Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Ikarus zawsze pozostanie symbolem węgierskiej dominacji autobusów w RWPG- a szczególnie w NRD, a Ifa - zastanawiam się czy nie był to autobus przejęty przez BVG po przejęciu taboru z ówczesnego Berlina Zachodniego po wybudowaniu muru. Zakład w Ludwigsfelde produkował skutery, proste samochody osobowe i ciężarówki ale nigdy autobusów.
No i się doczekałem tej ify, też na nią szykowałem portfel no ale mam kilka pilniejszych wydatków, więc wylądowała na liście "na potem".
Jako Warszawiak i bardzo dobry modelarz, już powinieneś myśleć jak z niej zrobić to;
Ikarus piękny, ale to jest taka "oczywista oczywistość"
Oj myślę o niej i do kompletu o Bussingu. No ale to raczej odległy temat. Póki co cała masa Ikarusów czeka na zrobienie warszawskich a i te berlińskie mam zamiar nieco podrasować. Czasu niestety brak a i chęci też.
Lecimy dalej zatem. Dziś trzy kolejne Ify. Jedna nie powinna się tu znaleźć bo nie jest berlińska, ale nie będę już ich rozdzielał.
Trzecia z Magdeburga.
No i póki co wszystkie razem. Jeszcze jedna mi się widzi do kolekcji.
Piękne są wszystkie razem i z osobna, trzeba brekinie przyznać że idzie jak burza z tymi nowymi konstrukcjami, osobiście czekam na MB O 302 R11
w malowaniu z Hamburga.
Chwila odpoczynku od życiowych problemów i lecimy dalej.
Tym razem piętrusy z zachodniej części miasta. Modele szczerze powiedziawszy wykonane na nieco słabszym poziomie niż Ify. Trochę jestem tym faktem zawiedziony, ale jak widać Brekina robi bardzo nierówne modele.
Przed zakupem kolejnych raczej się zastanowię. Chyba lepiej będzie kupić kolejne dwa w skali 1/43 i tym samym zwiększyć ich kolekcję do pięciu sztuk.
Ktoś się orientuje czy taka sytuacja była możliwa żeby autobusy ze wschodu miały wspólny przystanek z tymi z zachodu?
Co by tu dużo nie pisać, to zestawienie 1/43 z 1/87przeważnie wypada na korzyść większych, aczkolwiek są wyjątki (fischbowl z rapido )
Mi się podobają oba, Minichamps osiąga horrendalne ceny na ebay, no a w brekinowym mogli zrobić wpuszczane szyby, no ale w porównaniu
do wikinga jest duży progres i naprawdę cieszą oko
Jednego Minichampsa bez reklam na Ebayu można nabyć za prawie 23 tysiące złotych. Ja celuje w dwa inne w normalnych cenach. Co do Brekiny to muszę przyznać że pierwsze wrażenie było nienajlepsze a teraz jak stoją w gablocie na półce z Ifami to zaczynają mi się bardzo podobać. Jeszcze chyba dwa wjadą za jakiś czas do kolekcji.
Trochę Ikarusów czeka w kolejce do zrobienia zdjęć, więc powoli można się za to brać.
Na początek będą cztery Ikarusy 280 BVB Ost Berlin zrobione przez Brekinę dla sklepu Reinhardt. Tutaj nieco zamawiający poszedł na łatwiznę albo przyciął koszty bo na cztery autobusy są tylko dwa różne numery taborowe, kierunkowe i rejestracyjne. Mimo tego modele wykonane rewelacyjnie.
Dziś takie dwa.