• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta Analiza projektu

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.117 147 7
OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
261 0 1
Nawet jeśli błądzisz idąc we właściwą stronę, to nie jest strata czasu....

Kilka kwestii na już:
Pokaż TO miejsce w realu lub na zdjęciach satelitarnych dla porównania, żebyśmy mieli pogląd.
Te dwa tory, które mają być wzdłuż krawędzi w realu też są? Może nie są potrzebne?
Mniej znaczy więcej ;)
Tam nie ma żadnej nastawni? Żadnego budynku?
Co dalej? Co będzie kontynuacją?

:)?
Ostatnio jak byłem na rowerze, to zrobiłem kilka fotek, aż ochrona się zainteresowała.
Najważniejsze, układ torów.
20240825_175027.jpg

Tak z kabiny to wygląda;)
20240430_121327.jpg

Tylko bocznicę będę odzwierciedlał, dlatego że stacja jest bardzo długa, a mam max 3.5m, do wykorzystania, najlepiej jakbym zmieścił się w 3m ale wtedy musiał bym układ zmniejszyć do skali TT.
Tak od góry wygląda.
Screenshot_20240901_084900_Maps.jpg

Najlepiej wpisać sobie stacja Poznań Górczyn, bo tak kiepsko widać.
Jeśli chodzi o dalszą rozbudowę, to narazie nie myślę o tym, ale dodając te dwa tory główne zostawiam sobie furtkę otwartą na przyszłość;)
Ta makieta ma być w formie "Scenki"

Tak na marginesie, czy faktycznie jest zakaz fotografowania, "twardy przepis" na to?(Gość z ochrony się wydzierał "Zakaz fotografowania")
Sam już nie wiem, ile ludzi tyle samo różnych odpowiedzi:niepewny:

Ostatnio edytowane:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.117 147 7
Ostatnio jak byłem na rowerze, to zrobiłem kilka fotek, aż ochrona się zainteresowała.
Tak na marginesie, czy faktycznie jest zakaz fotografowania, "twardy przepis" na to?(Gość z ochrony się wydzierał "Zakaz fotografowania")
A może tak trochę pokory i wyrozumiałości? Przecież Kolega wie w jakiej reczywistości egzystujemy (na zakręcie historii) i się dziwi, że ochrona się zainteresowała jak się fotografuje infrastrukturę i to jeszcze paliwową! Powinien Kolega uspokoić ochronę i podejść do nich i wytłumaczyć co robi (i zapytać czy można). Oni w końcu są dla bezpieczeństwa nas wszystkich i są gospodarzami tego terenu.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
261 0 1
A może tak trochę pokory i wyrozumiałości? Przecież Kolega wie w jakiej reczywistości egzystujemy (na zakręcie historii) i się dziwi, że ochrona się zainteresowała jak się fotografuje infrastrukturę i to jeszcze paliwową! Powinien Kolega uspokoić ochronę i podejść do nich i wytłumaczyć co robi (i zapytać czy można). Oni w końcu są dla bezpieczeństwa nas wszystkich i są gospodarzami tego terenu.
Tak to wyglądało, wyszedł ze swojego "centrum dowodzenia" stanął w drzwiach cytuję: Eeeee tu nie wolno fotografować i tyle, wrócił z powrotem nawet nie miałem możliwości porozmawiać z nim, może następnym razem jak będę u kolegi to nawiążę z nim kontakt;)
Pewnie za daleko był i nie chciało mu się podejść.

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
261 0 1
Mam dylemat, nawet te 350 cm na samą bocznicę, jeszcze okrojoną, będzie mało, lewy tor "wyciągowy" będzie za krótki, aby zmieściły się cztery cysterny + lok, chociaż:niepewny:
Jakbym układ zrobił w skali 1:115 około było by w miarę ok, ale może to dobrze nie wyglądać, jeśli chodzi o sam układ torów.
Potrzebował bym co najmniej 20 cm dodatkowo z lewej strony.
Może jakieś sugestie ?(bez kompromisu się nie obejdzie zapewne)
Górczyn H0-1.PNG

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.596 50 5
A nie możesz podzielić tego na segmenty? Trudno, niektóre tory będzie trzeba pociąć pod kątem, ale myślę, że warto pójść w tę stronę i zrealizować fragment, ale pełny. Taki kompromis bez "podkompromisów".

Ja bym ciachnął wzdłuż drogi (równolegle do torów głównych) i wtedy po kłopocie, wszystko się zmieści.
Będziesz potrzebował miejsca tylko na rozłożenie całości, ale pracować będziesz mógł na poszczególnych segmentach.

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
261 0 1
A nie możesz podzielić tego na segmenty? Trudno, niektóre tory będzie trzeba pociąć pod kątem, ale myślę, że warto pójść w tę stronę i zrealizować fragment, ale pełny. Taki kompromis bez "podkompromisów".

