• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0f Cegielnia Antoni

Harry Potter

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.545 85 12
Praca ... nosz zajebista:D:D:D
sprzedaż prowadzi jeszcze Conrad ( swoją drogą w końcu ogarnęli czas wysyłek do minimum
Yyy...polemizował bym... Zmówienie z 1 grudnia 2025, finalnie dziś kurier przyniósł paczkę po rozdzieleniu zamówienia, bo jeden z artykułów dotrze do nich w maju, a na stronie max druga połowa stycznia... Także tak... Chodziło o Rokuhana...

Pozdr,...

OP
OP
Arti2811
Reakcje
2.895 81 2
Yyy...polemizował bym... Zmówienie z 1 grudnia 2025, finalnie dziś kurier przyniósł paczkę po rozdzieleniu zamówienia, bo jeden z artykułów dotrze do nich w maju, a na stronie max druga połowa stycznia... Także tak... Chodziło o Rokuhana...
Większość taboru mam z Conrad. Dostępne u nich w sklepie. Do tej pory czekałem na wysyłkę około tygodnia. Teraz to się zmieniło. Wczoraj zamówiłem koleby, a dziś już dostarczył je kurier. Dziś zamówiłem parowóz w poniedziałek ma być. Dla porównania w Modelmanii zamówiona lokomotywka i przesunięcie terminu dostawy z miesiąca na miesiąc więc zrezygnowałem w ogóle z zamówienia ;) Tak że Conrad wypada śpiewająco (y)

Harry Potter

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.545 85 12
No, fakt. Ale piszemy o różnych skalach / wielkościach. Może to też ma jakieś znaczenie... Kto ich tam wie...

Pozdr,...

OP
OP
Arti2811
Reakcje
2.895 81 2
Witam. Do kompresora brakował mi pojazd więc postanowiłem ulepić samemu brygadówkę z Reduced. No i w międzyczasie powiększyłem tabor o parowozik z oświetleniem. Pozdrawiam serdecznie.
IMG_20260305_073725628_copy_3060x2304.jpg
IMG_20260305_073102315_copy_3060x2304.jpg

Mafia

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
KSK Wrocław
Reakcje
1.644 19 0
Gdyby ktoś zapytał czy jeszcze raz zdecydował bym się na tą skalę odpowiem - NIGDY W ŻYCIU (n) Najsłabszym elementem są lokomotywki mimo założonych magnesów, a w torach blaszek.
No niestety, trochę jest z tymi "Buschami" zabawy podczas użytkowania. Na Swojczycach naiwnie zawaliłem trawą sadzoną elektrosadzarką torowisko na szlaku z cegielni do wyrobiska, bo przecież tak na zwykle bywało. Potem tą trawę w znacznym stopniu musiałem usuwać, bo się maszynki na niej "zawieszały" :eek:, a nawet wykolejały. Teraz jest lepiej, ale nie idealnie. No i jak to podsumował kiedyś kolega Maciej "jak ta lokomotywka jedzie, to hałas jest większy niż u żony w gabinecie dentystycznym podczas borowania". Mimo wad są to jednak dość sympatyczne jeździdełka.

OP
OP
Arti2811
Reakcje
2.895 81 2
No i jak to podsumował kiedyś kolega Maciej "jak ta lokomotywka jedzie, to hałas jest większy niż u żony w gabinecie dentystycznym podczas borowania"
Tak. Trzy takie lokomotywki na szlaku i po paru minutach jest odczuwalne zmęczenie :ROFL:
Niestety temat H0f Buscha jest na prawdę ciężki. O ile przyzwoicie jeżdżą na torach nie zasypanych o tyle po ich zasypaniu zaczynają się problemy. Doświadczenie podpowiadało mi aby zasilanie torów było co 30cm :ROFL: rozjazdy lutowane w kilku miejscach ( kto walczył z rozjazdami wąskimi BEMO zna ten ból ) Kolejnym ciekawym spostrzeżeniem po zasypaniu torów było to że się rozchodziły szyny :devil: w kilku miejscach, śrubokręt i młotek poszedł w ruch! Dobijanie szyn. Minimalny uskok na łączeniu i część lokomotywek staje ( tutaj niezawodny okazał się dremel ). I teraz najciekawszy element. Mam 7 maszyn i każdy napęd porusza się inaczej. Wiem, to trochę dziwne ale tak właśnie jest. Jedne jeżdżą lepiej do przodu inne do tyłu :cenzura: dwie ewidentnie stawały na jednym rozjeździe gdzie inne śmiało przez niego sunęły. To najsłabszy element tej skali mimo założonych magnesów. Miałem chwile zwątpienia co do jazdy maszyn kiedy wszystko działało jak chciało :mad: Poświęciłem na prawdę dużo czasu żeby dosłownie ten kawałek był w miarę przejezdny. Warto też wspomnieć że szyny muszą być idealnie czyste! I w każdej maszynie podgiąłem blaszki odbierające napięcie ( jazda znacznie się poprawiła ). No i tor układany pod linijkę.
Trzeba przyznać że jest duży urok tej skali w ruchu. ;) ale zawsze trzeba być przygotowanym że coś gdzieś stanie :X3: Mimo wszystko powtórzę że gdybym wiedział że będą takie problemy na pewno bym nie wszedł w tą skalę. No ale....

