• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

beton

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Hoart napisał(a):
-zrób to sam
Zrobiłem: http://ds5.agh.edu.pl/~qziou/viewtopic. ... 9&start=44
do kitu - trudno dobrac proporcje, albo za szybko wiąże, albo długo trzyma wilgoć -
klei i szpachlówka kładzione w jego okolicy nie chcą zaschnąc.
Potem staje się higroskopijny - klej w okolicy jest za szybko wchłaniany.

a może Hoart coś kiedyś pokaże, czy też wyprztykał się z weny w czasach PRLu?

OP
OP
H

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.112 6 0
i dlatego pozwoliłem sobie na ten temat szczególnie. Xendx wspomniał o zbrojonym "gipsonie" - ważna sprawa daje efekt -wytrzymałościowy danej konstrukcji -przykład -słup - .http://i77.photobucket.com/albums/j49/Hoart/PICT0478.jpg fotki z prospektu firmowego BIGTANK i H0art. http://i77.photobucket.com/albums/j49/Hoart/PICT0476.jpg

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Takie coś to mogę sobie laserem ze sklejki wyciąć i będzie wytrzymalsze,
ale te słupy starsze z przewężeniem profilu to byłoby interesujące.
Ale tak trzymać, a nie jakieś fantasmagorie i Ola daje, bo te się już przejadły.
Wysięgnik Kluby czy własna produkcja?

OP
OP
H

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.112 6 0
gips + woda + medium akrylowe , lekko "złamane" szarym barwnikiem + zbrojenie = się gipson , bardzo podobne zjawisko materiału do wielu -podkreślam - wielu aspektów - skali , którą to zmniejszamy.Wysięgniki H0art.
podobny do pekapowskiego wzoru słupa trakcyjnego jest w sporadycznym jeszcze użyciu na kolejach WW taki typ , (wzornik pcv) /archiwum H0art/

http://i77.photobucket.com/albums/j49/Hoart/obe2.jpg

OP
OP
H

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.112 6 0
wysięgnik ramię główne (teownik) jest" stalowy" , czyli żywica AXSSON 71, natomiast pręty konstrukcyjne również ze "stali", ale plastikowej nici krawieckiej , "śruby to też "stal", lecz pręty plastikowe - ciągnione na gorąco, cięte i "wkręcane" w wywiercone otwory mocowań.Uchwyty do słupa to paski "stalowe - żywica A, cięte na wymiar i "spawane" migoklejem

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
O właśnie, o taki słup mi chodzilo.
I jeszcze oświetleniowe/energetyczne, też "wklęsłe", tu akurat ta technika jest jedyna.
Co do drewna, a konkretnie balsy - po pomalowaniu farbą imitującą beton wystarczająco imituje beton.
Te słupy żelgips jak są zbrojone? Jakieś tam druciki czy naprężone?

OP
OP
H

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.112 6 0
cytat z pamięci .."balsa pomalowana odpowiednią farbą imituje beton " koniec cytatu- dokładnie jak imituje beton ? Ja dopuszczam ze względów czasowych -szalunki do wylewania gipsonu wykonane z zapałek , czyli prawdziwego drewna, mają te zapałki szerokość i długość H0 , szybko je się klei ze sobą , łatwo i szybko formuje w pożądany układ i po nasmarowaniu olejem kuchennym (subst. ropy) , zalewa , wypełnia masą gipsonową ( twardość gipsonu określa się ilością dodanego medium akrylowego). Po "związaniu" gipsonu , zdejmując ostrożnie poszczególne sekcje uwidacznia się faktura szalunku- efekt znakomity takie faktury od szalunków z desek to bardzo często występujący element działania człowieka w przestrzeni otaczającej rzeczywistości skali1:1 , lepszego (efektu)nie trzeba jak dla mnie.
Tu na tej często pokazywanej fotce ( skrap na kanałach w DżL) widać -tylko trochę , ale zawsze to lepiej niż nic , widać od góry bok gipsonowej rampy z owymi śladami poszalunkowymi od zapałek prawdziwych jako "desek "szalunkowych H0 a w dół już "dziko lany" gipson aż po dno kanału , na fotce w wyniku braku wody w kanale widać to bardziej.
http://i77.photobucket.com/albums/j49/Hoart/dwanascie.jpg

słupy są zbrojone mini nićmi plastikowymi , ufofmowanymi na kopycie w odpowiedniej wielkości wiązkę i włożoną do formy gumowej do zalania gipsonem o dużej twardości

