• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

CBK

OP
OP
Ogryzek

Ogryzek

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Do wzięcia jeszcze jest:

EN57 (jest na dwóch rys.)
ED72
411S (na trzech rys.)
SP32
EM10
EP09
Wagon Bxhpi (750mm)
ET41
EU07 (na trzech rys)

Chętne zdecydowane osoby proszę na PW

OP
OP
Ogryzek

Ogryzek

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Głową muru nie przebije.... :roll:

Witam
W odpowiedzi na pismo z 19.03.2011 r. informujemy, że PKP CARGO S. A. nie posiada na stanie wagonów osobowych. Z tego powodu najwłaściwszym udostepnienia rys. wagonów osobowych są firmy związane z przewozami osobowymi.
Jednocześnie informujemy, że nie posiadamy rys. lok. ET24 i EPA42.
Pozdrawiam

A-K

Użytkownik
Reakcje
108 1 0
Z tego co wiem ogólnych widoków EPA42 nie ma. Jak ktoś ma potrzebę robic model to jedyne co mu zostaje to wizyta osobiście i grzebanie w szufladzie.
Co do 204E/206E to sugeruje jednak IPS
Tu niezbędne jest jednak wyjasnienie
IPS (Instytut Pojazdów Szynowych) dawniej OBRPSz (Ośrodek Badawczo Rozwojowy Pojazdów Szynowych) a jeszcze dawniej CBK PTK (Centralne Biuro Konstrukcyjne Przemysłu Taboru Kolejowego) "odpowiada" za skonstruowanie ok 70% krajowych pojazdów.Poza nim niewielkie ilości spłodziły ZBK (Zakładowe Biura Konstrukcyjne) przy producentach np Pafawag, Cegielski itp.
W efekcie od nich łatwiej jest coś dostać (przynajmniej teoretycznie) bo maja prawa autorskie a w praktyce powinni mieć wszystko co skonstruowali między innymi ww 204E/206E (z tego co wiem mają więcej).
Nawet jak nie mają kalek bo oryginały szły zwykle do producenta to mają odbitki.

OP
OP
Ogryzek

Ogryzek

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Nie do końca z Toba się zgodzę. Kiedy bylem pierwszy raz w życiu w CBK na Taczaka mieli wszystko (było to prawie 10lat w wstecz). Wiem bo WIDZIAŁEM. Teraz po zmianach widocznie wszystko się rozproszyło i dupka blada. Mam kontakt do IPS ale nie mam czasu by podjechać tam osobiście... Telefonicznie to ja mogę pizze zamówić a nie rozmawiać o takich sprawach :p Poza tym jak ostatnio bylem w CBK dowiedziałem się ze WSZYSTKIE dokumentacje parowozów zostały wysłane do MuzKolu- a co dalej- to już chyba wszyscy wiedzą ( To wyjaśnienie dla osób które pytały o nie). Co do wagonów. Napisałem do ZNTK może oni będą bardziej przychylni- zobaczymy. Jak ZNTK tez okaże się licha wart to zorganizuje czas i podjadę do IPS.