Harry Potter

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.545 85 12
Tak. Trzy takie lokomotywki na szlaku i po paru minutach jest odczuwalne zmęczenie :ROFL:
Niestety temat H0f Buscha jest na prawdę ciężki. O ile przyzwoicie jeżdżą na torach nie zasypanych o tyle po ich zasypaniu zaczynają się problemy. Doświadczenie podpowiadało mi aby zasilanie torów było co 30cm :ROFL: rozjazdy lutowane w kilku miejscach ( kto walczył z rozjazdami wąskimi BEMO zna ten ból ) Kolejnym ciekawym spostrzeżeniem po zasypaniu torów było to że się rozchodziły szyny :devil: w kilku miejscach, śrubokręt i młotek poszedł w ruch! Dobijanie szyn. Minimalny uskok na łączeniu i część lokomotywek staje ( tutaj niezawodny okazał się dremel ). I teraz najciekawszy element. Mam 7 maszyn i każdy napęd porusza się inaczej. Wiem, to trochę dziwne ale tak właśnie jest. Jedne jeżdżą lepiej do przodu inne do tyłu :cenzura: dwie ewidentnie stawały na jednym rozjeździe gdzie inne śmiało przez niego sunęły. To najsłabszy element tej skali mimo założonych magnesów. Miałem chwile zwątpienia co do jazdy maszyn kiedy wszystko działało jak chciało :mad: Poświęciłem na prawdę dużo czasu żeby dosłownie ten kawałek był w miarę przejezdny. Warto też wspomnieć że szyny muszą być idealnie czyste!
Trzeba przyznać że jest duży urok tej skali w ruchu ;) ale zawsze trzeba być przygotowanym że coś gdzieś stanie :X3: Mimo wszystko powtórzę że gdybym wiedział że będą takie problemy na pewno bym nie wszedł w tą skalę. No ale....
...to dzięki Artur za streszczenie, bo chodziło mi po głowie kupienie sobie też paru sztuk taboru H0f, no ale to zasilanie...
Podsumowałeś swoje przejścia z tym i chyba dam sobie zdecydowanie spokój...
Póki co dodatkowo wpadł mi w ręce taki zestaw...
IMG_20260304_092005248~2.jpg
...więc coś tam będzie się działo w wąskim temacie nowego...;)
Tym czasem i do miłego...

JakubR

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.574 12 0
Z kolei mam pytanie "innego typu", też kiedyś rozważałem h0f, ale zniechęciło mnie to o czym piszecie. Choć na wstępie zakładałem zmianę zasilania na 12V za pomocą zestawów konwersyjnych do tego przeznaczonych...
Do meritum, czy ktoś tu z obecnych jeździ na wyższym napięciu, czy "fabryczne" zasilanie Buscha jest przez Was stosowane bez jakichkolwiek ingerencji?

OP
OP
Arti2811
Reakcje
2.895 81 2
czy "fabryczne" zasilanie Buscha jest przez Was stosowane bez jakichkolwiek ingerencji?
Wszystkie lokomotywki które mam jeżdżą bez jakiejkolwiek ingerencji w silnik. Tyle że na zasilaczu sieciowym. Swoją drogą rozważałem wymianę silnika ale skutecznie zniechęciła mnie cena za niego. Myślę że problemem nie jest o tyle sam silnik co waga lokomotywki mimo założonego magnesu.

Harry Potter

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.545 85 12
Wszystkie lokomotywki które mam jeżdżą bez jakiejkolwiek ingerencji w silnik. Tyle że na zasilaczu sieciowym. Swoją drogą rozważałem wymianę silnika ale skutecznie zniechęciła mnie cena za niego. Myślę że problemem nie jest o tyle sam silnik co waga lokomotywki mimo założonego magnesu.
...to co do magnesów w taborze...
Mam w czeluściach piwnicy Rocowskie AlpinLine... Tu normalnie można mieć "nietoperza" w Om...

Pozdr,...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 7
Buduję makietę 46
M
Buduję makietę 38