• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Analog

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.021 85 11
Poszukaj w internecie albo bibliotece (to takie coś gdzie wypożyczają książki) podstaw elektrotechniki to się dowiesz jak to wszystko połączyć tak żeby działało.Elektrotechnika w zastosowaniu do makiet jest wyjaśniona w książce Tadeusza Dąbrowskiego pt"Miniaturowe kolejnictwo". W tej książce autor wyjaśnia wszystko od podstaw,można powiedzieć "łopatologicznie".Tak naprawdę "elektryka" jest prosta i łatwo się jej nauczyć tylko trzeba chcieć a nie rozkładać ręce i zakładać z góry że się nie umie.Coś mi się zdaje że uczą tego w szkole podstawowej,przynajmniej kiedyś tak było.

Reakcje
0 0 0
Motorniczy Karol napisał(a):
:p Ok. To poszukam jakiegoś taniego zasilacza, ale cyrku dużo dla jednego rozjazdu :D
Jeśli chcesz sterować elektrycznie tylko jedną zwrotnicą, to mam dla Ciebie dwie propozycje:

1. Odpuść sobie to sterowanie bo jeśli NIE masz w planach rozbudowania makiety to wchodzisz tylko w niepotrzebne koszty, albo...

2. Jeśli już koniecznie chcesz sterować tą zwrotnicą to wystarczy zakupić jeden pojedynczy sterownik do niej a nie od razu zestaw czterech. A więc jeden sterownik i "pstryczek" do niego który możesz wykombinować samodzielnie. Chodzi tutaj tylko o jeden chwilowy impuls napięcia do zmiany ułożenia zwrotnicy. Pamiętaj że nie może to być urządzenie typu "włącz-wyłącz", czyli takie które daje napięcie albo cały czas albo wcale . Możesz spalić sterowanie zwrotnicy. Ma być pojedynczy krótki impuls.

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.021 85 11
Kup np na allegro transformator który po stronie wtórnej podaje 16V i ponad 1A prądu zmiennego,,zrób obudowę np z plastkowego pudełka,dorob kabel z wtyczką do 230V ,kabelki do niskiego napięcia i masz za parę złotych zasilacz.Jak chcesz mieć lepszy to dorób gniazdo bezpiecznika,wyłącznik,kontrolkę itp.

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
albo przeczytaj na tym zasilaczu od piko czy nie ma wymaganych parametrów. Do sterowania lokomotyw służy sterownik z gałką. Zasilacz to to czarne a sterownik czyli analogowa myszka to to jasne z czerwoną gałką, jak budujesz analogową makietę to i tak musisz to mieć.
Najlepiej kup zasilacz od laptopa z napięciem 16 v zwykle mają ok 4,5 A a więc starczy z nadmiarem cena to ok 30 zł .

Reakcje
1 0 0
Podepnę się bo mam mały dylemat. Fz1 i Fz2 mają na wyjściu 16V prądu zmiennego a w specyfikacji tych napędów Piko jest 14V. Czy na pewno można podpiąć to do starego poczciwego Fz1?

Reakcje
0 0 0
Olecki75 napisał(a):
Podepnę się bo mam mały dylemat. Fz1 i Fz2 mają na wyjściu 16V prądu zmiennego a w specyfikacji tych napędów Piko jest 14V. Czy na pewno można podpiąć to do starego poczciwego Fz1?
Przyjrzałem się z ciekawości odebranym dzisiaj sterowaniom:

Przedział napięcia tych napędów to 14-16 V, mam jednak nieco inne pytanie: czy na pewno do ich sterowania stosuje się prąd zmienny? :D

Załączniki

Reakcje
1 0 0
Tak, zmienny. W zasilaczach takich jak Fz1 i Fz2 są dwa wyjścia - jedno do napędu lokomotyw - 12V prądu stałego i drugie do osprzętu takiego jak zwrotnice, semafory itp na 16V prądu zmiennego.

W polskiej instrukcji do tych napędów (tej którą posiadam) nie ma podanego zakresu tylko wartość 14V i symbol (oznaczający osprzęt).

Grzes

Moderator forum Sterowanie oraz Mikro-producenci.
Zespół forum
Donator forum
BGM
SMK Katowice
Reakcje
644 7 0
Olecki75 napisał(a):
Dawaj śmiało i koniec tematu - nic się z nimi nie stanie złego :D

OP
OP
M
Reakcje
0 0 0
dany napisał(a):
albo przeczytaj na tym zasilaczu od piko czy nie ma wymaganych parametrów. Do sterowania lokomotyw służy sterownik z gałką. Zasilacz to to czarne a sterownik czyli analogowa myszka to to jasne z czerwoną gałką, jak budujesz analogową makietę to i tak musisz to mieć.
Najlepiej kup zasilacz od laptopa z napięciem 16 v zwykle mają ok 4,5 A a więc starczy z nadmiarem cena to ok 30 zł .

To można wykorzystać jedna zasilacz od laptopa? Każdy pisze co innego .