• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Analog

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
131 3 0
Motorniczy Karol napisał(a):
1. Narazie mam jedna, ale jak zakupię pulpit to dokupię jeszcze 3 zwrotnice
2. Analog
Jeśli masz Fz1 to pociągnij ze zmiennego zasilanie na przełącznik dwu-pozycyjny niestabilny, taki, co po naciśnięciu guzika i jego puszczeniu wraca do pozycji 0.

Podłączenie jak na obrazku poniżej.

Docelowo, ile chcesz mieć rozjazdów? Tylko 4? Jak już będziesz miał tamten set to daj znać, pomoge Ci podłączyć.

Załączniki

OP
OP
M
Reakcje
0 0 0
Docelowo to nie wiem ile, powiedzmy 10 . (dużo ? )

Ja nie mam zasilacza Fz1, moje pytania brzmiało bo kolega kilka postów wyżej napisał, że można zasilacz od laptopa i się pytałem, czy to mozliwe, jeżeli tak to w jaki sposób.

Twój rysunek przedstawia podłączenie jednej zwrotnicy?

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
131 3 0
Motorniczy Karol napisał(a):
Docelowo to nie wiem ile, powiedzmy 10 . (dużo ? )

Ja nie mam zasilacza Fz1, moje pytania brzmiało bo kolega kilka postów wyżej napisał, że można zasilacz od laptopa i się pytałem, czy to mozliwe, jeżeli tak to w jaki sposób.

Twój rysunek przedstawia podłączenie jednej zwrotnicy?
Z tego co na szybko spojrzałem, zasilacz od lapka jest na nap. stałe, czyli to nie to.
Przy 10 rozjazdach bardziej ekonomiczne jest już zrobienie odpowiedniego pulpitu do sterowania rozjazdami i innymi akcesoriami.

np. taki
http://www.tme.eu/pl/details/58-0020-012-s/transformatory-toroidalne/talema/#

Tak, rysunek jest przeznaczony dla jednego napędu.

OP
OP
M
Reakcje
0 0 0
Użytkownik "Makieciarz' zapewnił mnie, że podłącze do tej klawiatury sterującej zasilacz od laptopa.

Co do pulpitu to zastosuje go do pozostałych zwrotnic. Skontaktuje się z Tobą paziu.

Reakcje
0 0 0
Intryguje mnie jednak instrukcja od zestawu czterech sterowników plus panel kontrolny (wychodzi taniej niż kupowanie wszystkiego osobno).

O ile mnie wzrok nie myli, to zasilać te sterowania można zarówno napięciem AC jak i DC?
No i maksymalne napięcie to 24V.

Z drugiej strony sterowanie podłączone jest na schemacie do wyjścia zasilacza z napięciem zmiennym.

Ale pewnie wszystko można jakoś wytłumaczyć :D

Poniżej skan instrukcji:

Załączniki

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
131 3 0
Cóż, ja od zawsze byłem przez ojca uczony-> cewki to zmienne do 16V, 1A. Wg tej zasady robię wszelkie zasilania i jak do dzisiaj wszytko chodzi :D . Ale może jakieś w środku tego pudełka są magiczne przetworniki, które modyfikują napięcie zasilające.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.426 552 30
Nie ma żadnego magicznego przetwornika, cewka działa zarówno na prąd zmienny, jak i stały. Zasilacze kolejkowe, np. FZ1, mają wyjścia prądu zmiennego do akcesoriów po prostu dlatego, że urządzeniom dodatkowym, jak napędy zwrotnicowe, semafory, światła itp. jest wszystko jedno, a tak jest prościej i taniej (odpada prostownik).

OP
OP
M
Reakcje
0 0 0
W porządku, ale w takim razie trapi mnie jedna sprawa, otóż opierając się na schemacie wiatraczka.nl , gdzie podłączyć ten jeden kabel odchodzacy do Fz1. Przecież w zasilaczu laptopa nie będę miał takiego wyjścia ?

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
131 3 0
podłączenie kostki jest takie samo jak zwykłego przełącznika.
Jeden przewód z Fz1 idzie do czerwonego kabla napędu, drugi do bocznego wejścia z kostki. Do kostki podłączane są pozostałe dwa przewodu od napędu.

