• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Budynki, tabor i pojazdy w skali 1:700

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Gospodarstwo palce lizać ☺ czekam jeszcze aż zostanie osadzone w jakiejś sielskiej scenerii .
Staram się jak mogę. Wstępny zarys dioramki z wąskim torem.
P1140917.JPG
P1140918.JPG
P1140919.JPG
P1140922.JPG
P1140923.JPG

Na dioramce z budynkami z wielkiej płyty, położyłem chodniki, krawężniki i pierwszą warstwę kolorów podstawowych. Jutro zacznę sypać trawkę Polaka.
P1140920.JPG

No i na koniec, udało mi się złożyć do kupy budynek stacji Świder z linii otwockiej. Pięknie budowano przed wojną:love:
P1140924.JPG
P1140925.JPG

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.593 74 0
udało mi się złożyć do kupy budynek stacji Świder z linii otwockiej. Pięknie budowano przed wojną.
Super! :)Ale budyneczki na przystankach linii otwockiej przed jej elektryfikacją były jeszcze ładniejsze.
Czy zamierzasz rozbudowę okolic przystanku Świder? Jeżeli tak to nie zapomnij o otoczeniu terenu betonowym płotem i zbudowaniu WC. Na linii otwockiej były charakterystyczne okrągłe budyneczki WC. Dół tak jak poczekalnie obłożony płytkami klinkierowymi , blaszany dach i półokrągłe blaszane drzwi.
Niestety, nie znalazłem odpowiedniego zdjęcia takiego przybytku, tylko to z góry.
PS. Jeżeli mogę coś dodać ... to widzę więcej poprzecznych wzmocnień na dachu.

Świder.jpg

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Jeżeli mogę coś dodać ... to widzę więcej poprzecznych wzmocnień na dachu.
Sacrebleu - zaklął hrabia po francusku...:mad: Tak to jest jak człek głupio zawierzy planom z gminy:oops: A przecież w wikimapii gapiłem się na tę stację godzinami:cry:, pomierzyłem peron, odległość do rzeki i... przegapiłem kilka "wręg" na dachu. Okrągłych WC-tów kompletnie nie pamiętam:(
Czy zamierzasz rozbudowę okolic przystanku Świder?
Tak, ale to program na dłuższy czas (wszak głupio by było nie popełnić kilku Świdermajerów). Kiedyś dociągnę moduł stacji aż do mostu kolejowego, z którego, głupim dziecięciem będąc, chciałem skakać do wody.

Świder i jego architektura to dla mnie temat bardzo szczególny. Bogato zdobione i pięknie malowane budynki i przestronne werandy, w cieniu sosnowego lasu o poranku... pajda czarnego chleba z masłem, miodem i kubkiem mleka... a potem marsz lasem nad rzekę trzymając za rękę blond Anioła o twarzy i uśmiechu Olivii Newton John:love:... Półkolonie lat 70tych... Cholera, chyba się robię sentymentalny na starość;) Może dlatego, ze od rana słucham dziś ABBA - Greatest hits.:cool:

Ostatnio edytowane:

michal-c74

Aktywny użytkownik
Reakcje
86 0 0
Kolego Adamie66, jestem pod ogromnym wrażeniem Twoich prac w tak małej skali....ale jak Twoje oczęta dają radę ?.
Mam nadzieję, że jakieś powiększające bryle masz na nosku ?.
Oczy, ważna rzecz i należy o nie szczególnie dbać dłubiąc w tym naszym miniaturowym światku.

PS Dużo zdrówka dla małżonki

Ostatnio edytowane:

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.593 74 0
Okrągłych WC-tów kompletnie nie pamiętam
Często "aromat" ulatniający się z nich "umilał" czas oczekiwania na pociąg.:(
Na zdjęciu z Józefowa widać trochę lepiej.

