• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Alternatywa dla EU07 Tololoko

Uriel

Znany użytkownik
Reakcje
17 0 0
Telefon do Wawrica jest ogólnie dostępny ;) Niech sam się wypowie na jakim etapie są prace z SU45/SP45 ;) Ja tajemnic firmowych nie zdradzę 8) :D . . . Powiem tylko: spokojnie - jeszcze czas ;)

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.006 127 22
Strasznie mnie razi osobiście ta spacja w oznaczeniu serii. Jest EU 07, a powinno być EU07. Czy tak trudno jest podglądać rzeczywistość? To kardynalny błąd.

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
475 2 0
CoCu napisał(a):
Strasznie mnie razi osobiście ta spacja w oznaczeniu serii. Jest EU 07, a powinno być EU07. Czy tak trudno jest podglądać rzeczywistość? To kardynalny błąd.
Ale tylko w EU07 w malowaniu KM. Wersja PKP Intercity ma prawidłowe oznaczenie (bez spacji).

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
372 2 3
CoCu napisał(a):
Bo jak pisałem, to jest TYLKO alternatywa.
Tak to alternatywa... bo są to dwa zupełnie wykluczające się przypadki....

albo wybieramy model którego twórcy chcą maksymalnie zbliżyć się do oryginału (Tololoko)

albo wybieramy erzac EU07 który z daleka tylko przypomina pierwowzór...

Mirek555k

Znany użytkownik
PGMK
Reakcje
6 1 4
Corwin napisał(a):
CoCu napisał(a):

albo wybieramy model którego twórcy chcą maksymalnie zbliżyć się do oryginału (Tololoko)

Tylko skąd jest pewność, że Tolo Ci zrobi model lepszy od innego i w terminie -"Mniej więcej 3 lata" - śmiechu warte :D

Mirek555k

Znany użytkownik
PGMK
Reakcje
6 1 4
Mirek555k napisał(a):
Corwin napisał(a):
CoCu napisał(a):

Tylko skąd jest pewność, że Tolo Ci zrobi model lepszy od innego i w terminie -"Mniej więcej 3 lata" - śmiechu warte :D
Bo Tolo nie zrobi, chyba, że uzna za słuszne politycznie danego delikwenta za nieszkodliwego.
Więcej, on nie ma czasu na pierdoły takie jak zobowiązania przynajmniej słowne...
Więcej, nie panuje nad własnym "IMPERIUM", albo to tylko jakiś chwyt reklamowy :?:

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
372 2 3
Mirek555k napisał(a):
Mirek555k napisał(a):
Corwin napisał(a):

Bo Tolo nie zrobi, chyba, że uzna za słuszne politycznie danego delikwenta za nieszkodliwego.
Więcej, on nie ma czasu na pierdoły takie jak zobowiązania przynajmniej słowne...
Więcej, nie panuje nad własnym "IMPERIUM", albo to tylko jakiś chwyt reklamowy :?:
Nie wiem jak Ty ale ja zamówione u Tola modele odebrałem np. Ol49, EU07 też jest gotowa (dostałem już zaproszenie po odbiór) tylko muszę się do Bielska wybrać bo nie ufam firmom kurierskim jeśli chodzi o tak delikatne modele.... to samo zresztą tyczy się EFC-Loko, ich modele też odbieram własnoręcznie.

psz

Użytkownik
Reakcje
0 1 0
CoCu napisał(a):
Dokładnie.
Ale jak klient konkretny, to i producent na pewno ma odpowiednie podejście.
Daj spokój z takimi tekstami. Jak chce robić modele dla wybranych, to niech nie reklamuje się przez rok w Świecie Kolei, pisząc że modele nowych elektrowozów już nadjeżdżają i wystarczy złożyć zamówienie. Po czym, gdy na stronie Tololoko, gdy skorzystasz z formularza kontaktowego, to masz prawie pewne, że otrzymasz odpowiedzi. Ja nikogo nie chcę zmuszać, by na siłę czytał mejle i na nie odpisywał, ale jeśli nie umie tego opanować, to niech nie zamieszcza takiego formularza kontaktowego na stronie.

