląsku skąd pochodzę nierówną powierzchnię najczęściej właśnie wykonaną z kostki brukowej potocznie nazywano „ kocimi łbami”...:::,
Dokładnie tak ja nazywam wszelkiego rodzaju drogi z kamienia bo tak nazywali to wszyscy w koło.. Bez względu na jego kształt.

Ostatnio edytowane:
S

slawek77

Gość
Projekt jak go nazywam bruk a jak dokładnie to się nazywa to sam nie wiem ;) ale wzór kamienia był wzorowany z tej drogi.
https://www.google.pl/maps/@50.3039...4!1subvBRMrB3BFcCiAuI3TToQ!2e0!7i13312!8i6656
Sami ocenicie jak jest tego poprawna nazwa, jesli to nie bruk to przepraszam za wprowadzenie w błąd kupującego.
Mam kilka zdjęci pracy z taka droga i powiem że nawet nie przypuszczałem że tak ładnie wyjdzie.
Jutro spytam właściciela zdjęć czy mogę zamieścić na forum jego zdjęcie z pełną drogą.
Na śląsku zazwyczaj jest taka droga nazywana kocie łby tak jak kolega kilka postów to napisał.
Ze zgoda nie będzie problemu bo już kilka jego prac jest zamieszczone u mnie w galerii.
Więc proszę bez emocji na temat praw autorskich.

Załączniki

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.121 387 20
No to jeśli ta droga jest wzorem do tego co pokazał Heniek, to jest to ewidentnie kostka granitowa. Widać kształt kwadratu i prostokąta, no i powierzchnia płaska. Kocie łby to otoczaki i powierzchnia każdego kamienia wypukła.

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.121 387 20
Żeby zakończyć ten off-top to Heniu! Powiem tak!
Fajnie, że bawisz się w modelarstwo, a nie tylko w zbieractwo. To co robisz jest naprawdę dobre. A najważniejsze jest to, żeby Tobie się podobało. My, możemy dawać Ci rady, swoje spostrzeżenia, swój ogląd na Twoją pracę. Natomiast Ty musisz z tego wyciągnąć to, co właśnie Tobie pasuje i zrobić taką dioramę, żeby Tobie się podobała. Część z nas, tych którzy próbują Ci radzić już coś modelarsko zrobiła i ma jakieś tam doświadczenie, część nie zrobiła nic i ich doświadczenie jest tylko z obserwacji. Natomiast Ty musisz z tego „naszego spamu” wyciągnąć to, co Tobie się najbardziej przyda i co spowoduje, że Twoja praca zachwyci Ciebie, a przy okazji i nas. :)

TLLK

Aktywny użytkownik
Reakcje
236 7 2
Sugeruję zlikwidować jasne szczeliny między kostkami. Jasne wypełnienie po miesiącach użytkowania, ulewach, roztopach i intensywnej eksploatacji staje się czarne lub ciemno szare. To ta biel pomiędzy kostkami daje takie nierealne i moim zdaniem nieakceptowalne wrażenie.

OP
OP
jestrabh

jestrabh

Znany użytkownik
Reakcje
2.820 40 1
Z tymi białymi szczelinami na drodze to jest gotowiec nawet nie wiem jakiego producenta. I widzę, że też będzie się to gryzło, ale mi głównie teraz chodzi o bruk na terenie stacji. Chciałem uzyskać taki efekt wielokolorowego bruku. Ostatecznie, zawsze mogę to przemalować na odcienie szarości aby uzyskać efekt zbliżony do tego poniżej.
66FB357A-E79F-47DE-910F-1A3ABFD93472.jpeg

Załączniki

Ostatnio edytowane:
OP
OP
jestrabh

jestrabh

Znany użytkownik
Reakcje
2.820 40 1
864F3A24-9CCE-4CF5-878A-D34AF17346B5.jpeg
Dzięki za podpowiedzi. Z brukiem podjęte zostały kolejne działania ale przy sztucznym świetle to trudno ocenić. Prace na stacji postępują dalej. Powstał kanał najazdowy
94B59579-2BCC-432B-8334-18DA9CF92F3C.jpeg
D989BFBF-94C2-4F67-BEE1-DC6C1BE2AF2E.jpeg
do oględzin podwozi i drobnych napraw. Prace ziemne są już na finiszu.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dioramy i makiety 73