• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Budowa makiety

OP
OP
K
Reakcje
0 0 0
Panowie, a co wy na to aby magazyn umieścić na bocznicy?? na środku makiety zrobi się troszke więcej miejsca ;p na inne budynki np. mieszkalne albo kościół :D
Czerwony - kopalnia
zielony - stacja
żółty - magazyn

Załączniki

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
383 1 0
Może i postawisz tamjakieś budynki, ale będą pełnić funkcję czysto dekoracyjną - lepiej zostawić tam ten magazyn, ta część będzie aktywnie wykorzystywana.

Co do bocznicy, to mógłbyś dodać jeszcze dwa rozjazdy i umożliwić oblot składu. Długość tory bocznicy są dłuższe niż tory magazynu i kopalni, więc spokojnie możesz skrócić przynajmniej dwa z nich i wmontować rozjazdy.

Załączniki

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
796 0 0
Na środku kopalnia albo inna fabryka to dobry pomysł , ale może warto ją zrobić w oparciu o prawdziwy układ , np. taki :

Jakby co to mam więce podobnych "układów" przeróżnych "fabryk" , ale to już na PW bo jeszcze ktoś się przyczepi ;)

Załączniki

OP
OP
K
Reakcje
0 0 0
tkarkady napisał(a):
Na środku kopalnia albo inna fabryka to dobry pomysł , ale może warto ją zrobić w oparciu o prawdziwy układ , np. taki :

Jakby co to mam więce podobnych "układów" przeróżnych "fabryk" , ale to już na PW bo jeszcze ktoś się przyczepi ;)
Ojj.. plan świetny, ale aż tyle miejsca to ja nie mam na tej makiecie ;p

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
383 1 0
Ewentualnie umieść kopalnię właśnie na tej bocznicy, jeżeli ma być jak najbardziej realny plan - a coś innego umieść na głównej płycie makiety. Wtedy na bocznicy z budowli budujesz tylko sortownię oraz pomniejsze budynki, natomiast reszte kompleku kopalni będzie na tle - jako np. wydruk z komputera.

OP
OP
K
Reakcje
0 0 0
JohnyTRS napisał(a):
Ewentualnie umieść kopalnię właśnie na tej bocznicy, jeżeli ma być jak najbardziej realny plan - a coś innego umieść na głównej płycie makiety. Wtedy na bocznicy z budowli budujesz tylko sortownię oraz pomniejsze budynki, natomiast reszte kompleku kopalni będzie na tle - jako np. wydruk z komputera.
Ja nie powiedziałem, że ma to być realny plan ;d. Podoba mi się tak jak jest teraz i tak zostanie :). Z tą małą zmianą dodania zwrotnicy miedzy torami na bocznicy ;p i magazyn na środku tak jak miał być

OP
OP
K
Reakcje
0 0 0
Witam :) Troche zmieniłem plan makiety, zastanawiam się jeszcze co do 3 toru koło kopalni no ale teraz niech będzie ;p Tak chyba będzie dobrze ;D I przy okazji chciałbym spytać o to czy dobrze myśle nad ustawieniem semaforów choć do tego ustawienia jeszcze dłuuuuuuuuugi czas ;p- czerwone kropki.

Załączniki