• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Alternatywa dla EU07 Tololoko

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.007 127 22
Wszyscy, zarówno firma Tololoko, bo dają nadzieję na pojawienie się wreszcie ich modeli w naszych mieszkaniach, jak i Rafał G. z WITKOIM-em, bo ukazują gotowe podobne modele, robią nam wielkie nadzieje.
To jest ta przyjemność połączona z poddenerwowaniem, w trakcie czekania na model. :D

Powyższy model został dobrze nazwany, że to jest alternatywa. Jednak myślę że i tak czekamy na wyrób firmy Tololoko, który będzie wyrobem który mieć trzeba.

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
CoCu napisał(a):
jak i Rafał G. z WITKOIM-em, bo ukazują gotowe podobne modele, robią nam wielkie nadzieje.
:D no i Rafale siłą rzeczy zostałeś moim wspólnikiem :D
Powyższy model został dobrze nazwany, że to jest alternatywa.
dokładnie tak, a każdy może kupić co chce
Jednak myślę że i tak czekamy na wyrób firmy Tololoko, który będzie wyrobem który mieć trzeba
tu nawet nie ma co porównywać. Tololoko to Tololoko, choć ostatnio SM42 kolegi poszła do reklamacji i do poprawki, ale po poprawkach prezentuje się perfect ;)

psz

Użytkownik
Reakcje
0 1 0
CoCu napisał(a):
Powyższy model został dobrze nazwany, że to jest alternatywa
Ale może też być nazywany uzupełnieniem. Dlaczego? Bo model Tola to siódemka w pierwotnej PaFaWagowskiej wersji 4E, zaś powyżej pokazany model to odmiana 303E produkcji poznańskiego Ceglorza z lat 80. i 90. Jedna i druga ma swój urok ;)

Oczywiście poziomem wykonania obydwa modele znacznie się różnią, ale ceną przecie też.

OP
OP
R

Rafał G.

Znany użytkownik
Reakcje
3 1 0
Ponieważ ten wątek zaczyna się moją buńczuczną zapowiedzią, że EU07 zrobi kto inny - pragnę donieść, że robi EU07-323 w malowaniu standardowym (odcienie zieleni). Oczywiście gotowy model też obfocę i efekty można będzie zobaczyć naprawdę niebawem. Podwozie oczywiście od BR140. Janusz, zrobisz oświetlenie?? :roll:

Rafał

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
Rafał G. napisał(a):
pragnę donieść, że robi EU07-323 w malowaniu standardowym (odcienie zieleni). Rafał
no i idą zamówienia na następne EU07 ;) Wiesz co Rafał, chyba też się skuszę na zieloną, ta Twoja na fotkach też ładnie wygląda w realu. Muszę sobie numer zaklepać :D ie obfocić IC zgodnie z zapowiedzią...

Ice42

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
WITKOIM napisał(a):
Rafał G. napisał(a):
pragnę donieść, że robi EU07-323 w malowaniu standardowym (odcienie zieleni). Rafał
no i idą zamówienia na następne EU07 ;) Wiesz co Rafał, chyba też się skuszę na zieloną, ta Twoja na fotkach też ładnie wygląda w realu. Muszę sobie numer zaklepać :D ie obfocić IC zgodnie z zapowiedzią...
To może i ja się w kolejce ustawię po EU-07.:) Od dziś posiadam SU-45.
Ale o polskiej kolekcji Loków w barwach PKP, tez rozmyślam.:)

irek

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Czy u nas jest tak wielkie parcie na posiadanie niektórych modeli, że odbiorca jest w stanie zapłacić za tabor, który ma bardzo dużo wad? Przecież ten model potrzebuje wiele wysiłku, żeby ładnie się prezentował. Chodzi tu głównie o etap przygotowania samej formy, przecież tam nie ma zachowanych pionów i poziomów i jest wykonana byle jak - całość pływa i nie ma zachowanych proporcji!
Pozdrawiam
Irek

Załączniki

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
irek napisał(a):
Czy u nas jest tak wielkie parcie na posiadanie niektórych modeli, że odbiorca jest w stanie zapłacić za tabor, który ma bardzo dużo wad? Przecież ten model potrzebuje wiele wysiłku, żeby ładnie się prezentował. Chodzi tu głównie o etap przygotowania samej formy, przecież tam nie ma zachowanych pionów i poziomów i jest wykonana byle jak - całość pływa i nie ma zachowanych proporcji!
Pozdrawiam
Irek
masz rację irek, ale jak pisałem wcześniej, to był pierwszy odlew, pierwsza robota taka z EU07 i w ogóle wszystko pierwsze. Nie bronię modelu i właśnie po to jest ten wątek, aby jeszcze coś poprawiać i w miarę możliwości udoskonalać. Od razu była mowa, że to nie wyrób za Bóg wie ile pieniędzy.....

