• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
  • Uprzejmie informujemy, że forum będzie niedostępne od godziny 22 w dniu 11 lutego 2025 do godzin popołudniowych 12 lutego 2025. Będziemy prowadzili prace administracyjne na serwerze. Pozdrawiamy Administracja.

Pytanie? Cięcie torów na granicy modułów

robertmuszka

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
Reakcje
4.398 174 19
Po rozpakowaniu, spakowaniu i tak kilka razy makiety stacyjnej, mogę poradzić tylko to, że jeśli ma być bezpiecznie dla makiety, to wszystko będące na makiecie ma się mieścić w granicy podstawy modułów. Wszelkie elementy wystające poza prostokąt modułu będą narażone raczej wcześniej, niż później na uszkodzenia. Tory tnij ostrą piłką i będzie ok.

robertmuszka

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
Reakcje
4.398 174 19
Trzeba zrobic opakowanie pasujace do wystajacych elementów, trzeba pamiętać o nich, trzeba poprostu uważać.
Za dużo tego trzeba. nie warto utrudniać sobie życia. Swoja drogą fajny patent, ale jak pisałem wcześnej, prostota ułatwia zycie.

OP
OP
Rozjazd

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.214 156 7
ma się mieścić w granicy podstawy modułów
Zgoda, ja musze miec brzegi rowne takze ze wzgledu na warunki lokalowe - ciasno upakowane moduly pomiedzy scianami i nie mam miejsca na ich rozsuniecie wiecej niz 15mm.

Tory tnij ostrą piłką i będzie ok.
Rozwazam do tego celu zakup pily modelarskiej Dremel. Mam juz reczna pilke do torow, ale czy uzycie minipilarki Dremel nie bedzie praktyczniejsze?

Ostatnio edytowane:

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.138 387 20
Rozwazam do tego celu zakup pily modelarskiej Dremel. Mam juz reczna pilke do torow, ale czy uzycie minipilarki Dremel nie bedzie praktyczniejsze?
Na pewno Dremelem będzie szybciej. Trzeba tylko rozważyć, czy ilość torów, którą masz do przecięcia jest na tyle duża, że potrzeba piły elektrycznej... No chyba, że będziesz Dremela wykorzystywał przede wszystkim do innych prac modelarskich, to wtedy zakup jak najbardziej potrzebny.

Qmaty

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
5.836 235 3
Na 13-ście Twoich torów zakup nieopłacalny, ale uwierz mi, że później przydaje się do wszystkiego. Ja korzystam z tarcz Nr 409, bardzo cienkie, trzeba uważać aby nie zmienić osi cięcia ponieważ łatwo pękają (z racji wspomnianej cienkości).

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Rozjazd

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.214 156 7
Na pewno Dremelem będzie szybciej. Trzeba tylko rozważyć, czy ilość torów, którą masz do przecięcia jest na tyle duża, że potrzeba piły elektrycznej... No chyba, że będziesz Dremela wykorzystywał przede wszystkim do innych prac modelarskich, to wtedy zakup jak najbardziej potrzebny.
Na 13-ście Twoich torów zakup nieopłacalny, ale uwierz mi, że później przydaje się do wszystkiego. Ja korzystam z tarcz Nr 409, bardzo cienkie, trzeba uważać aby nie zmienić osi cięcia ponieważ łatwo pękają (z racji wspomnianej cienkości).
Mam tylko 13 torów do przeciecia, zatem niewiele. Myslac o wykorzystaniu Dremela, to tylko ciecie torow przychodzi mi do glowy. Moze jeszcze do ciecia krawedzi peronow? Nie mam pojecia do czego moglbym jeszcze tego uzyc. Dremela musialbym dopiero kupic, a reczna pilke modelarska juz mam. Paru Kolegow powyzej pisalo, ze pilka modelarska czy "czesk zyletka" zdadza tez egzamin. Moze jednak sprobuje tym co juz mam?

OP
OP
Rozjazd

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.214 156 7
Ostatnio stanąłem przed dokładnie takim samym problemem. Ostatecznie przeciąłem szyny w płaszczyźnie modułu, przy pomocy ponacinanej żyletki :
http://forum.modelarstwo.info/threads/makieta-2-9mx1-5m-rozbudowa.19109/post-878283
Poszło dosyć sprawnie a efekt póki co zadowalający.
@marekm dzieki za link. Zgadza sie, widze ze zdjec, ze masz tez tor wznoszacy sie i ciales przez niego, dokladnie tak jak ja. Tez uzyles pilki recznej, to ja w takim razie tez sklaniam sie do tego (bo pilke juz mam).

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.980 5 0
Jestem zwolennikiem rozwiązania, aby nic nie wystawało poza obrys segmentu. Tak jest bezpieczniej dla transportu, przechowywania itp. Wystające detale komplikują opakowanie, zabierają również cenne centymetry sześcienne podczas transportu, w przypadku gdy nie dysponuje się autem typu van lub bus. Do cięcia szyn używam wiertarki proxxon i małej tarczy tnącej podobnej do pokazanych przez kolegów wyżej. Przyjąłem zasadę, że krawędź cięcia szyny nie może być idealnie zlicowana z powierzchnią profilu segmentu. Przesuwam ją w głąb o około 0,3 mm. Dzięki takiemu zabiegowi podczas łączenia segmentów w przypadku gdy na czas skręcania połączenie zagłębi się, końcówki szyn jeszcze nie dotkną (nie uszkodzą) się. Polecałbym lutowanie końcówek szyn do sworzni wsuniętych w otwory w podłożu makiety. Takie rozwiązanie mocno wzmacnia końcówki szyn.

OP
OP
Rozjazd

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.214 156 7
Wpisz sobie u wujka google - dremel akcesoria i popatrz co tym narzędziem można jeszcze zrobić.
A tak, patrzylem juz wczesniej...ale chodzilo mi o to, ze narazie nie widze potrzeby zastosowania tych licznych akcesoriow. Moze namacalnie sie przekonam juz wkrotce ;) Nie chce jednak robic niepotrzebnej inwestycji juz teraz na wejsciu, skoro czesc Kolegow uzywa tez recznych metod.