• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

A.C.M.E. Traxx DC3 "LOTOS"

mariow-m1

Aktywny użytkownik
Reakcje
287 3 4
Mój model został zwrócony. Potem pomyślałem, że skoro mam tak blisko do MM, to pojadę sobie wybrać Traxxa osobiście. Oglądałem 4 z dźwiękiem i każdy miał jakiś mankament A to plama kleju lub krzywe elementy wózków (fakt, że może czepiam się szczegółów, ale za 1600.. model powinien swobodnie jeździć i fajnie wyglądać- czyli być bez wad). Ostatecznie nie kupiłem żadnego. Kasa została przekierowania na Husarza T-Mobile Roco z dźwiękiem, który (chwaląc się) kupiłem 200 zł taniej niż cena Traxxa. W MM kupiłem jeszcze wagon restauracyjny ACME do EC Sobieski i po oględzinach wybrałem 7...(pewnie myślą że mam coś z głową, ale przynajmniej mam ładny wagon). Także ostatecznie skompletowany został EC Sobieski a do cystern GATX LOTOS został podczepiony Vectron DB SCHENKER RAIL POLSKA LS MODELS z dźwiękiem- ten modem polecam. Pozdrawiam.
20220611_232620.jpg

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.346 473 107
Sugerujesz, że ten sklep dostaje lepsze lokomotywy od Acme?
Któryś kolega wcześniej pytał o sklep, więc napisałem. Nic nie sugeruję, no ale interpretacja tekstu zależy od intencji czytającego...:rolleyes:

A czy Koledzy @am-70 i @DieselPower mogą spojrzeć od spodu i też mają wybrzuszenia budy (tak jak na zdjęciu #34) w przednich częściach loka z obu stron i od strony obu kabin? Tak jakby coś prężyło się od środka na budę. Od spodu to wygląda tak, że zarys budy lekko faluje.
Nie, takich dużych wybrzuszeń nie mam, ale w tym miejscu buda lekko nie dolega do ostoi. Ale lekko i patrząc pod różnymi kątami nie widzę, aby buda "łamała" swoją linię. Ale z podobnymi wybrzuszeniami co kolega spotkałem się już w innych modelach. Na pewno w jakimś Piko tak miałem.

Ostatecznie nie kupiłem żadnego. Kasa została przekierowania na Husarza T-Mobile Roco z dźwiękiem, który (chwaląc się) kupiłem 200 zł taniej niż cena Traxxa.
Jakim cudem uchował się tam jeszcze Husarz T-Mobile !?:eek:

OP
OP
Rozjazd

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
otem pomyślałem, że skoro mam tak blisko do MM, to pojadę sobie wybrać Traxxa osobiście. Oglądałem 4 z dźwiękiem i każdy miał jakiś mankament A to plama kleju lub krzywe elementy wózków
To ciekawe, bo MM już tego modelu nie ma, zatem klienci je wzięli :eek: świadomie lub nieświadomie.
Ostatecznie nie kupiłem żadnego.
Jak na rynku nie znajdę modelu bez wad to też tak się skończy u mnie :(. A na osłodę kupię sobie jakiś model nieplanowany :cool:.

OP
OP
Rozjazd

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
Jak na rynku nie znajdę modelu bez wad to też tak się skończy u mnie :(. A na osłodę kupię sobie jakiś model nieplanowany :cool:.
Dość łatwo ale szczęśliwie udało mi się znaleźć w innym sklepie model bez wad, które opisałem powyżej i dokonałem zwrotu i ponownego zakupu modelu. Jedynie jest mały problem z urządzeniem do smarowania obręczy, elementu nazwanego tutaj pieszczotliwie 'wąsem', który jest za mocno wyprostowany i niemal dotyka główki szyny. Ale będę kombinował z jego dogięciem.