Józefów.jpg

Kiedyś dociągnę moduł stacji aż do mostu kolejowego, z którego, głupim dziecięciem będąc, chciałem skakać do wody.
Dociągnij aż do ... kolejkowego, z którego ja skakałem do wody. :)
Półkolonie lat 70tych...
W moim przypadku w tym okresie to już nie były wywczasy. Pamiętam jedno posiedzenie z Kolegą Grzesiem w barze przy dopiero co otwartym moście drogowym. Poszła skrzyneczka żywieckiego i ... jeszcze do tego jakieś indywidualne zakupy.:)

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Na zdjęciu z Józefowa widać trochę lepiej.
Wierzę na słowo, bo jak dla mnie to kolejne drzewo stoi;) Widać natomiast, że w Józefowie jedną "wręgę" na dachu zgubilio_O
Przerzuciłem się na Billego Idola i od razu mi się wzrok polepszył:D
ale jak Twoje oczęta dają radę ?.
Jak pisałem wyżej, zależy od tego czego słucham. Jak "The winner takes it all" Abby, "Nie ma jak u Mamy" Młynarskiego albo Hymn Narodowy, to mi oczy dziwnie mgiełką zachodzą. A jak wrzucę sobie Sex Pistols, Dead Kennedys, The Cure albo Joy Division, od razu wzrok mi się wyostrza:LOL:
PS Dużo zdrówka dla małżonki
Dziękujemy, bardzo(y) Morale w załodze wysokie, będzie dobrze:cool:

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
No i jak tu nie kochać wąskich torów, skoro jeździły po nich tak piękne wagony. Skład czeka na malowanie:) Dla porównania skali, zamiast zapałki, na ostatnie zdjęcie wrzuciłem pralkę w skali 1:87:D
P1140927.JPG
P1140928.JPG
P1140929.JPG
P1140930.JPG
P1140931.JPG
P1140932.JPG
P1140933.JPG

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.288 39 0
Wagony jak zwykle piękne.
Ponieważ miejsce nie jest istotnym ograniczeniem już je przed oczami duszy widzę w jakimś ładnym otoczeniu i na ciekawej dioramie - może trójkąt torowy a może jakieś fajne miejsce w połączeniu z szerokim torem ... Przykładowo wiadukt w Środzie Wielkopolskiej:

sroda.jpg

źródło: http://www.kolejewask.transport.pwr...ku Publicznego/PL_SredzkaKD/PL_Sredzka KD.htm

No i motyw z transporterami na które wjeżdżają wagony normalnotorowe też byłby super !

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Dziś skończyłem skład wąskotorowy. Ten rodzaj kolei jest chyba w każdej skali wdzięcznym tematem. Pomalowałem wagony, dodałem kalki i Clearfix. Pracowałem też nad makietą ze szlakiem wąskotorowym. Drogę zrobiłem z kawałka polistyrenu, a podłoże modelowałem piaskiem akwariowym i pyłami Polaka. Zaraz zabieram się za malowanie a jutro sadzenie trawy.
P1140939.JPG
P1140942.JPG
P1140947.JPG
P1140953.JPG
P1140954.JPG
P1140955.JPG
P1140956.JPG
P1140957.JPG
P1140960.JPG

holosal

Aktywny użytkownik
Reakcje
109 0 0
...a mnie z kolei urzekł sam zestaw. Perfekcyjnie spasowane dachy z pudłem wagonów. No i Lxd2 w wersji z tłoczonymi blachami - baaardzo wysoko zawiesiłeś poprzeczkę tym razem.
Opakowanie "fabryczne" jak widzę - już jest, teraz trzeba postarać się jeszcze o jakąś wypraskę.;)

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Moi drodzy,
Święta, święta... i po świętach.
Trybunały zakończone. Oto podsumowanie w telegraficznym skrócie:
Hotel trzygwiazdkowy, chrapiący @hugwa i jego zestaw mebli ogrodowych, fajne stoisko, nogi mi wlazły w ... no wiecie gdzie, lekkie odwodnienie organizmu, kupa inspiracji i wiadro satysfakcji.

