Ja np. nie wiedziałem, że wszystkie dekodery mają zabezpieczenie przed chwilowym przepięciem, a Lais nie mają
Masz rację. Zatem dokładniej. Słowo "przepięcie", którego użyłeś, oznacza wzrost napięcia powyżej wartości znamionowej. Przeważnie dotyczy sieci zasilającej. Tutaj chodziło mi o
zabezpieczenie prądowe na wyjściu, tj. samozabezpieczenie dekodera przed zwarciem wyjścia lub podłączeniem odbiornika o zbyt dużym poborze mocy.
Instrukcja dekodera precyzuje, które wyjście ma takie zabezpieczenie. W praktyce, wszystkie znane mi dekodery poza LAIS mają zabezpieczenie przed zbyt dużym poborem prądu na wyjściu silnika.
Dekodery markowe - te co widzialam wszystkie maja ograniczenie pradowe w obwodzie silnika
Ciekawostka: dekodery M133 kolegi
@martinezo miały zabezpieczenie w obwodzie silnika i często stosowałem je do starych modeli. Jednak wyjścia funkcyjne strzelały w nich bardzo latwo.
Nowsze dekodery renomowanych firm np. ESU mają zabezpieczenie na każdym wyjściu.
Ponadto, niektóre układy elektroniczne mają też zabezpieczenie przed przegrzaniem. Spotkałem się z taką sytuacją w ESU LokSound 5 micro. Potrafił zatrzymać lokomotywę (tj. zaprzestał zasilania podłączonego układu), do czasu schłodzenia.
zestaw szeregowo polaczonych 12 rezystorow 2omy 2W pomiedzy wyjsciem centralki a torem/stanowiskiem testowym. Przy normalnej pracy bedzie tam te 2-4V spadku napiecia, przy zwarciu ograniczy prad ponizej 1A i tranzystory koncowe w deku nie powinny wystrzelic nawet przy zwarciu na silniku.
Sprytne

Z tym, że dekodery z zabezpieczeniem prądowym spokojnie wytrzymują do momentu, kiedy booster wykryje zwarcie i wyłączy zasilanie torów. Ale do stanowisk testowych - bardzo dobry pomysł
Odnośnie do ucyfrawiania starych modeli. Generalnie im starszy/prostszy/tańszy dekoder, tym mniej nadaje się do starych silników. Powodów, poza w/w zabezpieczeniami, jest więcej.
Akurat Lenz nadaje się do tego celu bardzo dobrze. Z tym, że w DCC silnik i tak będzie chodził głośniej, a komutator pożyje krócej. Taka natura PWM. Te silniki były zaprojektowane do analogu.