• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Autobusy - jestrabh

OP
OP
jestrabh

jestrabh

Znany użytkownik
Reakcje
2.819 40 1
Dziękuję za krytyczne słowa i przyjmuję je na klatę;) Miałem świadomość, że nie jest to model z pod ręki kolegi@SD i jak na razie bez mojej ingerencji, więc może nie wszystkim się spodoba. Lecz fala krytyki, która się wylała trochę mnie zaskoczyła.:)

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.585 387 20
Model jaki jest każdy widzi. Szczególnie na powiększonych zdjęciach. Ale... Czy mamy w naszej skali inny, lepiej zrobiony model tego autobusu? Czasem tak jest, że i taki model trzeba mieć w kolekcji. Jak to mówi stare powiedzenie "na bezrybiu i rak ryba". ;)

OP
OP
jestrabh

jestrabh

Znany użytkownik
Reakcje
2.819 40 1
Model jaki jest każdy widzi. Szczególnie na powiększonych zdjęciach. Ale... Czy mamy w naszej skali inny, lepiej zrobiony model tego autobusu? Czasem tak jest, że i taki model trzeba mieć w kolekcji. Jak to mówi stare powiedzenie "na bezrybiu i rak ryba". ;)
No i wreszcie Ty jako pierwszy Maćku zrozumiałeś i ująłeś to właściwie to co ja chciałem w tej prezentacji i dyskusji przekazać:)(y)

Maverick

Znany użytkownik
Reakcje
396 37 5
No może i ten model nie jest doskonały, i ma wady ale JEST! Faktycznie sporo z tych wad mogłoby wcale nie być ale najwidoczniej Daniel się "nie przyłożył" do jego wykonania za co należy mu się nagana ;) Zapewne przeczyta te wszystkie posty i na przyszłość się poprawi ;)
Mój Autosan wciąż leży u Henia i chyba nie mam się co łudzić, że jest lepiej wykonany, ale i tak będzie stał w gablocie wśród innych modeli z tej epoki.

adamwyt

Znany użytkownik
Reakcje
3.736 15 0
Ważne Heniu, że kolekcja się powiększa.
Ja tego Autosana akuratnie nie kupiłem, bo jednak coś nie za bardzo mi się zgrywają proporcje przodu, ale na rynku naprawdę brakuje autobusów z epoki PRLu.
Nie wszystkie modele po prostu lubią zdjęcia w powiększeniu ale jak najbardziej mogą być uzupełnieniem kolekcji. Mam np. jeden "ogórek" z Ra oraz również dwie Nyski tego samego producenta i pomimo licznej krytyki jak najbardziej są ozdobami kolekcji. Większość znajomych oglądających modele gołym okiem, nie jest raczej w stanie określić czy lepiej wykonany jest ogórek, czy któryś z modeli robiony godzinami "pod lupą". Różnica razi dopiero przy bezpośrednim porównaniu np Żuki z RA i od @piotr66 nie mogą stać obok siebie, bo czeskie dają wtedy po oczach.
Dopóki nie ma lepszego dostępnego, to ten Autosan jest całkiem fajny.

