• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Br19.1 DRB ex Pt31 PKP -foty

OP
OP
qwertas

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.568 51 2
Lok juz przyjeto na stan parowozowni. Wieczorem ma pierwszy przydzial. W planie ma sie pociagnac do D252 relacji Konigsberg-Posen-Breslau-Wien na odcinku Posen-Breslau ;)
Foto tylko pogladowe, bo mam tylko badziew spod znaku nokia. Z gory za nie przepraszam.
Jak dla mnie miodzio. Moze wieczorem uda mi sie cos wiecej dopisac.

Załączniki

OP
OP
qwertas

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.568 51 2
Znalazlem inny aparat, 10-letni rzech, ale zawsze troche to lepsze od nokii. Choc akumulatory zezarl po 12 fotkach z ktorych 'jako-tako' wyszly tylko te...

A modelik fajny, zarowy w analogu zaczynaja swiecic bardzo mocno juz od niskiego napiecia, a przy maksymalnym sa bardzo jasne. Bardzo fajnie to wyglada.
Jak na Brawe to zadziwilo mnie to, ze elementow do samodzielnego montazu jest wyjatkowo duzo. Multum rur i nawet jakies stopnie, ktore zazwyczaj zawsze byly montowane fabrycznie.
Co ciekawe, tabliczki firmowe sa w jezyku niemieckim - ale to chyba sie powinno nawet zgadzac z rzeczywistoscia, bo z tego co pamietam to akurat ten numer lokomotywy (155) zostal wyprodukowano juz w czasie okupacji.

Załączniki

OP
OP
qwertas

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.568 51 2
Tak myslalem zeby o tym wspomniec, bo rzeczywiscie na fotach zdezaki wygladaja jakby troche krzywe bylu. Ale to wina aparatu, a moze bardziej moich kiepskich umiejetnosci fotograficznych. W rzeczywistosci wszystko jest prosto.

Grzeju

Aktywny użytkownik
Reakcje
22 0 0
Nadlewek na rurach też nie ma... ale kołpak zbieralnika pary jest nadal dość gruby...co nie zmienia faktu że już nie mogę sie doczekać oliwkowej wersji z pięknym polskim orłem.

OP
OP
qwertas

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.568 51 2
Jak napisalem wczesniej zderzaki sa proste. To jest zludzenie optyczne spowodowane przez aparat. Tak samo jak na pozostalych zdjeciach. Na prawej polowie 3ego zdjecia tor wykrzywia sie do gory, na prawej polowie 4ego zdjecia do gory wykrzywia sie pomost. W przypadku zderzaka jest to szczegolnie widoczne, bo jest spotegowane bielą tła.
Darek W napisał(a):
płyty na belkach nie są regulowane
Plyty wraz z zderzakami stanowia calosc wiec z tego co zauwazylem mozna je razem zdemontowac. Podyktowane jest to pewnie tym, ze model ten ukaze sie w roznych wersjach i rozne beda tez te zderzaki. W moim modelu wszystko jest tak jak byc powinno.

Wracajac do tabliczek, to udalo sie je odczytac
ERSTE
Lokomotivfabrik
in Polen A.G.
Chrzanow
xxx 1940

xxx to numer inwentarzowy loka, ale nie pamietam w tej chwili.

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Karolowi nie chodzilo o Twoje zdjecia, bo to juz wyjasniles, tylko o zdjecie sklepowe -to z przodu. Ale to pewnie jakas wersja beta :)
A jak dlugo szla przesylka?

OP
OP
qwertas

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.568 51 2
Dzisiaj doszla kolejna petucha. Tym razem udzwiekowiona.
Odglosy lokomotywy sa moim skromnym zdaniem piekne. Jednego czego mi brakuje, ale tego nie stosuje niestety zaden producent, to kilka roznych rodzajow gwizdawki. W wiekszosci modeli sa tylko dwa rodzaje - krotki i dlugi sygnal. Moim zdaniem to troche za malo a dzwiekow gwizdawek powinno byc co najmniej kilka.
Czasami zaluje ze nie mam jakiegos normalnego aparatu. Z kamerka w laptopie chyba dam sobie spokoj. Czy tutaj mozna w ogole zalaczac pliki filmowe???

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.718 141 0
qwertas napisał(a):
Wracajac do tabliczek, to udalo sie je odczytac
ERSTE
Lokomotivfabrik
in Polen A.G.
Chrzanow
xxx 1940
xxx to numer inwentarzowy loka, ale nie pamietam w tej chwili.
Lokomotivdatenbank podaje:
Hersteller: Oberschlesische Lokomotivwerke AG Kattowitz, Werk Krenau
Baujahr: 1940
Fabriknummer: 756
Bauart: 1'D 1' h2
Spurweite: 1435 mm
Lebenslauf:
(bestellt als PKP Pt31-99)
DRB 39 1001p
->10.41 DRB 19 155
->'45 DRw/DB
+13.12.51

oczywioście numery plus/minus 1 (19 154 i 19 156) zakończyły żywot jako Pt31, na kolejach polskich. Ta druga miała nawet kilkuletni epizod na kolejach węgierskich.

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
ciekma napisał(a):
A jak dlugo szla przesylka?
Sam sobie odpowiem: szybciej niż myślałem, 4 dni, dziś żona odebrała paczkę.
Dobrze że przewidująco i z wyprzedzeniem opłaciłem marriage tax (złote kolczyki z szafirem :)
Zdjęcia postaram się zrobić w dziennym świetle, jak nie będzie śnieg sypał.
W każdym razie zderzaki nie są pokrzywione, za to sprężynujące ;)

Przy okazji - po wojnie tabliczki "Erste in Polen" zastępowano polskimi czy zostały?

Załączniki

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Model posiada woreczek z dodatkowymi częściami do montażu, w tym rury z inżektorem,
których nie montowałem żeby nie robić sobie dodatkowej roboty przy późniejszym demontażu,
stąd można odnieść wrażenie że coś mu brakuje.
Napęd jest nie w tendrze, jak zazwyczaj w modelach z tendrem, ale jak na parowóz przystało, napędzane są koła napędne - ale nie kosztem ażurowości konstrukcji.
Zderzaki są sprężynujące, ale trochę za twardo chodzą.

Ciąg dalszy po obiedzie... :)

Załączniki

Reakcje
35 0 0
A ja mam takie pytanko do tych, którzy już ten model posiadają.
Chciałbym sobie przerobić tą lokomotywę na Pt31 z epoki IV. Jak wykonane są oznaczenia kolei niemieckich? Tzn. czy łatwo się ich pozbyć czy też tabliczki są odlane na ścianach budki, tendra i drzwiach dymnicy?

OP
OP
qwertas

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.568 51 2
Wszystkie napisy wykonane sa metoda nadruku. Nie bedzie wiec zadnego problemu z ich "zabazgraniem" :D

Tak jak wczesniej wspomnialem, mam 2 egzemplarze tej lokomotywy (zwiazane jest to niestety z moja kiepska pamiecia do szczegolow). Postanowilem zostawic sobie model z dzwiekiem, wiec drugi lok jest na sprzedaz.
Jezeli ktos bylby zainteresowany zakupem modelu prosze o wiadomosc na priva, cena to 1880 zl.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 219
Tabor 38