• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Budynki, tabor i pojazdy w skali 1:700

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Świetnie! i dzięki za informacje. Kibicuję projektowi od dawna.:)
Dzięki za wsparcie moralne. Tak naprawdę przyznaję, że opóźnienie to także w dużej mierze moja wina. Jestem niepoprawnym perfekcjonistą. Najpierw musiałem dopiąć temat blaszek, potem bardzo długo walczyłem z kalkomaniami. Potem uznałem, że otwieranie działu samochodowego czy kolejowego jak się ma dwa modele na krzyż to niepoważne... no i tak się zrobił kwiecień:oops: Jeszcze trochę żywica mi nie pasuje i chciałbym ją zmienić... bo okrętowcy wolą bardziej twardą i kruchą... no ale z drugiej strony ile można czekać z premierą:cool:
No cóż, teraz już tylko fotki i jak engine strony przejdzie testy, ruszam z koksem:rolleyes:

A propos perfekcjonizmu: Wczoraj już miałem wrzucać do formy kultowego mikrobusa T1 z którym chcę zdążyć na premierę. Patrzyłem, mierzyłem, mierzyłem i patrzyłem i coś mi nie grało... okazało się, że się walnąłem o 1/4mm w szerokości (grubość linii ołówka) i "ogórek" wyglądał chudo jak sznurówka. Już się miałem poddać ale przypomniałem sobie motto kolegi @pwel i... skończyło się na tym, że z drżącym sercem i rękami musiałem gotowy model przeciąć skalpelem na póło_O i wkleić kawałek plastiku odpowiedniej grubości. Samochód wyglądał z tym plastikiem przez chwilę jak Irokez (ale nie @Irokez46 ;)) ale teraz jest o niebo lepiej.
Jak widzicie, nie zawsze idzie "z górki":)
P1110235.JPG
P1110236.JPG
P1110237.JPG
P1110238.JPG
P1110239.JPG
P1110240.JPG
P1110241.JPG
P1110242.JPG

viator

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Nie przestaje mnie nurtować co to jest za plastik i jak wygląda końcówka Twojego skalpela że dajesz rade wyskrobać nim w tym tworzywie okno o prostych, ostrych krawędziach i w miarę płaskim dnie...? Nie ogarniam :)

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Plastik kupuję w arkuszach o różnych grubościach (0.25-1mm). Nie szczypię się z kasą i wybieram najlepszy, bo w mojej skali wystarcza na baaaaardzo wiele modeli:LOL: Mam też jakieś kształtki i walce plastikowe. Kleję to wszystko klejem Revell'a lub cyanoakrylem (jeśli łączę elementy z żywicą czy metalem). Szpachla to Tamiya biała lub szara.
Skalpel, zupełnie zwykły Excel, z wymiennymi ostrzami, dostępny w każdym sklepie modelarskim. Używam dwóch. Jednemu logo pomalowałem na uchwycie na czerwono, a drugiemu na niebiesko. Do czerwonego wkładam nowe ostrza, a gdy jest już przytępione przekładam do niebieskiego. W ten sposób zawsze wiem który jest ten ostrzejszy. Są takie prace, do których ten przytępiony jest dużo lepszy (np. skrobanie czy żłobienie linii i faktur).
Ot i cała filozofia.
A tu w Waszej skali mój absolutny idol (osoby o słabszych nerwach lepiej niech nie wchodzą;)). Koleś ma pełną dokumentację techniczną wielkiego pieca, ale tak czy siak jest absolutnym mistrzem. Ja robię podobnie, tylko w mniejszej skali (i Bogu dzięki:rolleyes:)
http://www.h0-modellbahnforum.de/t305009f54850-Huettenwerk-nach-konkretem-Vorbild-27.html
BTW, zwróćcie uwagę - pierwszy post 2008, ostatni z 2015:confused:
A tu jego strona z gotowym modelem huty.
http://frankshuette.de/mein-modell.html

