• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ALBERT-MODELL - modele wagonów typu 401W

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.740 62 1
Przecież bez problemu są dostępne cały czas w Rybniku.
Żeby nie zaśmiewać dłużej tematu - węglarki 401Wb tak, są już kilka dni co wzbudziło moje zdumienie. Większa partia czy mniejsze zainteresowanie? Może obydwie te przyczyny naraz? Natomiast nie było tak różowo w przypadku innych wagonów jak np. cemenciarek (które i tak całe kilka godzin chyba wytrzymały na stanie). :(

Hornet

Aktywny użytkownik
Reakcje
22 0 0
Jak w tych wagonach ściągnąć wózki? To moje pierwsze modele od AM i nie chciałbym czegoś uszkodzić, a muszę wsadzić z powrotem sprężynkę od kinematyki.

Hornet

Aktywny użytkownik
Reakcje
22 0 0
Dzięki, sprężynka już założona :)
Teraz tylko muszę poprawić stopnie, bo niestety mam pęknięte :(
Tragiczne są pudełka, wagon blokowany jest na buforach, ale wkładki styropianowe są lekko za duże i przez to bufory w nie wchodzą i przez to wagon opiera się na stopniach...
Poza tym pudełko nie przewiduje przechowywania wagonu wraz ze sprzęgami, no chyba, że te wkladki to tylko na czas transportu.

dgajus

Moderator Grupy SKMK
SKMK
Reakcje
3.638 42 1
(...) Ja osobiście nie narzekam na styropianowe wytłoczki opakowań wagonów z rodziny 401W. Jedynie trzeba zachować szczególną ostrość przy pierwszym wyjęciu modelu z opakowania. Później już można w dowolny sposób dostosować styropianowe wkładki do bezpiecznego przechowywania modelu.
Mój patent na szybkie włożenie/wyjęcie modelu z opakowania. Czas roboty modyfikacji opakowania producenta - 5 min. Zastosowano przyklejone kawałki gąbki (taki wypełniacz walizek) docięto i przesunięto styropianowe "klocki". Wagon z lewej strony opiera się na krawędzi burty, co pozwala na pakowanie modelu z wkładem ładunku, np. węgla, z drugiej strony rozwiązanie producenta - wycięcie na zderzak.

IMG_20250104_205617241 (1).jpg