OP
OP
Rozjazd

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
Z przyjemnością. Może uzgodnimy wspólnie metodę naprawczą, wszak co dwie głowy to nie jedna ;).
Podobnie jak Kolega @mariow-m1, taka oto przypadłość, że przedmiotowy element nie ma zakładanego kształtu, jest zbyt wyprostowany, a powinien być podkulony i końcówka powinna wypadać pod koło. A jak na zdjęciach widać niektóre elementy są prawidłowo wykonane i problemu nie ma (kolor zielony), natomiast problemowe są te, które są nie pod kołami a obok nich i widać, że są "niedogięte". Nie ma mowy abym model testował na makiecie z czymś takim co jest na wysokości główki szyny. Teraz jak to naprawić? Myślałem, że może ostrożnie podgrzać jakoś (zapalniczką?), aby plastik był bardziej plastyczny, bo inaczej jest za sztywny, sprężynuje i niebardzo chce przyjąć nowy, poprawny kształt.
20220806_185631_small.jpg

20220806_185847_small.jpg

A przy okazji dokładnych oględzin dopiero teraz okazało się, że kolejny mój model ma też wady malowania w paru miejscach, jak ktoś tutaj wspominał na poręczach pod przednią szybą, a także fabryczne wady powłoki w tym niestety malutki odprysk z 'kwadratu' z logo Akiem :(

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.922 121 1
Dzięki za zdjęcia:)
Tak jak myślałem mamy ten sam problem z tym elementem. Jak go naprawić, to nie wiem:(. Wykonany jest z twardego tworzywa i obawiam się, że próba siłowego dogięcia go może skończyć się złamaniem. Na pocieszeniem mogę dodać, że przeglądając zdjęcia w internecie innym modeli TRAXX-ów od ACME, można zauważyć podobne wady tego elementu.
Co do uszkodzeń na malaturze to i ja mam podobne, tylko na drzwiach po przeciwnej stronie. Najwidoczniej chińczyk montując uchwyt... rysował drzwi:mad:
Reasumująć, trzeba być na prawdę wielkim szczęściarzem aby kupić jakikolwiek model od ACME bez wad.

Ps. Przeglądając YouTuba znalazłem filmik z prezentacji rzeczonego modelu przez naszego Kolegę z forum. W jego modelu również ten element jest źle wykonany. A co się stanie po kilkukrotnym przejeździe po makiecie, można usłyszeć w komentarzu na końcu filmu.

robertmuszka

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
T M M
Reakcje
4.305 171 19
Potrzebny chyba jakiś bardzo mały palnik aby podgrzać rurę do piasecznicy i samo wyjscie jej pod koła lokomotywy. Wyginanie raczej doprowadzi do pęknięcia.

OP
OP
Rozjazd

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
@am-70, na zimno bym nie doginał. Dlatego pisałem o "podgrzaniu" elementu. Ale ręce by mi się trzęsły... Zanim kupiłem ten model, który w sklepie wydawał mi się prawie idealny, oglądałem inne i tamte miały różne inne przypadłości, o których nie chce mi się już pisać, ale w omawianym aspekcie wszystkie oglądane przeze mnie modele miały te "wąsy" nie tak jak trzeba. Cóż, wygląda na to, że ACME zrobił model półkowy i to za tyle kasy!

OP
OP
Rozjazd

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
Ps. Przeglądając YouTuba znalazłem filmik z prezentacji rzeczonego modelu przez naszego Kolegę z forum. W jego modelu również ten element jest źle wykonany. A co się stanie po kilkukrotnym przejeździe po makiecie, można usłyszeć w komentarzu na końcu filmu.
Wiem, wiem. Oglądam filmy Roberta na bieżąco - dzięki. Natomiast Robert źle oszacował problem, bo wspomniał o 'źle wklejonym elemencie'. Element jest wklejony dobrze i w dobre miejsce, tylko kształt samego elementu jest źle wyprofilowany.

OP
OP
Rozjazd

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
Też nie palę, ale zapalniczkę mam :). Płomień zwykłej zapalniczki jest za duży i niestabilny i można uszkodzić otaczające elementy. Pomysł z żarową dającą punktowe ciepło jest super. Dziękuję Kolegom.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.922 121 1
Dlatego pisałem o "podgrzaniu" elementu. Ale ręce by mi się trzęsły...
Może pomysł z podgrzaniem ma sens, tylko jak to zrobić aby nie uszkodzić innych elementów:niepewny: Chyba, że rozbierze się wózek i mając element wyjęty dopiero przystępować do eksperymentu.
Co nie zmienia faktu, że i tak ręce by mi również trzęsły:p

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 2
Tabor 4
Tabor 13
Tabor 17
Tabor 3