• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Ciekawostki z internetu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.041 127 22
Ogólnie wygląda genialnie. Ale gdy lokomotywa ta będzie w ruchu, to z daleka będzie wyglądała jakby to samochód ciężarowy jechał.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.174 58 2
Nie wiem czy było. Jednak jest to bardzo ciekawe i pełne życzliwości spojrzenie na Ostbahn (ok 2020 r) oczami reporterów SWR z programu Eisenbahnromantik. Staram się oglądać te audycje regularnie - Ostbahn była już wiele razy ich tematem. Ale ten odcinek, mimo, że ma już 5 lat jakoś przeoczyłem. A dużo się już zmieniło. Jest nowy most na Odrze pod Kostrzynem, pociągi w Berlinie zaczynają bieg na dworcu Berlin Ostkreuz, a więc na gigantycznym dworcu przesiadkowym wschodniej części Berlina. Myślę nawet, że położony dość niefortunnie Ostbahnhof straci kiedyś funkcje dworca dalekobieżnego właśnie na korzyść stacji Ostkreuz.

Ostatnio edytowane:

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.143 26 8
Kiedyś trafiłem na forum na wątek, który dotyczył filmów fabularnych zawierającymi wątki z makietą kolejową. Na tą chwilę nie mogę znaleźć tego wątku a trafiłem na fragment filmu "People Will Talk" z 1951 roku z taką atrakcją ;)
https://www.facebook.com/share/r/1BFGNGPYCa/
To chyba stary Maerklin. Biorac pod uwagę prędkość, dobrze pokonuje te ostre zakręty i trzyma sie torów.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.531 606 30
Ciekawe czy ta atrakcja przetrwała do dzisiejszych czasów?
Jak najbardziej. I nie jest to tylko atrakcja turystyczna, jest to prawdziwa kolej, realizująca regularne przewozy pasażerskie i podlegające tym samym regulacjom, co wszystkie większe koleje. Znajduje się w południowo-wschodniej Anglii (Kent) nad Kanałem La Manche (English Channel) i działa od 1927 roku.
RH&DR - Romney, Hythe and Dymchurch Railway