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
131 3 0
może pytanie nie jest precyzyjne skonstruowane :D W takiej wtyczce jeden biegun jest na zewnątrz, a drugi wewnątrz tej rurki. Co i jak dokładnie, trzeba zobaczyć na etykiecie zasilacza.

PS.
Po 8h zajęć w tym dwóch kolokwiach, człowiek powoli przestaje kontaktować :)

Reakcje
0 0 0
Nie mam laptopa więc nie wiem jak wygląda zasilacz do niego. Jednak wyobrażam sobie że z jednej strony ma wtyczkę do gniazdka w ścianie, a z drugiej strony wychodzi dwużyłowy kabelek z małą wtyczką na końcu. Tę wtyczkę musisz obciąć bo nie nada się, jeden z kabelków łączysz z czerwonym kabelkiem napędu zwrotnicy, drugi łączysz z centralką. Dwa pozostałe czarne kabelki od napędu wtykasz w centralkę. Jest dokładnie `jak na schemacie Kolegi paziu1000000. Jedyna zmiana jaka nastąpiła to taka, że dzięki Panu Andrzejowi wiemy iż można użyć zarówno zasilacza z napięciem stałym jak i zmiennym na wyjściu :D

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.426 552 30
A to od zasilacza komputerowego odchodzi tylko jeden przewód (jedna żyła)??? Najwyraźniej czegoś nie wiedziałem. Albo ja czegoś nie rozumiem w tej dyskusji.

A poważnie: każde wyjście zasilacza ma dwa bieguny, przy prądzie stałym "+" i "-", przy prądzie zmiennym jeden to tzw. "gorący", drugi to "0" (zwany też czasem masą, chociaż to nie do końca to samo). Jeden biegun łączy się bezpośrednio ze wspólnym końcem cewek napędu zwrotnicy, drugi biegun idzie do przełącznika, który podaje napięcie na drugi koniec jednej albo drugiej cewki. Dzięki temu zwrotnicę można przestawić w jedno lub w drugie położenie. Jak już podkreślali koledzy, najlepiej jest użyć przełącznika niestabilnego, bo nie wszystkie napędy mają wyłącznik krańcowy, odcinający napięcie po przerzuceniu zwrotnicy.

I mała refleksja na koniec: żeby bawić się w modelarstwo kolejowe, trzeba (niestety) posiąść trochę informacji z różnych dziedzin. W tym wypadku chodzi o podstawy elektrotechniki, bo bez tego niczego się nie da samemu zrobić. Ja nie akceptuję postawy: "ja się na tym zupełnie nie znam, ale powiedzcie, jak to zrobić". Albo się na tym trzeba poznać i bawić się samemu (korzystając z porady tych, którzy się lepiej znają), albo zlecić wykonanie zabawki komuś "kto się zna" i potem tylko naciskać guziki bez zastanawiania się co i dlaczego. Żeby skorzystać z podpowiedzi czy porady innych, trzeba jednak znać podstawy. Bez tego ani rusz...

Edit: kolega wiatraczek chyba coś wyjaśnił, ale moje uwagi pozostają w mocy.

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
I po co ta gadka? Kombinowanie z zasilaczami komputerowymi czy innymi laptopowymi. Normalnie kup zasilacz przeznaczony do kolejek jak Piko czy inny Fleischmann a nie robi się temat na dwie strony o niczym. Panie Andrzeju skoro ktoś nie do końca rozumie wielu zasad to niech idzie najprostszą drogą i kupuje urządzenia przeznaczone do konkretnego celu.

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
131 3 0
Jeśli jego parametry wyjściowego napięcia są odpowiednie dla tego napędu, to tak. Podłączenie takie jak Fz1 po obcięciu wtyczki wpinanej do lapka. Alles.

Ale tak jak wcześniej pisałem, osobiście kupiłbym normalny transformator napięcia zmiennego, ponieważ:
a) do zasilacza napięcia stałego podłączone będą pozostałe urządzenia
b) nie będzie efektu przygaszenia podczas przerzucania napędu

Jednakże, warunki te mają słuszność przy zasilaniu wielu akcesoriów makiety.

Twoja decyzja jak zrobisz.