• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK Budowa pięknego Pm36-1

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.407 453 99
Dożyłem czasów gdzie syntezator mowy czytający wikipedie jest źródłem wiedzy...
Nie sądzę że to syntezator, tylko żywy koleś czytał. Przynajmniej tak mi się wydaje. Jeśli się mylę, to muszę przyznać, że przekonujące te syntezatory...
Ale raczej nie kół. Wszystko wskazuje na to, że w oryginale to co tutaj jest na czerwono, w oryginale było czarne.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Arturp

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.407 2 5
Spryskałem budę bezbarwnym lakierem, żeby nadać jej ładny połysk.
Użyję płytki rozdzielnej do konwersji elastycznego kabla płaskiego pomiędzy lokomotywą a tendrem, wyeliminuje to bałagan w okablowaniu.

TORONCIAK

Aktywny użytkownik
Reakcje
588 24 3
Nie sądzę że to syntezator, tylko żywy koleś czytał. Przynajmniej tak mi się wydaje. Jeśli się mylę, to muszę przyznać, że przekonujące te syntezatory...
Użyłem tego słowa podkreślając ZERO wkładu własnego... Czytanie 1:1 wikipedi, powtarzanie tych samych zdań po sobie, tylko po to by nabić 10min i zarobić na dzieciach oglądających to g. Ładny model biznesowy

m_zntk

Ostrzeżony
Reakcje
11.867 179 15
Spryskałem budę bezbarwnym lakierem, żeby nadać jej ładny połysk.
Użyję płytki rozdzielnej do konwersji elastycznego kabla płaskiego pomiędzy lokomotywą a tendrem, wyeliminuje to bałagan w okablowaniu.

Szkoda, że nie zmieniłeś czcionki na kalce PM...... a tak masz miszmasz .... logo z wystawy, czcionka PM z przed ...

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.407 453 99
Użyłem tego słowa podkreślając ZERO wkładu własnego... Czytanie 1:1 wikipedi, powtarzanie tych samych zdań po sobie, tylko po to by nabić 10min i zarobić na dzieciach oglądających to g. Ładny model biznesowy
OK, nie zaczaiłem. Ale z podobnych powodów napisałem wtedy "Pomijając niefachowość narratora "...

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.157 7 0
Kolego Arturp, Twój świetny model ma niewłaściwy krój cyfr w oznaczeniu serii( czoło parowozu), i jak do przyjęcia jest majuskuła "P" i minuskuła"m", to na pewno bardzo niewłaściwym krojem jest liczba "36" i cyfra "1". To trzeba poprawić bez gadania, dla ułatwienia i pomocy daję ze swoich zbiorów wzornik typograficzny, kolejowych znaków- cyfr, które są ponad wszelką wątpliwość - właściwe. Skorzystaj z tego proszę, bo szkoda, żeby przez taką prostą rzecz raziło "to" o czym wyżej napisałem w oczy i prowadziło do zapalenia spojówek.
RQYiIMm.jpeg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.097 582 30
No rzeczywiście, nikt dotąd nie zwrócił na to uwagi, choć zdjęcia modelu, na których to widać, pokazywane są już od dłuższego czasu. Oczywista pomyłka przy nakładaniu kalkomanii.

Salsa

Moderator Grupy Nostalgia za para
Nostalgia Za Parą
KKMK
Reakcje
446 2 3
Kiedyś szukałem, nic nie znalazłem /poza tą w składzie pociągu po przejęciu przez Niemców - na końcu tego wpisu/. W Polsce prawdopodobnie ona w ogóle nie była w eksploatacji i skończyła tylko jako pokazówka na wystawie....
Owszem, była w eksploatacji. Razem z drugą Pm36 bez otuliny, obsługiwały przez pewien czas w tak zwanej "eksploatacji obserwowanej" czy też "eksploatacji nadzorowanej" Nord Express na odcinku Zbąszyń-Kutno.
Podobnie jeździły EU11 pod koniec lat osiemdziesiątych, zanim ostatecznie nie zostały sprzedane do Włoch, nawet bez zmiany serii i głównych elementów malatury (poza oczywiście logotypem przewoźnika i numerów porządkowych).
Polecam Świat Kolei 6/2001 strona 17 - wspomnienia Wacława Szeflera (wtedy pomocnika maszynisty), który pracował w tym czasie na Pm36-1

