• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Cite du Train w Miluzie

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.842 53 2
W końcu udało mi się zaliczyć muzeum kolei francuskich.
Może kogoś zainteresuje :)
Przepraszam za jakość zdjęć - oświetlenie i ciasnota dość mocno utrudniały fotografowanie.

Załączniki

OP
OP
qwertas

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.842 53 2
cd.

Załączniki

OP
OP
qwertas

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.842 53 2
cd.

Załączniki

OP
OP
qwertas

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.842 53 2
Zdjęcia pięknych modeli zza szyby

Załączniki

OP
OP
qwertas

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.842 53 2
cd.

Załączniki

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.820 177 0
Nie byłem, ale jak będę kolejny raz w Strasburgu to se pojadę pociągiem do tego muzeum.

PS. Jechałem tam pociągiem do Bazylei i widziałem po drodze to muzeum. :)

OP
OP
qwertas

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.842 53 2
Nie umiem już dokładnie odpowiedzieć, ale z pewnością nie zrobiłem zdjęć wszystkim eksponatom.

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.820 177 0
W maju byłem w Strasburgu. Jestem ekspertem EDQM i kilka razy w roku mamy tam spotkania. Zazwyczaj sesja trwa 2 dni, ale tym razem udało się załatwić w jeden dzień, więc drugi miałem wolny. Dlatego pojechałem sobie do Miluzy, żeby odwiedzić tamtejsze muzeum kolei. Kilka słów o muzeum: Nasze na Głównym to badziew w porównaniu z tamtym. Tam większość eksponatów zajmuje kilka dużych hal (z wyglądu - po jakiejś lokomotywowni lub wagonowni). Dożo lokomotyw, wagonów, etc. Można prześledzić całą historię francuskich kolei. Od parowych lokomotyw, przez spalinowe, elektryczne (m.in. złamane/krzywe nosy, które biły kolejne rekordy prędkości), wagony RER czy metra po TGV. Można oglądać z zewnątrz, zaglądać do środka, podziwiać przedziały pasażerskie, sypialne, restauracyjne czy salonowe, zarówno te przeznaczone dla "pospólstwa" jak i dla "bogaczy". Przekroje lokomotyw, silników, urządzeń, widok kabin TGV, etc. Znając francuski można spędzić tam cały dzień, czytając dostępne opisy, materiały, oglądając prezentacje multimedialne, itd., itp.

Galeria zdjęć na mojej stronie (niestety strona jest amatorska, więc każde zdjęcie trzeba otwierać oddzielnie):

http://www.arekmiz.pl/Miluza 2025.htm

Kilka na zachętę: