• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Autobusy dawniej i dziś

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
708 54 1
No ale po co spekulować. Nie, nie zabrali. Wbrew pozorom działali dokładnie w ramach prawa, a że prawo było nieco nagięte pod ich rządy? Znamy to choćby z lat 2015-23 w Polsce. Firm nie przejmowali a jedynie do zarządu wprowadzali swoich, którzy działali jak im nakazano czy pozwolono. Firmy funkcjonowały, konsolidowały czy rozpadały się, zatrudniano czy zwalniano ludzi. Wystarczy sięgnąć do archiwów by sprawdzić. Za dużo filmów wojennych o polskiej martyrologii naoglądałeś się czy naczytałeś książek.
Nie zabrali bo na wsi krytej strzechą na dawnym pograniczu Austrii i Rosji co najwyżej cep chłopu zabrać mogli lub krowę bo nawet konia nie było. Często przywozili nowe maszyny: żniwiarki, młockarnie a do ich napędu kieraty. Niejednokrotnie nowe wydajniejsze odmiany roślin.
A auto jest (zapewne) szare bo w każdej chwili mogło być wykorzystane do przewozu na front, z którego tu zapewne też trafiło.
o_O
Chcesz powiedzieć Jacku, że podczas okupacji prawo funkcjonuje, tudzież funkcjonowało???
W dodatku tylko "lekko nagiete"???
Czy jak wbijè Ci mówiąc kolokwialnie po sąsiedzku na chatę, zaprowadzę swoje rządy u Ciebie w domu, zadomowię się na Twoim terytorium, okradnę, spuszczę łomot (o innych bardziej wymyślnych i dobitnych względem pozostałych domowników, z szacunku nie wspomnę), to będzie według Ciebie zgodne z prawem?
Ewentualnie lekko nagiętym?
Co do historii współczesnej to nie popieram, ale nawet lekkie nagiecie prawa, nie jest czymś tak karygodnym, jak jego całkowite łamanie, czy stosowanie zasady, że "będziemy stosować prawo, tak jak my je rozumiemy", co się dzieje obecnie i tak też zostało zakomunikowane.

Ostatnio edytowane:

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.730 387 20
Koledzy!
To jest temat o Autobusach, a nie o dyskutowaniu o historii ogólnej i przeżyć oraz doświadczeń własnej rodziny w tamtym okresie. Jak chcecie dyskutować o historii ogólnej to zapraszam do działu Gadki Szmatki. Tu proszę dyskutować o autobusach i historii związanej z autobusami.

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.916 32 2
No cóż, Jackowi chyba coś się pomyliło, bardzo się dziwię że coś takiego mógł napisać, ale Mafo ma rację, wróćmy do autobusów. W każdym razie ja pozostaję przy swoim zdaniu, że jest spore prawdopodobienstwo że ten autobus należał do polskiego przewoźnika. Gdyby miał przewozić wojsko to zostałby poprostu zarekwirowany przez Wehrmach, a nie pomalowany na szaro w cywilnym ruchu aby w razie czego... Tu akurat Niemcy mieli jasne zasady, albo rekwirowali albo pojazd jeździł w cywilnym malowaniu. I nie zabierali wszystkich pojazdów jednej firmy, zawsze coś tam zostało, gospodarka musiała przecież funkcjonować.

Ostatnio edytowane:

WrocT

Znany użytkownik
Reakcje
319 38 1
Z rejestracji wynika że Reichspost, ale kolor jest bardzo nietypowy, pewnie bo nie żółty.
Reichspost od 1934 maluje autobusy na kolor czerwieni sygnałowej czyli RAL 3000 tak jak dziś straż pożarna. Możliwe, że ten autobus jest pomalowany na kolor szaro - czarny czyli RAL 7021. Informacje pochodzą z tych linków
https://klassikauto.pl/pierwszy-samochod-pocztowy-w-czerwieni-man-omnibus-z1/
https://www.strazak.pl/index.php?topic=3253.0
https://agtom.eu/content/25-wstep-w...w3wB9_eaPU7NYSccaofv3FIw20h4SKuu3bKwPLPa4wCgJ

jacekk

Aktywny użytkownik
KKMK
Reakcje
509 18 0
No cóż, Jackowi chyba coś się pomyliło, bardzo się dziwię że coś takiego mógł napisać, ale Mafo ma rację, wróćmy do autobusów.
Nic się nie pomyliło. Odpowiedziałem na niepotrzebną insynuację. Nie rozwijam tematu i nie odpowiadam na zaczepkę anonimowego członka bo to wątek o autobusach.

Spy007

Użytkownik
Reakcje
104 2 0
Z rejestracji wynika że Reichspost, ale kolor jest bardzo nietypowy, pewnie bo nie żółty. Pewnie przejęty pojakimś poskim prywatnym przewoźnika ale nie PKP, bo PKP też były jasne koloru.
Kolego Piotrze, pozwolisz że spróbuję rozwiać część twoich wątpliwości ;)

Jak już wspomniał kolega @WrocT autobusy Deutsche Reichspost od 1934 roku malowane były na kolor czerwony, co utrzymywało się do końca II wojny światowej, po której na powrót wróciły do żółci. Można nawet zakupić ich modele, na przykład Mercedesa LO3500 lub Saurera BT4500 od Brekiny (dla podglądu zdjęcia modeli z przeglądarki, bo zdjęć kolorowych z epoki jest na lekarstwo)

1739382862589.png

1739382909620.png

Malowanie stosowane nie tylko na autobusach, posiadały je również samochody dostawcze, serwisowe, ciężarówki a kiedyś nawet mignęło mi się zdjęcie motocykla.

Wracając do zdjęcia z Czorsztyna: pojazd na pewno nie należał do Komunikacji Samochodowej PKP, która swoje wozy malowała na biało (i tu nie dam sobie ręki uciąć) z czerwonym przodem oraz pasem na długość pojazdu. Dodatkowo KS PKP nie posiadała na stanie MANów, były za to Chevrolety, Saurery, Polskie Fiaty oraz Zawraty. Dodatkowo według moich informacji MAN przed wojną nie prowadził dystrybucji swoich pojazdów
na terenie II RP

1739383805740.png

Ostatecznym faktem przeczącym tezie o tym że pojazd mógł pochodzić z Polski jest fakt, iż autobus na zdjęciu z Czorsztyna to najprawdopodobniej MAN MP, którego zaczęto produkować w 1938 roku. Na zdjęciu istniejący do dziś przedstawiciel serii w Norymberdze.

1739384061906.png

Dodam jeszcze na koniec w ramach ciekawostki, iż jeden z takich wozów znalazł się po wojnie na stanie któregoś MPK, a uwieczniony został na zdjęciu które pojawiło sie na forum motoshowminiatura:

1739384208553.png

Wiem że jednym MANem dysponował Poznań, ale niestety nie wiem jaki to mógł być typ. Może ktoś bardziej zorientowany ode mnie może pomóc.

Pozdrawiam,
Spy

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.476 69 0
Nie mam ostatnio czasu na forum, natłok obowiązków, grypa w rodzinie i zimowa apatia nie za bardzo sprzyja aktywności innej niż ta wymuszona
potrzebami egzystencjalnymi.
Jako że na urodziny dostałem nowego laptopa to postanowiłem porobić porządek w folderach ze zdjęciami, no i przypadkiem znalazłem kilka zdjęć
idealnie wpisujących się w aktualną dyskusję, pomijając kraksę beżowego mana(?) którego nie potrafię umiejscowić w czasie, cała reszta to wczesny
PRL, co do autorów zdjęć...., jestem nałogowym "wysysaczem" internetu, to jest mój sposób na bezsenne noce, przeważnie grasuję na różnych
stronach fb. typu; Archiwum ziemi "jakiejśtam", Kronika "czegośtam", etc.
101814546_133017108394431_3692492227432415232_n.jpg
278283974_3203903679898922_9104805646708798276_n.jpg
343445808_742780577455674_4094987271131300969_n.jpg
382709269_6808616865825361_7456773927445448060_n.jpg
429761358_423588663373826_5550091670319031849_n.jpg
445787759_990436249750864_1388368292182895510_n.jpg
472330407_884107257127398_6185284195959307490_n.jpg

