• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Budowa makiety

Reakcje
0 0 0
Witam wszystkich! :) Od kilku miesięcy planuję budowę makiety. Wymiary głównej makiety to 280cmx110cm lub 280cmx115cm, a bocznicy 35cmx280cm. Na początku myślałem o 280x115 ale nie wiem jak zagospodarować te 5 cm. więc wybrałem mniejszą szerokość. Chcę żeby wyglądało to mniej więcej tak:

Nie napisałem o najważniejszym.. makieta będzie składana, czerwona kreska na zdjęciu oznacza że w tym miejscu będzie składana, zielony tor będzie rozłączany.
Makieta składać będzie się "na ścianę" w literę "L".
Może ma ktoś pomysły na zwiększenie powierzchni torów, bocznic na głównej makiecie oczywiście nie chcę.

PS. Tory PIKO A-GLEIS

Załączniki

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
328 2 0
Witamy na forum :D
Proponowałbym na makiecie wydzielić jakiś konkretny dworzec z peronem, jakimś magazynem. Wkrótce jazda po 3 kółkach Ci się znudzi. :D

karolekxdd napisał(a):
Na początku myślałem o 280x115 ale nie wiem jak zagospodarować te 5 cm. więc wybrałem mniejszą szerokość.
Że o co tu chodzi? te 5 cm, możesz po po prostu dodać jako kawałek do makiety nie wiem w czym problem. 5 cm możesz np.: dodać na dole żeby tor nie biegł na krawędzi, bo np wykolejenie składu może doprowadzić do jego upadku. :)

UWAGA !!! :shock:
Odradzam łuki R1 na makiecie !!! Wiele pociągów nie jest w stanie technicznie go przejechać jest po prostu za ostry. Unikaj ja możesz. :roll:

Ale plan ogólnie mi się podoba.

OP
OP
K
Reakcje
0 0 0
A tak zapomniałem napisać, że nie uwzględniam zabudowań. Stacja na pewno będzie na dole (planu). Co do tych 5 cm - nie pomyślałem o tym, bardzo dobry pomysł, to na pewno w jakiś sposób uchroni skład od wypadnięcia z makiety.

UWAGA !!! :shock:
Odradzam łuki R1 na makiecie !!! Wiele pociągów nie jest w stanie technicznie go przejechać jest po prostu za ostry. Unikaj ja możesz. :roll:
A co radziłbyś zamiast tych najmniejszych łuczków? na pewno nie chce mieć tylko dwóch torów, ew. po R1 mogłyby jeździć krótkie składy, ale w to miejsce można by też było "wkleić" wzniesienie i spróbować jakoś dobudowac pięterko tak by spokojnie mogły sobie 3-4 składy na makiecie jechać. Musze także pamiętać, że po złożeniu makiety, każdy budynek, tudziez góra nie mogła by przekraczać 35 cm.

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
328 2 0
Ciekawe byłoby zastosowanie 2uch poziomów, ale makieta jest trochę za mała.
ap ropo łuków. Ze względu na ostre spadki. Ew. możesz zastosować osobne kółko powyżej lub poniżej głównego ukałdu. :D
Twoja makieta twój plan. Jak chcesz mieć takie łuki to Twój problem. ja Cię tylko ostrzegam przed ewentualnymi problemami z taborem. Mi chodziło głównie o wyjazd z bocznic, gdzie jak mniemam mają stacjonować składy, albo jakiś zakład przemysłowy czy kopalnia. Tam mogą być problemy jeśli wyślesz jakąś większą lokomotywę do obsługi czy coś. :)

OP
OP
K
Reakcje
0 0 0
Paparazzi 97 napisał(a):
Mi chodziło głównie o wyjazd z bocznic, gdzie jak mniemam mają stacjonować składy, albo jakiś zakład przemysłowy czy kopalnia. Tam mogą być problemy jeśli wyślesz jakąś większą lokomotywę do obsługi czy coś. :)

Aaa teraz już rozumiem.. Tak zamiast tych dwóch torów R1, mogę zastosować R2. Będzie to rozsądniejsze po tym co mówisz. Będą tam stacjonować wszystkie wagony, lokomotywy w czasie gdy makieta będzie złożona. Reszte póki co chciałbym zostawić w takim stanie jakim to przedstawiłem - chyba, że ma ktoś lepszy pomysł.