irek

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kolego Arturp, Twój świetny model ma niewłaściwy krój cyfr w oznaczeniu serii( czoło parowozu), i jak do przyjęcia jest majuskuła "P" i minuskuła"m", to na pewno bardzo niewłaściwym krojem jest liczba "36" i cyfra "1". To trzeba poprawić bez gadania, dla ułatwienia i pomocy daję ze swoich zbiorów wzornik typograficzny, kolejowych znaków- cyfr, które są ponad wszelką wątpliwość - właściwe. Skorzystaj z tego proszę, bo szkoda, żeby przez taką prostą rzecz raziło "to" o czym wyżej napisałem w oczy i prowadziło do zapalenia spojówek.
W przypadku Pm36 cyfry i te całe minuskuły i majuskuły (czy jak tam nazywasz literki) nie były wzięte ze wzornika!!! - poniżej zdjęcie. Szkoda byłoby, gdyby autor zepsuł model takimi złymi cyferkami ze wzornika!

Ostatnio edytowane:
Reakcje
11.867 179 15
W przypadku Pm36 cyfry i te całe minuskuły i majuskuły (czy jak tam nazywasz literki) nie były wzięte ze wzornika!!! - poniżej zdjęcie. Szkoda byłoby, gdyby autor zepsuł model takimi złymi cyferkami ze wzornika!

Kolego, na modelu jest miszmasz ... model ma logo PKP jest z wystawy, a oznaczenia Pm..... sprzed wyjazdu do Paryża .
Do zmiany ewidentnie jest całe oznaczenie na czole parowozu, pisałem już o tym wcześniej, nawet pokazując foty.

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.157 7 0

Wklejone zdjęcie przez Ciebie jest dowodem na to, że różne trendy typograficzne i graficzne miały miejsce na tym loku, od czasu jak ten lok wyjechał poza bramy Fabloku i jak dotarł na wystawę w Paryżu.
image001.jpeg

Jak myślisz, co się musiało stać w Fabloku, że na wiosnę zmieniono charakter kroju znaków? - Jak to wytłumaczysz?
Przecież różnicę widać, w budowie liter majuskuły i minuskuły i w budowie cyfr, co do tego nie możesz mieć wątpliwości.
Pm 36 - 1 (2).jpeg

I ostatecznie z taką (zmienioną) typografią ten lok znalazł się na tej wystawie.
50.jpeg

Ale na pewno typową pekapowską typografią nie jest krój znaków wykonanych przez autora modelu (czoło modelu) jak i krój znaków, który jest na tym zdjęciu wklejonym przez Ciebie.

wolfik

Znany użytkownik
Reakcje
1.062 1 0
A możesz pokazać te różnice? ...
Chyba chodzi o różnice w na zdjęciu, które wstawił @irek, w zestawieniu z trzema zdjęciami pokazanymi przez @Hoart'a.
Przede wszystkim grubość linii, literka P na zdjęciu Irka z bardziej wypukłym brzuszkiem, na tych trzech z bardziej płaskim, cyfra 3 niesymetryczna (według osi poziomej) kontra symetryczna, no i 6 z daszkiem skierowanym w bok, kontra daszek skierowany w dół. 1 i m ujdą - tutaj największą rolę gra grubość.
Tak ja to widzę.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.097 582 30
Jak nie zwrócił, w kilku postach o tym pisałem, że jest miszmasz oznaczeń z różnych okresów bytności parowozu.
No ale jednak oznaczenia tendra na parowozie i parowozu na tendrze to trochę co innego. I raczej wątpię, by coś takiego było w jakimkolwiek okresie istnienia tego parowozu.