• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

beton

OP
OP
H

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.111 6 0

fazer0001

Aktywny użytkownik
eSeMka
Reakcje
153 7 2
Witam. Czy poleci mi ktos jakies farby albo preparat aby pomalowac surowe elementy jak slupy plyty drogowe i chodnikowe np. od Kotebiego ?

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.359 17 2
Ja używam do tych prac barwników np. śnieżki. ( najczęściej czarny z dodatkiem odrobiny brązu) Rozrabiam je w wodzie w proporcji około 1:100-150 i nasycam nim elementy gipsopodobny. Trzeba tylko uważać bo jak się przesadzi to nie ma za bardzo odwrotu. Ale po wyschnięciu zawsze jest jaśniejszy.
182130369_1_1000x700_sniezka-colorex-pigment-barwnik-rozne-kolory-krakow.jpg

Na załączonym zdjęciu też trochę widać efekt.

Załączniki

Ostatnio edytowane:

marian

Aktywny użytkownik
eSeMka
Reakcje
6 0 0
Ja używam produktu Fallera "Strasse Beton Farbe".
Ma taką trochę gęstawą konsystencję, która przy odpowiednim nakładaniu metodą "pacania" pędzlem pozwala na uzyskanie struktury.
Podczas malowania tekturowych prefabrykatów trzeba uważać aby nie zmoczyć za bardzo materiału bo zacznie się wichrować (farba jest chyba na bazie wody), i od razu starać się pomalować z obu stron.

Co ciekawe farba położona na białą tekturę daje efekt szarego betonu. Położona na materiał pomalowany wcześniej na szaro jest jakaś taka żółta. Można ją oczywiście pociemnić dodając czarnej farby, ja dodawałem Humbrola.

Załączniki

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.599 2 0
To może i ja się dołożę z moimi płytami "betonowymi" z kartonu.
Baza to Pactra koloru betonowego, na to biała plakatówka rozcierana palcem
a na koniec trochę suchych pasteli i miękki pędzelek.

IMG_2950.JPG