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
328 2 0
no tak będzie lepiej :)

Jak szukasz jakiegos natchnienia to wpisz w wyszukiwarke np. Gleispläne albo poszukaj ciekawych planów po internecie. Na pewno coś ciekawego znajdziesz :D

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.001 83 11
Patrząć na Twój plan widzę jeden spory minus ,przy takim układzie jak "wpuścisz" na makietę trzy składy to będą mogły się tylko krecić w kółko a wszelkie manewry będą bardzo utrudnione.
Na przykład wyobraź sobie jak z wewnętrznego owalu przejedziesz składem na bocznicę jeżeli na pozostałych będą jeździć inne pociągi.Proponuję żebyś rozważył mój stary pomysł na makiete (wymiary zgodne z Twoimi założeniami) ,układ wzorowany na rysunku ze starej książki wydanej przez Piko.Taki układ umożliwia "wpuszczenie" na makietę do czterech składów i łatwiejsze manewry.Odgałęzienie miało prowadzić do małej czołowej stacyjki umieszczonej powyżej głównej części makiety.Może mój plan pomoże Ci w planowaniu.

Załączniki

OP
OP
K
Reakcje
0 0 0
Na pewno czegoś poszukam na internecie. Plan makiety przedstawiony przez Stare tory podoba mi się. Na pewno manewry byłyby łatwiejsze. Bo ja gdy planowałem manewry, myślałem nad tym by w czasie wyjazdu z wewnętrznego kółka jeden ze składów zewnętrznych zatrzymać na stacji, aż spokojnie wymanewruje w/w składem.

PS. Po kilku minutach z wdrożeniem waszych rad wyszło mi mniej więcej tak:

1. zmiana z R1 na R2.
PLUSY:
- Nie wykolei się żaden skład
MINUSY:
brak
PODSUMOWANIE
Moim zdaniem dobrze wygląda
2. Dodanie zwrotnic.
PLUSY:
- szybkie dostanie się na bocznice wszystkimi składami
MINUSY:
- zabiera dużą część prostego toru gdzie mógłby być długi peron.
PODSUMOWANIE
Praktyczne rozwiązanie ale mniej miejsca dla sztucznych pasażerów

PS2. Tor wewnętrzny byłby krótszy o 1 tor prosty (231mm) tak by nie "stykał" się z podwójnym torem

Załączniki

OP
OP
K
Reakcje
0 0 0
Dziś rano tak sobie myślałem i myślałem, aż w końcu wymyśliłem, że do poprzednich poprawek, dodam coś jeszcze.. A mianowicie, kolejny tor, tak jak jest to przedstawione poniżej:

Sądzę że przyda się (nawet w najmniejszym stopniu) w czasie manewrów. Czy może ktoś zauważa w tym jakiś błąd?? Korekty i krytyka mile widziana

Załączniki

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Tylko tor przy peronie o długości 2 prostych (4 od dołu) to jest "super krótki tor" na którym mało co jest wstanie się zmieścić tak, aby nie blokować rozjazdów...
Może przesuń prawy rozjazd o jedną prostą w prawo (rezygnując z anglika po prawej na dole).

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.001 83 11
Bardzo łatwo zmieniać łuki i planować dodatkowe tory.... "na papierze", ale i bardzo łatwo zapomnieć o tym co ważne. Zauwazyłem jaden podstawowy błąd Twojego nowego planu, nie zmieścisz torów w założonej szerokości 115 cm,policz dokładnie a sam się przekonasz.Mnie wyszło że do realizacji planu zabraknie ok 10 cm.