Zaraz się dowiemy, że nie szanujemy super producenta, który przecież jest ekstra i bez skazy, a tylko my jesteśmy wrednymi klientami, którzy chcieli mieć z nim dobry kontakt, modele i jeszcze wydać naprawdę grube pieniądze.

I żeby była jasność, próbowałem swego czasu siódemę zamówić, bo mi się bardzo marzyła, ale po pewnym czasie postanowiłem dać sobie z tym spokój. Teraz za podobną cenę robi dla mnie model ktoś inny i choć nie jest to siódema, nie żałuję.

PS
Narzekania jest wilczym prawem klienta-konsumenta :D

PS2
Wy (Producenci) też na nas narzekacie :D

Mirek555k

Znany użytkownik
PGMK
Reakcje
6 1 4
psz napisał(a):
CoCu napisał(a):
Dokładnie.
Ale jak klient konkretny, to i producent na pewno ma odpowiednie podejście.
Daj spokój z takimi tekstami. Jak chce robić modele dla wybranych, to niech nie reklamuje się przez rok w Świecie Kolei, pisząc że modele nowych elektrowozów już nadjeżdżają i wystarczy złożyć zamówienie. Po czym, gdy na stronie Tololoko, gdy skorzystasz z formularza kontaktowego, to masz prawie pewne, że otrzymasz odpowiedzi. Ja nikogo nie chcę zmuszać, by na siłę czytał mejle i na nie odpisywał, ale jeśli nie umie tego opanować, to niech nie zamieszcza takiego formularza kontaktowego na stronie.

Zaraz się dowiemy, że nie szanujemy super producenta, który przecież jest ekstra i bez skazy, a tylko my jesteśmy wrednymi klientami, którzy chcieli mieć z nim dobry kontakt, modele i jeszcze wydać naprawdę grube pieniądze.

I żeby była jasność, próbowałem swego czasu siódemę zamówić, bo mi się bardzo marzyła, ale po pewnym czasie postanowiłem dać sobie z tym spokój. Teraz za podobną cenę robi dla mnie model ktoś inny i choć nie jest to siódema, nie żałuję.

PS
Narzekania jest wilczym prawem klienta-konsumenta :D

PS2
Wy (Producenci) też na nas narzekacie :D
I w tym rzecz, niech ma honor i nie pitoli po próżnicy.
A jak już, to mi nie szkoda, ja mam, ale dam komu innemu za to samo...
Błazen i tyle...

OP
OP
R

Rafał G.

Znany użytkownik
Reakcje
3 1 0
Ten zaczęty przeze mnie wątek ma między innymi na celu uświadomienie firmom zarabiającym na produkcji nawet małoseryjnej, żeby bardziej szanowały klientów a nie traktowały ich na zasadzie - nie masz wyboru to czekaj. Druga sprawa koszt wykonania a chęć posiadania modelu powoduje szukanie alternatywnego wytwórcy czyli pogodzenie się z gorszą jakością za nieporównywalnie mniejsze pieniądze. Kolega, który robi EU07 podobnie jak Tolo metodą prób i błędów pewnie dojdzie do pewnej maksymalnie dla siebie możliwej doskonałości i wtedy jego modele wykonywane w podobnej technologii może staną się porównywalne. Ze swojej strony miałem do modelu Witkoima dwie uwagi: za małe dopieszczenie budy oraz (tak mi się wydaje) żywica przed wlaniem do formy powinna być podciśnieniowo odpowietrzona bo widać bąbelki powietrza na ściankach budy. Tu mogę pomóc gdyż się w podciśnieniach specjalizuję.

Rafał

OP
OP
R

Rafał G.

Znany użytkownik
Reakcje
3 1 0
Robi się, może za dwa tygodnie będzie gotowy - obfotkuję i opiszę. Tak jak pisałem poprzednio zamówiłem EU07-323 czyli malowanie standardowe - zielone. Podobno Kolega wyciągnął wnioski z naszych dyskusji i ma być bardziej dopieszczony, zobaczymy. Kurczę cieszę się najpierw EN57 teraz EU07, spróbuję nakręcić Kolegę na ET22 - jak się uda to jeszcze pozostanie mi Pt31 i będę naprawdę zadowolony :D

Rafał