• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Br19.1 DRB ex Pt31 PKP -foty

OP
OP
qwertas

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.827 53 2
Brawo Ciekma!!! Ja niestety nie jestem w stanie zrobic porzadnego zdjecia calemu parowozowi... A ruchome zderzaki to standard u Brawy. U Liliputa zreszta tez :)

Tutaj kilka fot obu petuch.

Załączniki

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.360 17 2
A ja mam takie pytanie: Czy cały model jest plastikowy czy ma coś metalowego? No i kiedy będzie Pttka :?: bo zaraz jajko zniose, tak się doczekać nie mogę

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
368 2 3
popowe napisał(a):
A P t kiedy do kupienia? :?:
A zamówiłeś w Dream? Jak zamówiłeś to jak tylko będą gotowe Dream wyśle Ci maila z informacją ile masz dopłacić i pytaniem na jaki adres mają wysłać towar.

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Model jest metalowy i swoje waży.
Wiele detali jest przestrzennych, osobno montowanych, np. rury od piasecznicy,
co mnie bardzo cieszy bo ułatwia ewentualne przeróbki.
Są też kiksy, jakieś nadlewki na drabince, ale jak ktoś kupuje jako bazę na konwersję
to i tak można poprawić.
Obręcze mają 0.8mm wysokości, nie jest to RP25 ale źle nie wygląda.
Ta gumka na 4tym kole trochę szpeci, zastanawiam się czy nie dało by się
podmienić 2giego zestawu.
Napisy są malowane, również tabliczki na kołpaku i silniku są malowane metaliczną farbą - słuszna decyzja, można łatwo zmienić :)

Ciekawi mnie skąd są dźwięki w wersji z dekoderem (ja kupiłem analog),
czy nagrywali z Pt47 czy jakieś tam dali niemieckie?

I co to za wichajster między kominem a piasecznicą? W polskiej wersji tego nie zauważyłem, ani przed, ani po.

Załączniki

Mirek555k

Znany użytkownik
PGMK
Reakcje
6 1 4
ciekma napisał(a):
I co to za wichajster między kominem a piasecznicą? W polskiej wersji tego nie zauważyłem, ani przed, ani po.
Parowe odchylacze dymu, chyba. Niemce to miały.
A sprężarka siedzi we wnęce dymnicy, czy zapomnieli wydłubać ?

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Czyli że pod ciśnieniem parą zdmuchiwali dym?

Wnęka w dymnicy jest.

Przy okazji - pokrętło centralnego zamka i poręcze na dymnicy to oddzielne elementy (w IV epoce zazwyczaj dymnica była "goła")

pantaleymon

Użytkownik
KKMK
Reakcje
0 0 0
witam, pobawiłem się trochę modelem z fabrycznie zamontowanym dekoderem dźwięku i jestem pozytywnie zaskoczony przede wszystkim jego jakością (dźwięku - czysty, głośny). Nie wiem czy to nagrywane z jakiejś polskiej Pt czy którejś Brki w vaterlandzie ale dźwięki robią wrażenie. Osiem eFek ma zakodowane dźwięki parowozu, jedna gwizdek dyżurnego, jedną włącza/wyłącza pełne oświetlenie i jedną załącza się generator dymu (fabrycznie wbudowany) - razem zajęte od F1-F11. Dużym plusem na pewno jest zabudowanie głośnika w tendrze, który pewnie robi za pudło rezonansowe(?) (spore otworki w "podłodze") oraz co najważniejsze zastosowanie seryjnie najnowszego wypustu Esu w wersji 16Mbit ! Tylko kilka modeli to posiada i stąd zastosowanie tego fabrycznie przez Brawę dobrze o firmie świadczy. W wersji polskiej zapewne też tak będzie. Silniczek chodzi przyjemnie, chociaż przy bardzo niskiej prędkości widać szarpanie tendra. Do pewnych drobiazgów można się czepiać, ale ogólne wrażenie jest jak najbardziej pozytywne, a pewne niedoskonałości może uda się z czasem poprawić przy ewentualnej konwersji ;)