OP
OP
K
Reakcje
0 0 0
stare tory napisał(a):
Bardzo łatwo zmieniać łuki i planować dodatkowe tory.... "na papierze", ale i bardzo łatwo zapomnieć o tym co ważne. Zauwazyłem jaden podstawowy błąd Twojego nowego planu, nie zmieścisz torów w założonej szerokości 115 cm,policz dokładnie a sam się przekonasz.Mnie wyszło że do realizacji planu zabraknie ok 10 cm.
Brałem pod uwagę, że tory mogą w rzeczywistości być szersze ale nie brałem pod uwage, że aż o 10 cm :shock: Myślałem bardziej nad 3-5 cm, które mógłbym znaleźć jeszcze na makiecie, ew. Nie dokładałbym tego ostatniego toru.

gbbsoft napisał(a):
Może przesuń prawy rozjazd o jedną prostą w prawo (rezygnując z anglika po prawej na dole).
Rezygnując z "Anglika" nie połączę wtedy toru o najmniejszym łuku z tym o największym łuku.
Ale po przemyśleniu, jest to dobry pomysł, bo swobodnie skład z wewnętrznego kółka mógłby wjechać na środkowe, a środkowy do wewnętrznego, choć i bez tego była by taka możliwość patrząc na zwrotnice w lewym górnym rogu. Żaden skład(posiadający więcej niż 1 wagon) na pewno nie zmieści się na dwóch prostych torach..

Hmm... w takim razie muszę wprowadzić jeszcze kilka poprawek..
Dziękuje wszystkim za pomoc :) ;)

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
383 1 0
Do swojego planu wprowadź jeszcze jedną zmianę - usuń ten ciasny owal w środku makiety, który jest zbudowany na R1 - nic za bardzo tam nie pojedzie. Miejsce w środku wykorzystaj umieszczając tam tą bocznicę.

OP
OP
K
Reakcje
0 0 0
JohnyTRS napisał(a):
Do swojego planu wprowadź jeszcze jedną zmianę - usuń ten ciasny owal w środku makiety, który jest zbudowany na R1 - nic za bardzo tam nie pojedzie. Miejsce w środku wykorzystaj umieszczając tam tą bocznicę.
Wolałbym nie mieć bocznicy na głównej makiecie, jest ona tam zbędna gdyż jak pisałem wcześniej makieta będzie składana w literę "L" więc do niczego były by tam te tory.. Chyba że na środku zrobiłbym magazyn czy coś w tym stylu gdzie mogły by "na chwilę" wjeżdżać składy by wyładować lub załadować towar. Od początku wiedziałem że R1 to zły pomysł, ale składy towarowe chyba dadzą radę się tam przecisnąć :?: :?:

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
328 2 0
Jak to bez niczego ? :devil: Chcesz sobie jeździć w kółko składam. szybko Ci się znudzi. Najpierw zaplanuj chociaż 1 dużą stację z długim peronem. :) Pomyśl o tym że rozjazdy mogą być na łukach. Następnie np. w środku dodaj jakieś magazyny, kopalnię. :) Będziesz mógł manewrować towarowymi, wysyłać na szlak, wracać z powrotem. :D Mo,możesz np.: dodać lokomotywnię, wyprawiać składy na szlak. :D
Ns łukach R1 może być trudno. :?
Zastanawiałeś się nad modułami ?

OP
OP
K
Reakcje
0 0 0
Paparazzi 97 napisał(a):
Jak to bez niczego ? :devil: Chcesz sobie jeździć w kółko składam. szybko Ci się znudzi. Najpierw zaplanuj chociaż 1 dużą stację z długim peronem. :) Pomyśl o tym że rozjazdy mogą być na łukach. Następnie np. w środku dodaj jakieś magazyny, kopalnię. :) Będziesz mógł manewrować towarowymi, wysyłać na szlak, wracać z powrotem. :D Mo,możesz np.: dodać lokomotywnię, wyprawiać składy na szlak. :D
Ns łukach R1 może być trudno. :?
Zastanawiałeś się nad modułami ?