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.916 32 2
Nic się nie pomyliło. Odpowiedziałem na niepotrzebną insynuację. Nie rozwijam tematu i nie odpowiadam na zaczepkę anonimowego członka bo to wątek o autobusach.
Jacku miałem na myśli twoje dygresje o stosowaniu lub lekkim naginaniu prawa przez Okupanta w Polsce podczas okupacji. To było dla mnie poprostu szkujące i mam nadzieję że się z tego wycofujesz.
Co do kolorów to przyznaję się do błędu.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.413 551 30
pomijając kraksę beżowego mana(?) którego nie potrafię umiejscowić w czasie, cała reszta to wczesny PRL
Zdjęcie z trzema motocyklami na pierwszym planie pochodzi najwcześniej z przełomu lat 50. i 60. XX wieku - czy to jeszcze wciąż "wczesny PRL" to już kwestia indywidualnych opinii. Co do beżowego mana, to ogólny układ tablicy rejestracyjnej z grubsza odpowiada tablicom z lat 1945-46 - nie całkiem jednak zgadza się litera "I". Ale wskazówką jest napis na boku autobusu: Koleje Elektryczne Zagłębia Śląsko-Dąbrowskiego - to przedsiębiorstwo istniało w latach 1945-51, więc zdjęcie pochodzi najpewniej właśnie z tego okresu.

Spy007

Użytkownik
Reakcje
104 2 0
jestem nałogowym "wysysaczem" internetu, to jest mój sposób na bezsenne noce, przeważnie grasuję na różnych
stronach fb. typu; Archiwum ziemi "jakiejśtam", Kronika "czegośtam", etc.
I to się szanuje ;)

Ale wskazówką jest napis na boku autobusu: Koleje Elektryczne Zagłębia Śląsko-Dąbrowskiego - to przedsiębiorstwo istniało w latach 1945-51, więc zdjęcie pochodzi najpewniej właśnie z tego okresu.
Szanowny kolega przypomniał mi teraz o autobusach zagłębiowskich organizowanych przez tamtejszych tramwajarzy. Miały ruszyć w 1937 roku, do września 1939 miały funkcjonować linie Będzin-Piekary Śląskie oraz z Sosnowca do Dąbrowy Górniczej, Grodźca, Kazimierza, Mysłowic oraz Ostrowów Górniczych. Znam dwa zdjęcia tamtejszych autobusów, jedno dosyć powszeche (miniaturka artykułu portalu Transport Publiczny), drugie znalazłem dawno temu na jakimś forum (jakby ktoś był ciekawy-oba wozy to Chevrolety).
1739649420714.png

1739649573247.png

Skoro już o ciekawych rzeczach mowa-szukałem trochę na temat tego tajemniczego MANa którego wrzucałem wyżej.

Oficjalnie przyznają się do niego zakłady w Kielcach (występuje jako zdjęcie artykułu na 70-lecie tamtejszego MPK), Skrażysku-Kamiennej (występuje na stronie z podpisem "Autobus MAN, 1956 rok) oraz w Ostrowcu Świętokrzyskim (na phototrans widnieje zdjęcie tego wozu z dopiskiem "dzięki uprzejmości MPK Ostrowiec Świetokrzyski). Są więc trzy tropy, teraz wystarczy znaleźć który właściwy ;).

Na zakończenie-znalezione dzisiaj na Allegro, nie było podpisu co do miasta
1739650397478.png

Pozdrawiam,
Spy

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Skala 1:1 0
Skala 1:1 4
Skala 1:1 4
Skala 1:1 26