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.229 301 15
Tak czytam i czytam i myślę, że trochę za ostro. Faktcznie model ma wady, ale niektórzy z Was mają rację. Model jest, innego brak. Nie ma do czego porównać, więc jest najlepszy na rynku. Kropka. Pojawi się lepszy - będzie można podebatować.
Jak zwykle zmorą jest fotografia makro, która i mnie doprowadza do szaleństwa. Coś co pod lupą wygląda fajnie, po sfotografowaniu - gniot... I to dotyczy nie tylko pojazdów ale i np drzew, budynków, figurek. W odbiorze na żywo każdy model prezentuje się lepiej. Ciekawi mnie natomiast jak wyglądają na żywca modele kolegi @SD, bo na zdjęciach nie mają konkurencji.
Kontynuując myśl - Autosan ile kosztował? 100-200 zł? Kolega @SD modeli na zamówienie nie robi, bo kosztowałyby po kilka tysięcy, taki jest tam nakład pracy. To jest kompromis. Trochę może przynudzę, wiec nie pogniewam się jak Heniu wywalisz ten post, bo odbiega od dyskusji, ale...
Jestem tu z Wami od niedawna i do tej pory siedziałem w 3D a modelarstwo jako takie pamiętam z lat młodszych, później robiłem trochę odlewów w prototypowych w "autodizajnie" w większych skalach, no i makiety architektury. Wszystko niby pokrewne. Dlatego nie mogłem pojąć jak to jest, że modele kolegów Tola czy Seweryna osiągają takie ceny - 5cm plastiku za 400 - 500 zł... masakra! Dziś mi punkt widzenia się obrócił o 180 stopni, sam kupuję (choć wiem, ze mógłbym zrobić sam), bo wiem ile pracy trzeba w model włożyć. Kupuję niejako w formie uznania za talent i wkład pracy. Gdy zacząlem robić moją syrenkę i zrozumiałem jak mocno trzeba się zaangażować, by taki model powstał i dorównał choć po części kolegom, którzy robią modele od lat, pojąłem co to jest wartość modelu. No i nie oszukujmy się. Produkcja Bostona idzie pomału, a to bąbel, a to coś się odkształci, a to skalpel zeskoczy i za mocno zajedzie na słupek... Gdybym miał wyceniać roboczogodziny jak wyceniam normalną pracę, nikt przy zdrowych zmysłach nie spojrzałby na moje modele, nie jest to biznes, który przynosi zysk, zwłąszcza gdy doliczy się 40% podatku, zus, lokal, dystrybucję. Aby tak było, trzeba by wypuszczać i sprzedawać po kilka modeli dziennie i kasować po 400-500/szt. W innym wypadku zyskiem jest uznanie kolegów, którzy zakupili, reszta to zwrot kosztów...
Krytykować każdemu wolno. Ale jak to jest z modelami wiedzą tak naprawdę tylko ci, co je robią. I jeśli są w stanie zrobić lepsze w tym samym czasie i w tej cenie... no to czapki z głów.
Podsumowując - Autosam na fotkach ma braki, owszem. Mógłby być lepszy, to pewne. Ale jest taki jaki jest. Można kupić lub nie. Heniu kupił tego, i pewnie kupi innego, jak się pojawi. Będzie mógł porównać. To tak jak z żukami Ra, Piotra i Tola. Kto ma, może sobie porównywać. Podobnie z Jelczami. Mam Helmuta i mam Seweryna. I też moge porównać. To tyle. Heniu, ciesz się autosanem!

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.229 301 15
Nie wszyscy mogą być młodzi, zdrowi, piękni i bogaci.Są też starzy, chorzy, brzydcy i biedni, więc i w kolekcji muszą się i takie znaleźć
w sztuce postrzeganie brzydoty jako pojęcia pozytywnego, wartościowego i swego rodzaju piękna, które umieszcza się dla wywołania szoku estetycznego, tudzież podkreślenia różnic i różnorodności, nazywa się "turpizmem" :D
Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać. Rzadko się zdarza, że ktoś chce mieć coś nieładnego, bo na ogół otaczamy się przedmiotami i osobami zgodnymi z naszym pojeciem estetyki, czyli krótko mówiąc - ładnymi. turpizm w sztuce jest przezabawny, ale w życiu - z jednej strony wart uznania za wzniesienie się ponad stereotypy, z drugiej wart potępienia - propaguje niechlujstwo, brak dążenia do samodoskonalenia.
Z kolei Autosan nie jest brzydki, bo przecież - póki co jest najładniejszym autosanem na rynku... ;)

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.801 32 2
Każdy Autosan jest fajny, bo jest ich tak mało, że są to praktycznie dzieła sztuki.
Jeżeli ktoś zaprojektuje porządny model, wydrukuje go w jakości do powielania to chętnie nawiążę współpracę, podzielimy sie zyskami i będzie wreszcie model nieodbiegający wiele jakością od modeli wielkoseryjnych. Ścianka 0,2 - 06 mm, profesjonalne przeszklenie tłoczone pod ciśnieniem itp, itd. Powierzchnie muszą być gładkie, nie wiem jak to zrobić, rozmawiałem z kilkoma projektantami ale na razie sie nie dowiedziałem. Jest jakaś metoda ale trzeba to niej dotrzeć.

Ostatnio edytowane:

Jacek T4

Znany użytkownik
Reakcje
1.008 1 0
Za młodego zawsze mnie śmieszyło, że z daleka gdyby nie różnice w barwie kloszy świateł, to byłoby trudno odróżnić tył od przodu tego autobusu.
Ale potem doceniłem praktyczność Czechów, obniżenie kosztów produkcji poprzez zastosowanie tych samych wytłoczek blach.
Podoba mi się ta Karo(c)a;).

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.585 387 20
Ciekawy ten autobus i pomimo niedociągnięć w wykonaniu modelu to cieszy oczy. Sam pamiętam takie autobusy z naszych dróg, także taki model też trzeba mieć w kolekcji.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Autobusy 23
Autobusy 18
Autobusy 16
Autobusy 9
Autobusy 4