A teraz bardziej szczegółowo dla tych, których to w ogóle może interesować;):
Odbyłem wiele naprawdę ciekawych spotkań z bardzo życzliwymi ludźmi, którzy wyrażali swoje uznanie dla mojej modelarskiej roboty, mimo iż pokazałem ledwie małą część tego co planowałem. Przewinęło się przez nasze stoisko wielu przemiłych ludzi (być może Maciek @mafo będzie niedługo leczył nawet moje kolano;)). Bardzo ciekawe i inspirujące były rozmowy z bracią "samochodziarzy" (bardzo mnie zaintrygowaliście swoimi uwagami i pomysłami:D). Miło mi było gościć "Synków ze Ślónsko" (nieobecność Adama @zepfot musiałem przeboleć, a ostrzyłem sobie zęby na pogaduchy o fotografii). W pewnym momencie czułem się jak na balu Mistrzów Sportu, gdy w krótkim czasie, nawet chwilami jednocześnie, kilku naprawdę wspaniałych modelarzy stało koło nas. Koledzy @Maslo @Flotoma @Heniek_Star @inkson (wizja mostów kratownicowych nie opuszcza mnie ani na chwilę:rolleyes:) @daniel loko @Grzes @Paweł R i wielu wielu innych. Jeśli kogoś przeoczyłem to przepraszam za sklerozę bo przecież nie brak szacunku dla dokonań.

Żałuję, że nie mogłem dłużej porozmawiać ze Stefanem @kotebi bo mam sto pytań i jeszcze więcej pomysłów na zastosowanie kartonu w mojej skali (i nie tylko). Obejrzałem sobie bardzo dokładnie jego imponującą parowozownię i drewniany domek. Oferta kolorystyczna pigmentów także wydała mi się wyjątkowo atrakcyjna (choć oświetlenie było dość kiepskie) i na pewno będę chciał ją przetestować w mojej skali, czym podzielę się z Wami już niebawem.
Zaopatrzyłem się w trawki Polaka na stoisku Świata Modeli z Rybnika, i na pewno będę korzystał z usług tego sklepu, gdyż spotkałem się wręcz z ujmująco miłą obsługą.

@Floris - to osobny rozdział. Rozmawialiśmy długo o swoich pasjach i projektach, ale też o rynku modelarskim i jego specyfice w Polsce. Okazało się, że łączą nas podobne zainteresowania i że obaj mamy w planach projekty industrialne (na przykład wielki piec). No a poza tym, znając jego dokonania wiecie co dla mnie znaczyły komplementy dla mojej pracy.

Być może nawiążę też bliższą współpracę z Torstenem z Z-lights, bo bardzo zainteresowały go moje modele i złożył na nie zamówienie. Będzie próbował też oświetlać moje wagony i niemieckie lokomotywy, których nie dałem rady skończyć przed Trybunałami:) a przy okazji rozmów kilka naprawdę sprytnych rozwiązań udało mi się od niego uzyskać. Być może zrobimy razem Rheingolda, no ale to pieśń przyszłości. Najzabawniejsze było, jak obaj nie wiedzieliśmy jak jest po angielsku "światłowód"... Ale od czego język migowy i określenie "kabel, którym płynie światło:D
To by było na tyle.
Pora wracać do pracy:)

PS: Chciałbym powitać w moim wątku kolegę @Qucyk1977
Obserwuję, jak regularnie i metodycznie ogląda mój wątek i ocenia:)

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.443 680 30
Najzabawniejsze było, jak obaj nie wiedzieliśmy jak jest po angielsku "światłowód"
Bo też nie ma dosłownego tłumaczenia. Na określenie kabla światłowodowego (do cyfrowej transmisji) używa się terminu "fibre optic cable".

Niestety, nie udało mi się spotkać z Kolegą Adamem, jak zresztą z wieloma innymi kolegami. Gdy opuszczałem salę w piątek koło 18-tej, bardzo wielu stoisk jeszcze nawet nie zaczęto budować.

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1