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.230 52 6
Co prawda te fotki, które tu umieścicliście nie są wysokich lotów, ale tak czy inaczej, jak patrze na model to wrażenia mam cokolwiek mieszane. No tak jakbym spodziewał się czegoś więcej. :(

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
garcia ramirez napisał(a):
No tak jakbym spodziewał się czegoś więcej. :(
Masz rację.Model za te pieniądze i od takiej firmy... a coś mu brakuje.
Brak mu finezji, a na te kołpaki nie mogę patrzeć.Metalowy walczak a jakiś cymbał wymyślił plasticzane zatyczki :D Nie mogli w całości? Albo kołnierz jakiś co by tą szparę zasłonił :(

Załączniki

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
pantaleymon napisał(a):
witam, pobawiłem się trochę modelem z fabrycznie zamontowanym dekoderem dźwięku i jestem pozytywnie zaskoczony przede wszystkim jego jakością (dźwięku - czysty, głośny). Nie wiem czy to nagrywane z jakiejś polskiej Pt czy którejś Brki w vaterlandzie ale dźwięki robią wrażenie. Osiem eFek ma zakodowane dźwięki parowozu, jedna gwizdek dyżurnego, jedną włącza/wyłącza pełne oświetlenie i jedną załącza się generator dymu (fabrycznie wbudowany) - razem zajęte od F1-F11. Dużym plusem na pewno jest zabudowanie głośnika w tendrze, który pewnie robi za pudło rezonansowe(?) (spore otworki w "podłodze") oraz co najważniejsze zastosowanie seryjnie najnowszego wypustu Esu w wersji 16Mbit !
:D Dźwięk smutek :http://www.esu.eu/en/downloads/sounds/generation-3/locos-with-loksound/#layertop24 nawet się nie pofatygowali żeby nagrać polską sprężarkę, dynamo i zawory bezpieczeństwa.
Pokombinowali z tego co mieli.
Mogli już chociaż się wysilić i Pt47 wolsztyńską zgrać a tak kicha jak zwykle :(

Tak przypuszczałem że lipa będzie bo skąd by wytrzasnęli Pt31 na chodzie ;)
Sample jak zwykle 8bit. Wrażenie potęguje głośnik i rezonans od tendra.
Mam to samo w PCM BR01 i też ryczy pięknie tylko głupio tak jak gra tender a nie lokomotywa.

Zrobię chyba porządne dźwięki do tej naszej Pt. :roll:

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
jestem w Chabowce. Przy Pt31 stoi grupa magyarów i zawziecie dyskutuje i foci. Czyzby PKP miala by sie ukazac wkrotce po DRG, SZD, OBB, MAV? :)

D

Dariusz

Gość
tomek 05 napisał(a):
Masz rację.Model za te pieniądze i od takiej firmy... a coś mu brakuje.
Brak mu finezji, a na te kołpaki nie mogę patrzeć.Metalowy walczak a jakiś cymbał wymyślił plasticzane zatyczki :D Nie mogli w całości? Albo kołnierz jakiś co by tą szparę zasłonił :(
Jak znam zycie to ci co wymagaja wiecej poprawia bledy. Model po waloryzacji bedzie na pewno lepszy. Fabryczne modele nigdy nie sa nie byly i chyba nie beda idealne. Dopiero po poprawkach modelarzy wygladaja fajnie.

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.360 17 2
bo z lokomotywa jest jak z budynkiem: musisz go podrasować by dobrze wyglądał a jak chcesz być zadowolony na 100% to zrób go sam ;)

A

Adam-H0

Gość
popowe napisał(a):
bo z lokomotywa jest jak z budynkiem: musisz go podrasować by dobrze wyglądał a jak chcesz być zadowolony na 100% to zrób go sam ;)
dlatego jest MODELARSTWO i KOLEKCJONERSTWO :D

modelarz robi 100 % i jego modele sa drogie - firmowe sa do zbierania i zabawy 8)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 219
Tabor 38