Ja bym ciachnął wzdłuż drogi (równolegle do torów głównych) i wtedy po kłopocie, wszystko się zmieści.
Będziesz potrzebował miejsca tylko na rozłożenie całości, ale pracować będziesz mógł na poszczególnych segmentach.
Akurat zacząłem pracować nad podziałem na segmenty, tylko taka wersja wchodzi w grę;)
Jeśli chodzi o długości mogę wycisnąć jeszcze 10 cm, zawszę coś.
Do głowny przychodzi mi jeszcze jedna myśl, może rozjazd po lewej dać trochę bliżej prawej strony, a tor który prowadzi do lotosu, przybliżyć do górnego toru odstawczego, a ten dać po trochę większym promienu, fakt powinien od "Anglika" lecieć na wprost, ale cóż, takie uroki "pikolców" nie musiał bym wtedy za bardzo uciekać z makietą na boki, a i miejsca na wagony więcej z lewej strony.
Przed modyfikacją:
Górczyn 1 kon..PNG

Po:
Górczyn kon2.PNG

Albo odrazu wejść w tory Weinert-a:)
Nawet myślałem o tym ale cena "Anglika" zabija, tzn pół biedy, jakby był wykorzystany w "pełni" a nie do żeberka tylko.
Jako amator nie ma co się w to pchać, może kiedyś kto wie.
A trzecia koncepcja, pierdzielić to zostawić jak na początku i "wpychać" po trzy wagony, więcej czasu na zabawę, jak się kiedyś znajdzie więcej miejsca to się dobuduje:cool:

WrocT

Znany użytkownik
Reakcje
277 35 1
Gorczyn makieta.jpg
Makieta na jakie segmenty ma być podzielona? Segmenty długości 90 czy 120 cm? Czy dopuści się używanie tylko kilku części na raz a nie całej?

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
261 0 1
Inaczej - projektując układ torów weź pod uwagę podział na segmenty. Żeby np rozjazdy nie wyszły na łączeniu....lub budynki....
Doceniam(y)
Kurczę, mam dylemat, tory Weinert-a mieszają mi w głowie, myślę jeszcze aby może "Anglika" zamienić na dwa 74407 mają symetrię DKW, fakt będzie mniej miejsca, ale jak już pisałem, będzie szansa rozbudowy dalej, a nie "robi mi", że teraz będę manewrował trzema wagonami tylko, wszystko w swoim czasie;)
Nie mogę znaleźć nic co spełniło by moje oczekiwania, w rozsądnej cenie, zostaję tylko (hand made):) Wzorzec mam:niepewny:

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
261 0 1
Kolega do emerytury nie skończy w tym tempie zadumy i ilością zmian nad projektem...
No cóż, po to są projekty aby je zmieniać ulepszać itd.
Nie wiem może mam zacząć budować, a później drapać się po głowie jak z gów..... wyjść, tylko po to aby "Widzów" zadowolić.
Pomysł bazowy jest (najważniejsze) zostaję ulepszyć układ torów, ewentualnie zmienić producenta i tyle;)

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.559 120 86
To kolega zmienia "producenta" i działa. Bo ja tu się wygodnie rozsiadłem w fotelu a akcja jakaś taka nie teges, że zacytuję za Zdzisławem Maklakiewiczem: "nuda, nic się nie dzieje". ;)

Ostatnio edytowane:

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.345 473 107
Chłopie, zrób tak jak ja. Kup sobie skrzynki modułowe. Rozłóż układ który zaplanowałeś i pobaw się. Dokonuj zmian układu torowego do osiągnięcia pożądanego efektu. Wtedy przystępujesz do budowy makiety. Nic tak nie zweryfikuje Twoich planów jak praktyczne sprawdzenie jego założeń.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.117 147 7
No cóż, po to są projekty aby je zmieniać ulepszać itd.
Zgadza się. Ja też spędziłem mnóstwo czasu na projektowaniu. Lepiej spartaczyć projektowanie niż kombinować na żywym organiźmie. Ale Kolega musi jednoznacznie zdefiniować swoje potrzeby co do makiety, bo jak się przegląda cały wątek to nie do końca wiem, co chce Kolega osiągnąć. Nawet wątek skali sie pojawił, a przecież decyzje o skali należy rozważyć na samym początku, a nie pod presją, że nie można wcisnąć jakiegoś układu na daną powierzchnię.

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
261 0 1
Klamka zapadła co do projektu nad bocznicą Lotosu, i tu totalnie nie mam zamiaru tego zmienić, proszę się już nie kierować tym co było wcześniej, jakby była możliwość, to usunął bym to całe zamieszanie;)
Jeśli chodzi o skalę, to miało się to odnosić tylko do układu torów, aby więcej "wcisnąć" faktycznie wyglądało by to za bardzo "zabawkowo".
Dlatego już nie poruszam tego tematu, teraz mam dylemat, czy wejść w tory Weinert-a tzn tu praktycznie bym się nie zastanawiał, ale problem tkwi w rozjeździe DKW cena około 1500 zł za sam rozjazd, nie wykorzystany w "pełni" to przeginka,
Dlatego myślę o jakiejś alternatywie sensownej, ale tu się wiedza kończy, może Peco dkw połączyć:niepewny:
Odnośnie wymiarów, zostaje 3.5m jako bazowa wielkość, ale pojawiła się możliwość rozkładania makiety w innym miejscu, także będę mógł "dorobić" przedłużenie segmentów.
Aczkolwiek do zabawy w domu mam "tylko" te 3.5m
Podsumowując, muszę rozwiązać główny problem z rozjazdem DKW, ponieważ jak rozkładam układ na "pikolcach" nie leży mi to, geometria i jakość mnie zniechęca, a im dłużej na to patrzę, to jest coraz gorzej.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dla początkujących 14