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Dziś na krótko odrywam się od roboty, by pokazać wam włoskie cacuszko w klimacie Baltonowskim. Nie wiedziałem w jakim wątku to zamieścić, więc dałem tę Lambrettę u siebie:)
Fotka z Fejsa, którą podesłała mi znajoma. Zdjęcie zrobione w Gdyni. No i jak się nie zakochać w czymś takim:love:
lambretka.jpg

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Bussingi 8000 pomalowane. Po zrobieniu zdjęć zorientowałem się, że:oops: zapomniałem pomalować światła. Na żywo prezentują się naprawdę fajnie, zwłaszcza, po dodaniu przednich zderzaków. Strasznie lubię tę markę, a ten model jest jednym z powodów. Ustawiłem je przy stacji, którą mam na warsztacie.
P1110248.JPG
P1110249.JPG
P1110250.JPG
P1110251.JPG
P1110252.JPG
P1110253.JPG
P1110254.JPG
P1110255.JPG

Psia kość, na zdjęciach dopiero zobaczyłem, że jedna z zielonych przyczep złapała "przegłębienie" na rufę:mamdola:

Adamzalesie

Znany użytkownik
Reakcje
284 45 10
Ponieważ w dziale samochodowym jest kilku kolegów którzy się specjalizują w oświetlaniu pojazdów,powinieneś im podesłać kilka modeli. Na pewno to bardzo urealni modele.:):)

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Panowie, po tym jak ruszy nowa wersja mojej strony i blog, planuję zakup... UWAGA UWAGA, osoby o słabszych nerwach są proszone o opuszczenie wątku... No więc kupuję... lutownicę:cool:
Zacznę od budynków. W samochodach planuję wkładać do środka jedną diodę i wiercić otwory w miejscach reflektorów i zaklejać otwory clearfixem Humbrola (z tyłu można by Clearfix zabarwić czerwoną farbą). Sęk w tym, że dla mnie prąd jako taki jest niezrozumiałym zjawiskiem, który jeszcze w dodatku może kopnąć :eek: i zabić:sleep: Mimo to, chyba podejmę ryzyko;)

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
1,2V w mojej skali... to wychodzi 840V:eek: A to już potrafi popieścić;)

Ale dość pieszczot, czas na kolejną porcję gotowych pojazdów.
- Ojej jakie śliczne - krzyknęła żona oglądając niebieskiego i żółtego Garbusa i zażyczyła sobie, żebym zrobił jej takie kolczyki;)
- O, mają światełka - powiedział @hugwa oglądając te same Garbusy, gdy dziś piliśmy prima-aprilisową kawę. Trudno uwierzyć, ale czasem na krótką chwilę zapomina o sarkaźmie:LOL:
A co do motocykli/stów. "Leszek" zrobiony w brązach. Drugi motocyklista awansował na milicjanta a motor z WSK'i na MZ Trophy. Po dodaniu kropelki cyjanoakrylu na głowę wyszedł kask, niestety za dużo dałem kleju i zamiast "orzecha" zrobił się kask zbyt głęboko siedzący na głowie (jakiś taki amerykański:(). Trzeci bliźniak Leszka odlał się bez głowy, więc go usunąłem, a z osamotnionego motocykla chciałem zrobić Jawę jaką miał w latach 70tych mój starszy brat. Malinowy kolor plus srebrne elementy na baku, nie wyszły mi zbyt ładnie. Wygląda na to, że po prostu moje pędzle i ja osiągnęliśmy kres swoich możliwości:( Na koniec powróciłem do tradycji umieszczania modeli na groszówce. Dałem też porównanie milicjanta ze szpilką. Białe mankiety w realu trochę lepiej wyglądają niż na zdjęciach:)
P1110260.JPG
P1110261.JPG
P1110262.JPG
P1110263.JPG
P1110264.JPG
P1110267.JPG
P1110268.JPG
P1110269.JPG
P1110270.JPG
P1110271.JPG
P1110272.JPG
P1110273.JPG