• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Bhp Rivarossi Chojnice

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
342 36 8
Witam
Ostatnio na giełdzie widziałem jak śmigał skład
Rzeszów 4 wagony światła czerwone składu na końcu same zmieniały się zależnie od kierunku, u mnie w 3 składowym świecą się z obydwu stron to jakaś wada usterka?

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.499 141 19
Nie, to nie wada, ani usterka. Wszystkie modele (prod. Rivarossi) zespołów wagonów piętrowych budowy zakładów VEB Waggonbau Görlitz, czy to w oznakowaniu niemieckim, czeskim czy polskim mają fabrycznie zamontowane oświetlenie końca pociągu, które w systemie analogowym działa w zależności od kierunku jazdy, a w systemie cyfrowym (bez wprowadzania jakiś zmian) świeci z obu stron. Dopiero po instalacji dekodera cyfrowego do sterowania oświetleniem można wprowadzić funkcję zmiany oświetlenia w zależności od kierunku jazdy lub jego niezależnego włączania.

przemek tabisz

Znany użytkownik
Reakcje
978 60 10
Przerywasz jeden z kabli idących do oświetlenia końca składu i wlutowujesz kontrakton. Oba końce. Stawiasz skład na torach DCC i zbliżasz magnes do kontraktona, jeżeli dobrze zlutowałeś to oświatlenie zgaśnie. Włączasz zbliżając magnes. Teraz sam wybierasz który koniec ma świecić. Cena ok. 40zł i jakieś 30 minut roboty, dekder ok 300zł i też 30 minut pracy. Chyba, że jesteś zdecydowny na pełne oświetlenie składu. Wtedy taka zabawa nie ma sensu. Wiem, że w ten sposób można też przerobić włączanie/wyłączanie oświetlenia analogowego wagonów jeżdżących w DCC.

Więcej informacji, bo ma większą wiedzę, udzieli Ci kolega Sebastan GOR717.

OP
OP
KacperWKK

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
342 36 8
Przerywasz jeden z kabli idących do oświetlenia końca składu i wlutowujesz kontrakton. Oba końce. Stawiasz skład na torach DCC i zbliżasz magnes do kontraktona, jeżeli dobrze zlutowałeś to oświatlenie zgaśnie. Włączasz zbliżając magnes. Teraz sam wybierasz który koniec ma świecić. Cena ok. 40zł i jakieś 30 minut roboty, dekder ok 300zł i też 30 minut pracy. Chyba, że jesteś zdecydowny na pełne oświetlenie składu. Wtedy taka zabawa nie ma sensu. Wiem, że w ten sposób można też przerobić włączanie/wyłączanie oświetlenia analogowego wagonów jeżdżących w DCC.

Więcej informacji, bo ma większą wiedzę, udzieli Ci kolega Sebastan GOR717.
Dziękuje :)
Zapraszam na mój fanpage na Fejsie :)

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.798 3 0
Hmm, a można by liczyć na jakiś link do konkretnego produktu? Jakie parametry dobrać? Mówiąc szczerze nie bardzo się na tym znam, a zmodernizowałbym kilka wagonów ;)

Gacek

Użytkownik
Reakcje
9 0 0
Dzień dobry.
Kolejarstwo modelowe pasjonowało mnie od dawna ale dopiero teraz mam czas i trochę złociszy aby się nad tym pochylić. Poza tym mam mega napalonego 7 latka na kolej.
Odświeżę trochę temat. Zakupiłem kontraktony, testowałem na płytce stykowej i proszę o pomoc. Kontrakton załącza diodę jak magnes jest zbliżony a jak magnes oddalę to dioda gaśnie i to jest zrozumiałe. Jak zrobić, żeby dioda po oddaleniu magnesu nadal świeciła a zgasła dopiero po ponownym jego zbliżeniu.
Chodzi mi o oświetlenie wagonów, a w szczególności świateł końca składu.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dla początkujących 4
Dla początkujących 3