OP
OP
H

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.112 6 0
fot ( z arch) z wieży ciśnień na resztki rumowiska po wyburzonej żelgipsonowej lokomotywowni na Klekotach
http://i77.photobucket.com/albums/j49/Hoart/Zestaw7a.jpg

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Wylewanie betogipsu do szalunków z deseczek chodziło za mną od dawna.
Przed wyjazdem na poznańskie warsztaty modelarskie wyciągnąłem z piwnicy
krótki niewykończony modulik przejściowy z 2 na 1 tor - brakowało tam kozła oporowego.
Kozioł ten postanowiłem zrobić z betogipsu, na wzór tego z Wieliczki Rynek.
Co prawda robienie takiego kozła w szczerym polu jest raczej niepotrzebne
(w Wieliczce postawiono taki po tym jak pociąg wjechał do miasta)
ale że modulik traktuję jako testowo-ćwiczebny więc:
balsę nożykiem olfy pociąłem na "deski", wiem że trochę za szerokie ale się spieszyłem.
Nie miałem zapałek aby przetestować pomysł Hoarta.
Na placu budowy wbiłem patyczki do szaszłyków wspierające szalunki z balsowych desek, klejone cyjanopanem.
Do środka powbijałem niepotrzebne kawałki szyn jako zbrojenie i dowiązanie do styropianowego gruntu.
Przy okazji - grunt powinien być płaski, nie zrobiłem niwelety i to się zemściło.
Pomiędzy szalunki wstawiłem też belkę na zderzaki, przykleiłem ją do pionowo wbitych wewnątrz kozła szyn (belka jest do połowy zanurzona w ścianie).
Gips zmieszałem z wodą, był w stanie bardziej niż półpłynnym, wylałem do 3/4 objętości szalunków, pobełtałem patyczkiem aby nie było kawern (i tak się zrobiły na dole).
Do miseczki z gipsem dosypałem trochę suchego gipsu, zmieszałem aby była konsystencja ciasta i dodałem na wierzch, wyrównałem, dodanie gęstszego przyspiesza reakcję wiązania wody i wyrównuje proporcje.
Nie można od razu dawać gęstego, bo się nie rozprowadzi po zakamarkach.
Zbyt rzadki też nie, bo będzie mokry przez wiele dni.
Szalunek oderwałem po godzinie bez problemu.
Z przodu były niedolane fragmenty (chyba powinno się wszystko zmoczyć) ale bez problemu się je zaszpachlowało gipsem.
Niestety kozioł wyszedł trochę krzywo bo grunt był krzywy :)

Załączniki

A_Tox

Użytkownik
SKMK
Reakcje
0 0 0
Beton bardzo ładny.

Mam przy okazji pytanie: Jak i czego użyłeś aby uzyskać taką fakturę podłoża?

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
obserwując poczynania Ciekmy sądzę że ...ręczniki papierowe,papier toaletowy, marszczy się jak klej schnie

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
WM, już kiedyś widziałem te zdjecia :)
Co do szalunków, o smarowaniu oliwa przypomniałem sobie dopiero w trakcie zalewania.
Ale odeszły bezproblemowo.

Podkład na styropian to papier toaletowy, ale gazety lub papier pakunkowy są lepsze.

PawelMa

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Bardzo ładny koziołek.
A jeśli komuś z jakichś powodów w danym zastosopwaniu przeszkadza, że po wyschnięciu papier się marszczy, to metoda jest taka, żeby przyklejać na wikol przyklajać gazety chwilę wcześniej zostały zwilżone wodą i zostawione na chwilę, żeby "napęczniały". Schnąc weracają do pierwotej wielkości, czyli zmarszczek nie ma albo są dużo mniejsze.