Postanowiłem rozpocząć cykl pokazów pod wspólnym tytułem: BEZ KIT'U: Makiety i dioramy KaMaPi. Dlaczego BEZ KIT'U? Bo większość tego co na tych makietach pokażę, zrobione będzie własnoręcznie, a nie z kupowanych gotowych elementów. Na pewno od pewnych rzeczy nie ucieknę i: tory, postacie, tabor (choć nie cały) będą gotowymi produktami. Resztę w miarę możliwości będę starał robić się sam, a jeśli znajdzie się na mojej dioramie jakiś kupiony budynek, to będę go przerabiał tak, aby był możliwie unikalny, lub kupował modele wykonane ręcznie z autorskich projektów. Dość mam oglądania ciągle takich samych budowli; na swojej makiecie chcę zrobić coś oryginalnego.
Zaczynamy: Pierwsza deska to: Zima H0 i H0e.
To diorama o wymiarach 80 x 60 cm, tor normalny i wąski, krajobraz raczej przedgórze, zima, dość oszczędna forma, ogołocone z liści drzewa, gdzieniegdzie jakieś iglaki, zamarznięta stawo-kałuża, droga wzdłuż torów i odrobina życia...
Dziś początki: budowa dechy, układanie torów, lutowanie kabelków, początki szutrowania... Uprzedzając ewentualne wypowiedzi: to co widać to nie jest jeszcze szutrowanie, to formowanie skarpy nasypu, po tym warstwa piasku i dopiero szuter właściwy.
Zaczynamy: Pierwsza deska to: Zima H0 i H0e.
To diorama o wymiarach 80 x 60 cm, tor normalny i wąski, krajobraz raczej przedgórze, zima, dość oszczędna forma, ogołocone z liści drzewa, gdzieniegdzie jakieś iglaki, zamarznięta stawo-kałuża, droga wzdłuż torów i odrobina życia...
Dziś początki: budowa dechy, układanie torów, lutowanie kabelków, początki szutrowania... Uprzedzając ewentualne wypowiedzi: to co widać to nie jest jeszcze szutrowanie, to formowanie skarpy nasypu, po tym warstwa piasku i dopiero szuter właściwy.
Załączniki
-
149 KB Wyświetleń: 1.813
-
151,2 KB Wyświetleń: 1.809
-
143,8 KB Wyświetleń: 1.808
-
144,8 KB Wyświetleń: 1.811
-
132,6 KB Wyświetleń: 1.811