Uriel

Znany użytkownik
Reakcje
17 0 0
irek napisał(a):
Czy u nas jest tak wielkie parcie na posiadanie niektórych modeli, że odbiorca jest w stanie zapłacić za tabor, który ma bardzo dużo wad?
Który produkowany ręcznie model nie ma jakichkolwiek wad to niech producent tego modelu podniesie rękę - jakoś nie widzę w górze rąk.
Poza tym jest takie parcie, że niektórzy wolą wydać dajmy na to te 500-700zł za średnio wyglądający żywiczny model niż 2500zł za żywiczny model którego wygląd można zaliczyć do klasy wyższej średniej... Jeden i drugi model nigdy nie wystrzegnie się błędów - tych mniej lub bardziej rażących.

Poza tym przy pierwszym zdjęciu weź pod uwagę deformację spowodowaną obiektywem aparatu. Ogniskowa robi swoje ...

--------------------------
EDIT:
irek napisał(a):
Niestety obecnie rzuca się w oko brak dokładności.
Nie od razu Rzym zbudowano :)

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
nie, to nie efekt końcowy, choć błędy będą i już.... to nie fabryka i nie takie ceny.
:arrow: Uriel, 700zł to już ostro przesadziłeś, buda jest o wiele tańsza
:arrow: Rafał.G wpadnij do mnie i oblukasz budy i ocenisz sam je, choć ja sam osobiście ich nie bronię i cieszę się, że "wytykacie" błędy, ponieważ to wszystko zostanie przekazane koledze i zapewne popracuje nad tym.
Ja jak pisałem wcześniej, chcialem je i mam, nie liczyłem za tą cenę super mega wypasionej EU07, choć jakby to byłby wyrób najwyższej pólki to za tącenę by się sprzedawały jak świeże bułeczki ;) W środę bioręEU07 na modelarnię, aby ucyfrzyć je do końca..... Tam chłopaki też ocenią........... Nie zmuszam nikogo do kupna i nikomu nie narzucam,że ma kupić, jest demokracja i każdy decyduje sam. Ja tylko przedstawiłem mój tabor i to wszystko.....
poniżej fotki EU07-491 w malowaniu IC
ps.
zbiornik pośrodku jest prosty, nie zauwazylem jego krzywości jak robilem fotki :roll:

Załączniki

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.627 18 0
Co do odlewu wypowiadał się nie będę nigdy w tym temacie fachowcem nie byłem. Chylić czoła za podjecie próby zrobienia modelu.
Mam jednaki kilka uwag na temat malowania, które można zrobić dokładniej i zgodnie z oryginałami.
Przede wszystkim EU07 w malowaniu ICCC napis boczny ma na j.szarym tle, a nie na białym.
Biały jest tylko dolny pas. Proponuję użyć farbę Gunze 308 zmieszaną z białą w proporcji 4/1.
Może się mylę ale najprawdopodobniej boczny opis jest zrobiony z kalkomanii. Trzeba zrobić kilka próbników wydruku niebieskiego koloru i zgrać go z kolorem niebieskiej farby jaką użyliście, by stanowił całość. Przednie podszybowe paski można wydrukować na białej czystej kalkomanii z zachowaniem obrysu w kolorze malowania czoła. Nie widać wtedy nierównego cięcia.
I tyle uwag, życzę udanych prac, nad dalszymi modelami.
Na poparcie moich uwag, poniższe zdjęcie ze strony Galerii Gagarinka

Załączniki

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.007 127 22
Ice42, po pierwsze błędnie piszesz oznaczenia Polskich lokomotyw. Powinno być na przykład EU07 - bez spacji czy myślnika w środku. Myślnik się umieszcza po oznaczeniu, a przed numerem seryjnym, czyli na przykład EU07-123.

A ta Twoja SU45 to z Piko jest? Bo jak tak, to wiesz że to model całkowicie fikcyjny, a tylko z prawdziwymi oznaczeniami?

irek, takie domowe odlewy tak mają, że są powyginane, niedolane czasem i mają jeszcze inne wady. Dlatego też ten model to tylko tania alternatywa.

A w sumie to widzę w tym modelu tyle wad, że aż długo by wymieniać. Na szczęście cena to rekompensuje. Jak patrzę na ten model, to aż mi się jeszcze bardziej zachciewa modelu od Tola :p

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
372 2 3
CoCu napisał(a):
A to już wawric robi SU45? Bo ja jestem na etapie prototypów tego jego modelu.
Corwin, wiesz cosik więcej? Podziel się proszę.
Nic nie wiem, ale Ice jest ze Szczecina i tak mi się skojarzyło... a poza tym nie sądzę by chwalił się SU-45 od PIKO....