The Clergy and Railways. ... An article from the UK!
Poproszono mnie o wygłoszenie w 2020 roku przemówienia dla grupy dyskusyjnej ds. duchownych na temat "Duchowni i Pociągów". Grupa ta zdecydowała, że będzie miała swój coroczny wypad na East Lancs Railway, a ja miałam być po kolacji "rozrywką"! Z oczywistych powodów nie udało się tego zrobić w 2020 roku, ponieważ pandemia Covid-19 zmieniła plany wszystkich!
Jednak w wyniku tej prośby zacząłem badać to, co było dostępne w Internecie i prasie na ten temat i miejsce, jakie zajmuje w szerokim zakresie zainteresowań dostępnych dla duchownych. ... Czy moje badania liczą się jako oryginalne badania, bardzo wątpię. Jednakże, może się okazać, co wynika z zainteresowania!
http://rogerfarnworth.com/2020/11/14/clergy-and-railways
"Powszechnie wiadomo, że duchowni kochają pociągi." Tak rozpoczął się artykuł Eda Beavana w Church Times 15 czerwca 2011, zatytułowany "All Steamed Up About Trains". W setną rocznicę urodzin księdza W. V. Awdry'ego, twórcy Thomas the Tank Engine, Ed Beavan zapytał w swoim artykule w "Church Times", dlaczego tak wielu duchownych jest miłośnikami kolei.