Hmm.. dałeś mi do myślenia nad tymi kopaniami, etc. Musze to przemyśleć.
A stacja miała być przy tych 4 prostych torach, teraz juz przy 3 bo R1 by nie było

Co do modułów to nie wiem czy dałbym rade taki zrobić.. uważam, że tort jest łatwiej "postawić" niż moduł. A w ogóle jakoś bardziej chyba do gustu przypadła mi duża makieta, modułów nie miałbym gdzie trzymać, chyba ze były by na stałe przywiercone do ściany.
Pomyslę nad kopalniami magazynami i resztą może ktos ma jakieś pomysły to może pomóc :). Pozdrawiam Karol

PS. kompletnie nie mam pomysłu jak rozplanować te kopalnie..

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
328 2 0
Rada 1
Zastanów się co byś chciał. Jakąś stację pasażerską, Może towarową. Linię dwutorową czy jednotorową, Czy tort ma mieć 2 poziomy czy jeden. Możesz zrobić np. Na tej powierzchni model jakiejś kopalni czy magazynów gdzie będziesz sobie manewrował i uczestniczył w spotkaniach jako jakiś zakład przemysłowy. :D

(mi osobiście pasują górskie klimaty (dwa poziomy) szlak jednotorowy lepiej dwa osobne szlaki, żeby mieć zabawę z mijania się składów itp. Do tego stacja min. 3 tory na odstawianie pociągów i bocznice. Dodatkowo jedna mała stacyjka. 3-4pociągi - regionalny zespół trakcyjny, pociąg pospieszny i 1-2 towarowe, choć mi osobiście pasują towarowe klimaty) :D

Rada 2
Zobacz plany tortów w internecie, poczytaj o ciekawych tortach z tego forum. :D
Rada 3
Oceń swoje możliwości finansowe, nie tylko ze względu na tory. po makiecie musie coś jeździć. Poza tym pamiętaj o ludzikach, budynkach, semaforach... Pamiętaj że np. Paczka szutru czy trawki elektrostatycznej to koszt 12-15zł, a na taką makietą zużyjesz tego trochę... :D
Rada 4
WYWAL ŁUKI R1 !!!

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.676 50 5
Karol (chyba tak masz na imię), chłopaki z forum już nie mają siły. Ja jeszcze mam :)

POCZYTAJ FORUM. To skarbnica wiedzy o makietach wszelkiego rodzaju. Użyj opcji "szukaj". Jak nie znajdziesz, czego szukasz, wal pytania na priv, pomogę szukać, albo wprost zapytaj. Ale najpierw sam poszukaj. Dowiesz się wielu ciekawych i pożytecznych początkującemu rzeczy.

Jak nie znajdziesz na forum, jest wujek GOOGLE :) On też pomaga, wystarczy zapytać :)

pozdr
k

OP
OP
K
Reakcje
0 0 0
Paparazzi 97 napisał(a):
Oceń swoje możliwości finansowe
Z tym różnie bywa ;p Mogę to przecież budować latami, powoli do przodu ;d Ogólnie to nie zarabiam jeszcze, muszę liczyć na kieszonkowe i ew. prace dorywczą. Ale nie przeszkadza mi to, jak już napisałem, powoli ale do przodu. Na pewno główna stacja będzie pasażerska - tu nie mam wątpliwośći, lecz towary tez pokażą się na mojej makiecie(którą mam nadzieje w końcu zbuduje). I jestem pewien, że nie chcę budować modułu.. może kiedyś w przyszłości, ale póki co wolałbym zająć się tortem. Łuki R1 na pewno wywalę.
Nie podlega też dyskusji że linia będzie dwutorowa, a żeby mieć 2 poziomy to chyba musiałbym mieć trochę szerszą tą makietę czego nie mogę zrobić.

Kris Spędzam trochę czasu na tym forum, obejrzałem już dość dużo ciekawych (i tych mniej ciekawych :p ) tematów, przed rejestracją na forum też tu zaglądałem i czytałem to co uważałem za pożyteczne. Co nie oznacza, ze wszystko wiem wręcz przeciwnie jestem tylko troszkę mniej zielony niz przed wejściem tutaj