Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Witam
W odpowiedzi na pismo z 19.03.2011 r. informujemy, że PKP CARGO S. A. nie posiada na stanie wagonów osobowych. Z tego powodu najwłaściwszym udostepnienia rys. wagonów osobowych są firmy związane z przewozami osobowymi.
Jednocześnie informujemy, że nie posiadamy rys. lok. ET24 i EPA42.
Pozdrawiam
Z tego co wiem ogólnych widoków EPA42 nie ma. Jak ktoś ma potrzebę robic model to jedyne co mu zostaje to wizyta osobiście i grzebanie w szufladzie.
Co do 204E/206E to sugeruje jednak IPS
Tu niezbędne jest jednak wyjasnienie
IPS (Instytut Pojazdów Szynowych) dawniej OBRPSz (Ośrodek Badawczo Rozwojowy Pojazdów Szynowych) a jeszcze dawniej CBK PTK (Centralne Biuro Konstrukcyjne Przemysłu Taboru Kolejowego) "odpowiada" za skonstruowanie ok 70% krajowych pojazdów.Poza nim niewielkie ilości spłodziły ZBK (Zakładowe Biura Konstrukcyjne) przy producentach np Pafawag, Cegielski itp.
W efekcie od nich łatwiej jest coś dostać (przynajmniej teoretycznie) bo maja prawa autorskie a w praktyce powinni mieć wszystko co skonstruowali między innymi ww 204E/206E (z tego co wiem mają więcej).
Nawet jak nie mają kalek bo oryginały szły zwykle do producenta to mają odbitki.
Nie do końca z Toba się zgodzę. Kiedy bylem pierwszy raz w życiu w CBK na Taczaka mieli wszystko (było to prawie 10lat w wstecz). Wiem bo WIDZIAŁEM. Teraz po zmianach widocznie wszystko się rozproszyło i dupka blada. Mam kontakt do IPS ale nie mam czasu by podjechać tam osobiście... Telefonicznie to ja mogę pizze zamówić a nie rozmawiać o takich sprawach Poza tym jak ostatnio bylem w CBK dowiedziałem się ze WSZYSTKIE dokumentacje parowozów zostały wysłane do MuzKolu- a co dalej- to już chyba wszyscy wiedzą ( To wyjaśnienie dla osób które pytały o nie). Co do wagonów. Napisałem do ZNTK może oni będą bardziej przychylni- zobaczymy. Jak ZNTK tez okaże się licha wart to zorganizuje czas i podjadę do IPS.